De lente!

De lente begint binnenkort weer. Heerlijk, ik kan me er nu al op verheugen. Ik vind het heerlijk als de zon schijnt, de schapen weer lammetjes krijgen, alle bloembollen die hun pracht en praal naar boven duwen. Echt heerlijk! De dagen worden weer langer, we kunnen weer langer buiten vertoeven. Mijn hart begint nu al te bonzen van verlangen hiernaar.

De lente wordt ook wel het voorjaar genoemd. De lente is 1 van de vier seizoenen. De lente volgt op de winter, en na de lente komt de zomer! Ook erg lekker. Vooral als de zon volop schijnt. Er is altijd sprake twee lentes, allebei met een ander tijdvak. Het woord “lente” is een oude afleiding van “lang” en heeft betrekking op het lengen van de dagen. In het voorjaar worden de dagen langer en is er meer zonlicht. En zonlicht hebben we nodig als levend wezen.

De lente

Verschillen start van de lente

De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart en eindigt meestal op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische lente meestal op 22 september.

Astronomisch gezien begint de lente wanneer de dag en de nacht even lang zijn. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer, en het seizoen eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond).

De meteorologische lente begint al op 1 maart. Dit is gebaseerd op een afspraak waarbij steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen worden beschouwd.

Bloemenpracht in de lente

Tulpen zijn iconische voorjaarsbloeiers. Ze zijn er in talloze kleuren en vormen, van klassiek rood tot zachtgeel en gestreept. Plant ze in de herfst, en ze zullen in de lente hun bloemblaadjes openen en je tuin opvrolijken. Mijn favoriete bloemen.

Narcissen, ook wel bekend als paaslelies, hebben prachtige trompetvormige bloemen. Ze komen in verschillende tinten geel en wit. Plant ze in de herfst en geniet van hun bloei in de lente.

Hyacinten hebben een heerlijke geur en bloeien in diverse kleuren, zoals paars, roze, wit en blauw. Ze zijn perfect voor borders en bloembakken.

Sneeuwklokjes zijn de eerste tekenen van het voorjaar. Deze kleine witte bloemen steken hun kopjes boven de grond uit, zelfs als er nog sneeuw ligt. Ze zijn een symbool van hoop en vernieuwing.

Krokussen zijn vrolijke bloemen die in verschillende kleuren verschijnen, zoals paars, geel en wit. Ze kondigen het einde van de winter aan en zijn een welkome aanblik in de lente.

Blauwe druifjes (Muscari), deze kleine bolletjes hebben clusters van blauwe bloemetjes die lijken op druiventrossen. Ze zijn ideaal voor rotstuinen en borders.

Anemonen hebben delicate bloemblaadjes en komen voor in diverse kleuren, zoals roze, paars en wit. Ze voegen een speelse uitstraling toe aan je lentetuin.

Sieruien (Allium) hebben grote, bolvormige bloemen die lijken op vuurwerk. Ze zijn er in verschillende hoogtes en kleuren, van paars tot wit.

Wat gebeurt er allemaal tijdens de lente

Vogels keren weer terug, om naar hun broedgebieden te gaan om nestjes te bouwen. Zoals gezegd worden de dagen weer langer. En alle bomen en struiken krijgen weer nieuwe knoppen. In de winter zijn ze hun bladeren verloren. De nieuwe knoppen zorgen straks weer voor nieuwe bladeren, bloesem en bloemen. Allerlei bloembollen komen weer tot leven, de narcissen, de krokkussen, de tulpen zoals hierboven genoemd. Alle insecten worden weer wakker, en actiever. Doordat alles weer aan het groeien is, gaan zij hun nectar zoeken en zorgen voor bestuiving. Af en toe krijgen we een lenteregen, hopelijk niet al te veel, maar net voldoende. In het voorjaar gaan we weer de tuin in, om te tuinieren. Waar ik zelf overigens een gruwelijke hekel aan heb. Er worden weer lammetjes geboren, en ja in de lente wordt de Pasen gevierd. De lente, een prachtig seizoen! Geniet ervan!

Extra info

De leukste buitenspeelspelletjes voor de aankomende lente
Wat is verticaal tuinieren en waarom zou je dit willen doen?
Verken Nederland op de fiets: 10 unieke fietsroutes

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *