Hoe leuk is een escaperoom (en welke zijn er?)

Een escaperoom bezoeken is ontzettend leuk om te doen, met je vriendengroep, het gezin maar ook tijdens een kinderfeestje. Eigenlijk met iedere groep mensen die je maar kunt bedenken. Waarom is het zo leuk en waar vind je escaperooms? Zijn ze allemaal hetzelfde? En waar let je op als je een escaperoom wilt gaan bezoeken?

Hoe leuk is een escaperoom (en welke zijn er?)

Wat is een escaperoom?

Mocht je het nog niet weten, leggen we je eerst even uit wat nu eigenlijk een escaperoom inhoudt. Het is een spel die je speelt op een fysieke plek. Het is lekker interactief en je speelt het met meerdere personen. Samen moet je door middel van opdrachten, puzzels en andere uitdagingen proberen te ontsnappen uit de ruimte waarin je je bevindt. Vaak zit hier een tijdklok op, maar dat hoeft niet altijd. Een tijdklok maakt het natuurlijk nog spannender, want de tijd tikt wel door! Overigens moet je ‘room’ niet te letterlijk nemen, want het is niet altijd een kamer waarin je opgesloten wordt. Het kan ook zo zijn dat je door meerdere kamers heen geloodst wordt, bijvoorbeeld.

Waarom is een escaperoom zo leuk?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een escaperoom zo leuk is om te doen.

 • Teamwork, om zo alles op tijd op te lossen.
 • Spanning. Dit kan zijn omdat je op tijd klaar wilt zijn en ga je dat wel redden? Maar er kunnen ook andere ‘enge’ dingen aan toegevoegd zijn.
 • Je hersens aan het werk zetten om de raadsels en puzzels op te lossen: veel mensen vinden dat heerlijk.
 • Als het goed is, zit er variatie in de dingen die je moet doen.
 • Het voelt heerlijk als je de oplossing gevonden hebt en kunt ontsnappen!
 • Door de verschillende soorten opdrachten zit er vaak voor iedereen wel iets bij waar juist hij of zij het antwoord op weet te vinden. Zo is het voor iedereen leuk.
 • En gewoon de lol met elkaar als groep!

Wat doe je allemaal in een escaperoom?

Niet iedere escaperoom is hetzelfde. En dat is maar goed ook, want dan blijft het spannend. Maar bij veel escaperooms kom je de volgende onderdelen wel tegen:

 • Voorwerpen vinden die een aanwijzing hebben. Of je haalt iets weg en dan blijkt daar iets onder te staan, bijvoorbeeld. Een soort zoek-en-vind spelletje op de computer maar dan live…
 • Raadsels oplossen
 • Puzzels maken
 • Opdrachten moeten doen

Welke escaperooms heb je?

Natuurlijk zijn er gewoon verschillen per escaperoom, maar je zou wel een soort indeling kunnen maken. Een escaperoom heeft meestal een thema en vaak zal die gaan over ontsnappen. Zoals ontsnappen uit een gevangenis, maar ook een ziekenhuis of iets dergelijks. Het oplossen van een misdaad is ook een populair thema. Je hebt griezel-escaperooms, waarbij de spanning dus nog verder wordt opgevoerd.

Verder zou je kunnen zeggen dat escaperooms die nog traditioneel zijn, vooral gericht zijn op het maken van puzzels en raadsels. De volgende stap escaperooms hebben al wel meer technologie waarmee gewerkt wordt. In deze escaperooms wordt er dan ook al meer gelet op de aankleding van het geheel. En zo doet technologie steeds meer zijn intrede en zijn er nu escaperooms die met geluidseffecten en dergelijke werken. Men werkt niet meer met de gewone sloten, maar ook dat gaat via technologie. Er zijn steeds meer escaperooms die daarbij ook nog eens acteurs gebruiken. Zo wordt de beleving nog intenser/echter!

Waar vind je escaperooms?

Eigenlijk zou je kunnen zeggen: ‘overal’. Zeker grote plaatsen hebben praktisch allemaal wel 1 of meerdere aanbieders van escaperooms. Maar ook op andere plekken kom je ze tegen. Even googlen dus, want er zitten er vast meerdere bij jou in de buurt (of bijvoorbeeld bij je vakantieadres).

Waar let je op bij het boeken van een escaperoom?

De ene escaperoom is de andere niet, dus waar let je op?

 • Allereerst de leeftijd als je met kinderen of jongeren gaat. Vanaf welke leeftijd mogen ze mee?
 • Hoe eng is het en is dat wat wij willen?
 • Bedenk of je gaat voor de puzzels en genoeg hebt aan een eenvoudige escaperoom of dat je juist heel veel wilt beleven?
 • Zin in iets bijzonders? Zoek dan even rustig, want natuurlijk zijn er echt heel bijzondere te vinden!

Wat doe je in de escaperoom?

Volg allereerst de instructies op van de medewerker, want iedere escaperoom is anders en zal dus ook andere instructies hebben. Let op de aanwijzingen die je krijgt of vindt. Misschien is het handig om af te spreken wie wat doet. De één is vooral aan het zoeken, terwijl een ander juist de raadsels probeert op te lossen. Gaan er meerdere raadsels en dergelijke rond? Spreek af om die ergens neer te leggen, zodat iedereen weet dat die nog moeten gebeuren.

Maar ook: heb je een opdracht afgerond, zorg dan dat dat ook voor iedereen duidelijk is. Moet je bijvoorbeeld sleutels vinden? Leg dan de gebruikte sleutels ergens neer dat dat duidelijk is en anderen niet nog een keer die sleutel gaan proberen te gebruiken. Zit er tijd op? Ga dan geen onnodige gesprekken aan. Lekker doorwerken en praten over alles wat gebeurde doe je na afloop bij een lekker kopje koffie (of dat glas bier…). Maar wees wel duidelijk over de dingen die je ontdekt. Dat moeten de anderen uiteraard wel weten!

Veel plezier!

Extra info

Hoe ontspannend is het knuffelen met koeien?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *