De verschillende soorten AI die ons dagelijks leven vergemakkelijken

AI, of kunstmatige intelligentie, is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Het klinkt misschien als iets uit de toekomst, maar AI is al onder ons en wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Van je smartphone tot je slimme thermostaat, AI maakt ons leven gemakkelijker op manieren die we ons een decennium geleden niet hadden kunnen voorstellen. Maar welke soorten AI zijn er en hoe helpen ze ons in ons dagelijks leven? Laten we dat eens nader bekijken.

De Verschillende Soorten AI Die Ons Dagelijks Leven Vergemakkelijken

Persoonlijke Assistenten

Een van de meest bekende vormen van AI zijn de persoonlijke assistenten. Siri van Apple, Google Assistant en Amazon’s Alexa zijn enkele bekende voorbeelden. Ze luisteren naar onze spraakopdrachten en voeren verschillende taken uit, zoals het instellen van alarmen, het beantwoorden van vragen, het maken van afspraken in onze agenda’s en nog veel meer. Ze leren ook van onze voorkeuren om hun diensten beter af te stemmen op onze individuele behoeften.

Slimme huizen

De ‘slimme’ technologie heeft ook zijn weg gevonden naar onze huizen. Slimme thermostaten, zoals de Nest, leren van onze routines en passen de temperatuur in huis dienovereenkomstig aan om energie te besparen. Ook slimme verlichting kan worden geprogrammeerd om aan te gaan wanneer we thuiskomen en uit te gaan wanneer we vertrekken. En Slimme koelkasten kunnen ons zelfs laten weten wanneer we bijna zonder melk zitten!

Predictive analytics

AI wordt ook gebruikt in de vorm van predictieve analytics om ons leven te vereenvoudigen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, dat AI gebruikt om te voorspellen welke films of series je mogelijk wilt bekijken op basis van je kijkgeschiedenis. Of Waze, de navigatieapp, die AI gebruikt om de beste routes voor te stellen op basis van real-time verkeersinformatie.

Automatisering

Automatisering is een ander groot gebied waar AI een grote rol speelt. Van zelfrijdende auto’s tot geautomatiseerde klantenservice via chatbots, AI helpt ons om repetitieve taken te verminderen en ons meer tijd te geven voor zaken die onze aandacht vereisen.

Gezondheidszorg en medische diagnoses

AI wordt ook gebruikt in de gezondheidszorg, met name voor medische beeldvorming en diagnose. Deze technologieën kunnen artsen helpen bij het detecteren van ziektes zoals kanker in de vroege stadia, waardoor de overlevingskansen van patiënten aanzienlijk worden verhoogd.

En wat dacht je van deze handige AI apps?

GPT-3 en Chatbots

GPT-3, ontwikkeld door OpenAI, is een van de meest geavanceerde AI-modellen voor natuurlijke taalverwerking. Het kan worden gebruikt om chatbots en virtuele assistenten te voeden, net als de assistent waarmee je nu praat. Het is ontworpen om mensachtige tekst te genereren en kan worden gebruikt voor taken zoals het schrijven van artikelen, het opstellen van e-mails, en nog veel meer.

GPT-4 is de vierde generatie van het transformer-gebaseerde taalmodel van OpenAI en deze betaalde versie heeft ook de mogelijkheid direct op internet te browsen op zoek naar de meest actuele informatie.

Google Photos

Google Photos maakt gebruik van AI om foto’s te organiseren en te categoriseren. Het kan objecten, plaatsen en mensen in foto’s herkennen, waardoor het gemakkelijker is om specifieke foto’s in je collectie te vinden.

Grammarly

Grammarly is een AI-aangedreven schrijfhulp die je helpt om duidelijker en effectiever te schrijven. Het analyseert je tekst op grammatica, leestekens, spelling en stijlfouten, en geeft suggesties voor verbetering.

DeepArt en DeepDream

DeepArt en DeepDream zijn AI-tools die gebruik maken van een techniek genaamd “deep style transfer” om de stijl van het ene beeld over te brengen naar het andere. Met deze tools kan je foto’s transformeren in kunstwerken in de stijl van beroemde schilderijen.

Spotify’s Discover Weekly

Spotify’s Discover Weekly is een AI-aangedreven functie die elke week een gepersonaliseerde afspeellijst voor gebruikers genereert. Het maakt gebruik van machine learning algoritmen om patronen in je luistergewoonten te herkennen en nieuwe muziek voor te stellen die je misschien leuk vindt.

GPT-4 is de vierde generatie van het transformer-gebaseerde taalmodel van OpenAI.

Extra info

Wordt jouw huis ook een Smart home?
E-bike vs scooter: zo maak je de juiste keuze
Een elektrische auto: de voor- en nadelen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *