Huisdieren? Dit voedsel kun je beter niet laten slingeren

Natuurlijk ben je dol op je huisdieren en wil je er alles aan doen om ze gezond te houden, maar soms kan het door onwetendheid toch mis gaan. Als huisdiereigenaar is het belangrijk te weten welk voedsel veilig is voor je huisdier en welk voedsel juist gevaarlijk kan zijn. Sommige voedingsmiddelen die voor mensen prima zijn om te eten, kunnen namelijk giftig zijn voor dieren. In deze blog lees je welke voedingsmiddelen je beter niet kunt laten slingeren als je huisdieren hebt.

Huisdieren? Dit voedsel kun je beter niet laten slingeren

Chocolade

Chocolade is een van de bekendste voedingsmiddelen die gevaarlijk kan zijn voor honden en katten. Chocolade bevat theobromine, wat bij huisdieren kan leiden tot onder andere maagdarmklachten, hartritmestoornissen en zelfs de dood. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat en hoe gevaarlijker het is. Zorg er daarom voor dat chocolade altijd buiten het bereik van je huisdier blijft.

Rozijnen en druiven

Rozijnen en druiven lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Als een hond een rozijn of druif eet, kan dit leiden tot nierfalen. Symptomen zijn onder andere braken, diarree, verminderde eetlust en lusteloosheid. Laat daarom geen rozijnen of druiven rondslingeren en zorg dat je hond er niet bij kan komen.

Avocado

Avocado’s zijn gezond voor mensen, maar ze zijn gevaarlijk voor veel huisdieren, waaronder honden en katten. Avocado’s bevatten persine, wat bij huisdieren kan leiden tot ademhalingsproblemen, vochtophoping rondom het hart en zelfs de dood. Ook de avocado-pit kan verstikkingsgevaar opleveren voor je huisdier. Houd daarom avocado’s altijd buiten het bereik van je huisdier.

Uien en knoflook

Uien en knoflook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor rode bloedcellen bij honden en katten. Als je huisdier veel uien of knoflook binnenkrijgt, kan dit leiden tot bloedarmoede. Symptomen zijn onder andere bleke slijmvliezen, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Houd daarom uien en knoflook weg bij je huisdieren.

Koffie en thee

Net als chocolade bevat koffie en thee cafeïne, wat gevaarlijk kan zijn voor honden en katten. Cafeïne kan leiden tot onder andere rusteloosheid, verhoogde hartslag en zelfs de dood. Zorg er daarom voor dat je huisdieren niet bij je koffie of thee kunnen komen.

Alcohol

Alcohol is uiteraard niet geschikt voor dieren. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen en ademhalingsproblemen bij huisdieren. Zorg er daarom voor dat er geen alcoholische dranken rondslingeren in de buurt van je huisdier.

Noten

Sommige noten, zoals macadamianoten, pecannoten en walnoten, kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Deze noten kunnen bij honden leiden tot onder andere braken, diarree en algehele zwakte. Zorg er daarom voor dat je huisdieren niet bij noten kunnen komen.

Druiven en rozijnen

Zoals eerder genoemd, kunnen druiven en rozijnen gevaarlijk zijn voor honden en katten. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze voedingsmiddelen zo schadelijk zijn voor huisdieren, maar het is bekend dat ze kunnen leiden tot nierfalen. Zorg er daarom voor dat druiven en rozijnen buiten het bereik van je huisdier blijven.

Zuivelproducten

Hoewel sommige huisdieren prima zuivelproducten kunnen verdragen, zijn deze voedingsmiddelen niet geschikt voor alle dieren. Veel huisdieren zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze niet goed tegen lactose kunnen. Als je huisdier zuivelproducten eet die ze niet verdragen, kan dit leiden tot onder andere diarree en braken. Geef je huisdier dus alleen zuivelproducten als je zeker weet dat ze dit verdragen.

Kauwgom en snoepjes

Sommige kauwgom en snoepjes bevatten xylitol, wat gevaarlijk kan zijn voor honden. Xylitol kan leiden tot onder andere braken, diarree en zelfs leverfalen. Houd daarom kauwgom en snoepjes buiten het bereik van je huisdier.

Rauwe aardappelen

Rauwe aardappelen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor honden en katten, maar het is wel belangrijk om te weten dat rauwe aardappelen solanine kunnen bevatten. Solanine is een giftige stof die van nature in aardappelen voorkomt en vooral in de schil en kiemen van de aardappel te vinden is.

Als een hond of kat te veel solanine binnenkrijgt, kan dit leiden tot onder andere braken, diarree en maagklachten. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hartproblemen en ademhalingsproblemen.

(Onrijpe) tomaten

De tomaat zelf is niet giftig voor honden en katten, maar de groene delen van de tomatenplant (stengels, bladeren en onrijpe tomaten) bevatten een stof genaamd tomatine, die giftig kan zijn voor huisdieren.

Als een hond of kat te veel tomatine binnenkrijgt, kan dit leiden tot onder andere maagklachten, braken, diarree, spierzwakte en zelfs hartproblemen. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je huisdier groene delen van tomatenplanten eet.

Rijpe tomaten kunnen in kleine hoeveelheden veilig aan je huisdier worden gegeven als een traktatie of als onderdeel van hun maaltijd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat tomaten hoog zijn in zuren en daarom maagklachten kunnen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

Als je besluit om tomaten aan je huisdier te geven, zorg er dan voor dat je ze eerst goed wast en verwijdert eventuele schillen en stengels.

Blijf altijd alert

Let er ook op dat huisdieren soms erg nieuwsgierig kunnen zijn en ze kunnen dus proberen om deze voedingsmiddelen te eten, zelfs als ze ergens op een plank staan. Blijf daarom altijd alert en zorg dat gevaarlijke voedingsmiddelen altijd buiten het bereik van je huisdier zijn. Door goed op te letten wat je huisdier eet, voorkom je dat je huisdier onnodig ziek wordt en kun je samen met je huisdier nog lang en gelukkig leven.

Als je huisdier symptomen vertoont van vergiftiging of als je vermoedt dat ze iets gevaarlijks hebben gegeten, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een dierenarts.

Extra info

De 10 meest grappige eigenschappen van katten
Dit is de reden waarom praten met je huisdier goed is!
Een hond in huis nemen: waar je op moet letten

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *