Het bevolkingsonderzoek

Of laat ik zeggen, de bevolkingsonderzoeken, want vorige week kreeg ik twee uitnodigingen! Een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, en eentje voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze laatste werd eerder aangekondigd middels een vooraankondiging dat ik een zelfafname test ging ontvangen. Beide uitnodigingen zijn van die uitnodigingen waaraan ik liever niet meedoe. Maar het is uiteraard wel van groot belang. Een uitnodiging voor een leuk, gezellig etentje doe ik uiteraard wel het liefst aan mee. Voor nu beperk ik me tot het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het bevolkingsonderzoek

Uitnodiging bevolkingsonderzoek borstkanker

Ik dacht even, van hé de laatste keer is toch nog niet zo lang geleden? Dus dook ik direct in de folder die erbij zat. Als vrouw krijg je de uitnodiging vanaf je 49e tot en met het jaar waarin je 76 wordt. En dat om de twee jaar. Zo snel vliegt de tijd. Overigens kan het ook wel voorkomen dat je om de drie jaar wordt uitgenodigd, vanwege personeelstekorten. Voorheen stonden er dan van die zogenaamde borstbussen in de buurt waar je woont. Kom je direct heel wat bekenden tegen. De laatste keer dat ik de borstenbus bezocht was in een andere woonplaats, overigens ook wel in een borstenbus. Ik heb nu net mijn afspraak vastgelegd. En ik moet inderdaad naar een naburig dorpje. Ik had de keuze uit een stuk of 7 plaatsen, met verschillende afstanden vanaf mijn woonplaats.  

Waarom een borstonderzoek

Simpel gezegd, het doel is om vroegtijdig borstkanker op te sporen via een mammografie. De kans op een succesvolle behandeling wordt dan iets groter en kan de behandeling minder ingrijpend zijn. Ik zeg bewust kan, want uiteindelijk weet je dat nooit van te voren. Het is overigens geen verplicht onderzoek. Via DigiD kun je een afspraak maken, je krijgt dan de plaatsen te zien waar je het onderzoek kunt ondergaan. Je kunt ongeveer drie weken vooruit plannen en anders kun je aangeven dat je op een later tijdstip wilt. Ook kun je de afspraak tussendoor nog wijzigen of afzeggen. Allemaal via DigiD. Als je naar de afspraak toegaat moet je even de achterkant van de uitnodigingsbrief invullen. De brief en je identiteitsbewijs moet je meenemen naar de afspraak.

Tussentijds

Mocht je tussentijds klachten hebben of je voelt een knobbeltje schroom dan niet om naar de huisarts te gaan. En mocht je een partner hebben laat deze ook eens serieus je borsten onderzoeken. Voorkomen is beter dan genezen. Mocht de huisarts het niet vertrouwen dan zal hij of zij je doorverwijzen naar het ziekenhuis om een mammografie te laten doen. In het ziekenhuis maken ze dan röntgenfoto’s van je borsten.

Wat is een mammografie?

Tijdens een mammografie ga je met ontbloot bovenlichaam tegen het röntgenapparaat staan. De laborant legt/drukt je borst tussen 2 platen, die je borst vast en plat drukken. Dat is best even pijnlijk maar zo spreidt het borstweefsel zich en worden mogelijke afwijkingen in je borst zo goed mogelijk zichtbaar. Van elke borst worden twee foto’s gemaakt. Eentje van boven naar beneden en eentje in de schuine richting. Soms worden er nog extra foto’s gemaakt om alles wat beter op de foto te kunnen zetten. De druk van de platen duurt slechts een paar seconden per foto en is niet schadelijk voor je borst, borstprothese of pacemaker. De hoeveelheid straling van de mammografie is niet gevaarlijk. Al met al ben je ongeveer 20 minuten kwijt voor dit borstonderzoek. Dat valt reuze mee, op een mensenleven.

Het platdrukken van de borst tussen de 2 platen kan pijn doen. De één heeft weinig pijn, maar voor de ander is het heel pijnlijk. Als je last hebt van pijnlijke borsten, kun je voor het onderzoek 2 paracetamol innemen. Ontspannen proberen te zijn, is tijdens het onderzoek aan te raden. Probeer via je buik te ademen. Soms komt er tijdens het aandrukken wat vocht uit de tepel. Helder of wit vocht is normaal en kan geen kwaad. Rood-bruin vocht wordt opgevangen voor verder onderzoek, terwijl groen-bruinig vocht normaal cystevocht is.

Kalkspatjes in de borst zijn goed te zien op een mammografie. Dit zijn witte vlekjes op de borstfoto. Kalkspatjes kunnen wijzen op een afwijking in de borst. De radioloog beoordeelt hoeveel kalkspatjes er zijn, hoe groot ze zijn, welke vorm ze hebben en wat voor patroon ze vertonen. Zo kunnen ze zien of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is.

Uitslag

Binnen 10 werkdagen krijg je uitslag van de mammografie. De uitslag kan zijn:

  • Geen afwijking gevonden
  • Niet genoeg informatie, dus er is verder onderzoek nodig. Wellicht een extra foto of een echografie
  • Er is een afwijking gezien

Hopende allemaal op de eerste uitslag, geen afwijking gevonden. Maar helaas hebben we dat allemaal niet zelf in de hand. Ik laat mijn borsten in ieder geval onderzoeken op borstkanker. Zodat ik in ieder geval weet wat er uit het onderzoek komt.

Extra info

Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Stinktieten

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *