De kunst van het omgaan met die vervelende collega

Heb jij ook zo’n vreselijk irritante collega op de kamer? Ja, je weet wel wie ik bedoel: die persoon die nooit zijn eigen mok afwast, nooit koffie haalt voor anderen, of die altijd net iets te hard aan de telefoon praat. Of, nog erger, degene die de hele dag door slechte, misplaatste grapjes maakt. En wat dacht je van die narcist, die altijd met de veren van een ander pronkt. Of misschien heb je een collega die zich gedraagt alsof hij de manager is en de hele dag veroordelende opmerkingen maakt. Om de dag toch met een glimlach door te komen, volgen hier wat tips.

De kunst van het omgaan met die vervelende collega

Stap 1: De oortjes truc

De eerste stap naar een glimlach is de oortjes truc. Hierbij zet je een koptelefoon op en speelt luid genoeg muziek af zodat je je collega niet meer hoort. De truc hier is dat je eigenlijk geen muziek hoeft te luisteren. Je kunt de koptelefoon gebruiken als een soort sociale barrière. Zodra je collega begint te praten, wijs je gewoon naar je oortjes, glimlach je en ga je verder met je werk. Je kunt zelfs af en toe meedeinen op de niet-bestaande muziek voor extra effect!

Stap 2: De spiegeltechniek

Als de oortjes truc niet werkt, probeer dan de spiegeltechniek. Dit houdt in dat je precies hetzelfde gedrag begint te vertonen als je vervelende collega. Als hij te hard praat, begin je ook te schreeuwen. Als hij slechte grappen maakt, verzin je nog slechtere. Op een gegeven moment zal hij waarschijnlijk stoppen uit pure frustratie. En zo niet, dan heb je in ieder geval wat lol gehad!

Stap 3: De ‘ik-zie-je-niet’ tactiek

De volgende stap in deze handleiding is de ‘ik-zie-je-niet’ tactiek. Deze techniek is gebaseerd op de kinderlijke overtuiging dat als je je ogen sluit, niemand je kan zien. In dit geval sluit je je ogen niet echt, maar negeer je simpelweg je collega. Als hij een vraag stelt, blijf je stil. Als hij een slechte grap maakt, lach je niet. Het zal hem zeker opvallen en je krijgt er vast een goede lach om!

Stap 4: De onzichtbare vriend

Als niets anders werkt, introduceer dan je onzichtbare vriend op kantoor. Praat met je onzichtbare vriend, lach om zijn grappen en vraag hem om advies. Het kan je vervelende collega in verwarring brengen en je een goede lach bezorgen. En wie weet, misschien vindt je collega je onzichtbare vriend leuker dan jou en laat hij je met rust!

Stap 5: De ‘verkeerde naam’ techniek

En wat denk je van de ‘verkeerde naam’ techniek. Begin je collega consequent bij een verkeerde naam te noemen. Doe dit consequent en kijk hoe lang het duurt voordat hij het doorheeft. Zelfs als hij het corrigeert, blijf je volhouden.

Disclaimer

Het is natuurlijk niet de bedoeling om je collega echt te pesten. Maar soms kan een beetje humor het leven op kantoor een stuk aangenamer maken. En wie weet, misschien zorgt het er zelfs voor dat je vervelende collega iets minder vervelend wordt!
Het is ook belangrijk om te onthouden dat we allemaal weleens die vervelende collega zijn. Dus de volgende keer dat je merkt dat je te hard aan het praten bent, of een slechte grap maakt, lach erom en ga verder. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Wil je echt de sfeer op de kamer verbeteren? Wees dan eerlijk tegen die collega. Neem hem of haar even apart en praat over hetgeen je dwars zit. De kans is groot dat hij of zij zich van geen kwaad bewust is. Vaak is irritant gedrag meer een uiting van onvermogen of onzekerheid. Er zijn maar weinig mensen die irritant gedrag vertonen om te irriteren. De meeste hebben geen idee wat de impact van hun gedrag is. Een eerlijk gesprek kan de sfeer op de kamer verbeteren zodat jullie allebei weer met een glimlach de dag doorkomen. En laten we eerlijk zijn, de pensioenleeftijd is nog lang niet in zicht, dus je kunt die jaren maar beter zo gezellig mogelijk doorkomen.

Extra info

Hoe schrijf je een opvallende sollicitatiebrief? 10 handige tips
Wanneer krijg je AOW en wat kun je verwachten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *