De bijentelling, ben jij er ook bij?

Eén van mijn standaardgrapjes als ik hoor als er een bijentelling is. Waarbij ik zelf dan als hardste moet lachen. Want over het algemeen wordt mijn woordgrap in deze niet gesnapt, en dat geeft helemaal niks. Gisteren is de bijentelling begonnen. Nu weet ik niet hoeveel bijen jij geteld hebt? Ik niet één, maar gezien het weer, is dat ook niet zo vreemd. Met die harde wind blijf je toch lekker thuis en vlieg je er niet op uit. Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af “zou een bij ook hoogtevrees kunnen hebben?” En denk ik tegelijkertijd aan Maja de Bij. Zo’n leuke serie. Het liedje over Maja ken ik nog bijna helemaal uit mijn hoofd.

De bijentelling, ben jij er ook bij?

De bij

Een bij is niet zomaar een bij, er zijn zoveel verschillende soorten bijen.  In Nederland zijn er maar liefst ongeveer 350 verschillende soorten bijen, die onderverdeeld kunnen worden in:

Honingbijen, daarvan is er maar één soort.

Solitaire bijen, daarvan zijn er ongeveer Hieronder vallen ongeveer 330 soorten. Solitaire bijen leven alleen en vormen geen volken zoals honingbijen.

Hommels, er zijn ongeveer 20 soorten hommels.

Bijen spelen een cruciale rol in de flora en fauna. Ze bestuiven bloemen en zorgen zo voor een grotere variatie in vruchten en zaden, die dienen als voedsel voor allerlei dieren en mensen.

De bijentelling organisatie

De bijentelling wordt georganiseerd door:

Naturalis, een onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Naturalis speelt een grote rol in het verzamelen van gegevens over bijenpopulaties en het bevorderen van bijenonderzoek.

Het IVN is een landelijke organisatie die zich inzet voor natuur- en milieueducatie. Ze betrekken mensen bij de natuur en stimuleren bewustwording en actie voor een duurzame leefomgeving. IVN draagt bij aan het verspreiden van kennis over bijen en het belang van hun bescherming.

LandschappenNL, een organisatie zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van het Nederlandse landschap. Ze werken samen met lokale vrijwilligers en professionals om natuur en biodiversiteit te bevorderen. LandschappenNL draagt bij aan het creëren van een gunstige omgeving voor bijen en andere bestuivers.

EIS Kenniscentrum Insecten, zij zijn gespecialiseerd in insectenonderzoek en -kennis. Ze spelen een belangrijke rol bij het identificeren van bijensoorten en het analyseren van de verzamelde gegevens tijdens de bijentelling1.

Waarneming.nl, dit platform stelt natuurliefhebbers in staat om waarnemingen van planten en dieren te delen. Tijdens de bijentelling kunnen deelnemers hun waarnemingen van bijen en zweefvliegen hier registreren.

Waarom is een bijentelling belangrijk

Waarom is het tellen van bijen belangrijk? Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. In Nederland komen bijna 360 soorten bijen voor, waarvan ruim de helft bedreigd is. Bijen spelen een cruciale rol bij bestuiving: “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten,” aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. De resultaten van de Nationale Bijentelling helpen onderzoekers om te begrijpen waar verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of hun aantallen toenemen of afnemen. Het is dus van groot belang om bijen te tellen en zo bij te dragen aan hun bescherming.

Wil je ook meetellen?

De bijentelling is gisteren, 15 april 2024 begonnen en loopt door tot en met 24 april. Wil je ook meedoen, dan is een half uurtje per dag voldoende. En dat kan gewoon in je tuin, balkon, in een park, of waar je dan ook maar lekker een plekje vindt, om lekker relaxed bijen te gaan tellen. Je hoeft geen expert in bijen te zijn. Op de site waarnemingen, dus waar je je tellingen kan doorgeven, staan ook de afbeeldingen van de verschillende bijen. Nadat je bent uitgeteld, voer je al je tellingen in, bij de juiste bijen, en voer je de rest van de gevraagde gegevens in. En mocht je op sociale media zitten, dan is het leuk om je telling te vermelden met als onderschrift, de bijentelling 2024, ik was er bij. Misschien krijg jij dan wel reacties van anderen die het grapje snappen. Veel telplezier!

Extra info

8 Gouden tips om je Instagram-pagina sneller te laten groeien
Doe je mee aan de Nationale Bijentelling?
Bijen en bijensteken

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *