Wordt jouw huis ook een Smart home?

In onze blog “Woontrend, het gebruik van duurzame materialen” viel de term “Smart home” al even. Misschien heb je hier al eerder over gehoord en gelezen, maar wellicht is dit nog redelijk nieuw voor je. Want wat is nou precies een smart home? En waarom zou het handig kunnen zijn en zelfs geld kunnen besparen?

Smart home: Zo maak je je huis klaar voor de toekomst.

Wat is een smart home?

Een smart home is een huis waarin slimme technologie wordt gebruikt om het leven van de bewoners gemakkelijker te maken. Dit kan variëren van verlichting en verwarming die automatisch worden aangepast aan de wensen van de bewoners, tot beveiligingssystemen die op afstand kunnen worden bediend.

Wat zijn de voordelen van een smart home?

De voordelen van een smart home zijn talrijk. Zo kan het je leven een stuk makkelijker maken. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer bang te zijn dat je de verlichting vergeet uit te zetten of dat de verwarming aanstaat terwijl je niet thuis bent. Met een smart home kun je dit allemaal op afstand regelen. Daarnaast kan het je huis veiliger maken. Slimme beveiligingssystemen kunnen je waarschuwen als er iets verdachts aan de hand is en je kunt altijd even een kijkje nemen via de camera’s.

Hoe werkt dit allemaal?

Een smart home is in principe een huis dat is uitgerust met allerlei slimme apparaten die met elkaar kunnen communiceren. Deze apparaten zijn verbonden met het internet, waardoor je ze vanaf elke locatie kunt bedienen met je smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting in de woonkamer aanzetten terwijl je nog op het werk bent of de temperatuur in de slaapkamer aanpassen terwijl je op vakantie bent.

Maar welke apparaten zijn er dan allemaal beschikbaar voor een smart home?

Dat zijn er eigenlijk heel veel! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van slimme apparaten die je in je huis kunt gebruiken:

Slimme verlichting

Met slimme verlichting kun je de verlichting in je huis bedienen via een app op je smartphone of tablet. Je kunt de kleur en helderheid aanpassen en de verlichting automatisch aanpassen aan je dagritme.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je de temperatuur in je huis op afstand aanpassen. Zo kun je ervoor zorgen dat het lekker warm is als je thuiskomt.

Slimme deurbel

Met een slimme deurbel kun je zien wie er voor de deur staat, waar je ook bent. Je kunt de deurbel bedienen via een app op je smartphone of tablet en je kunt communiceren met de persoon voor de deur.

Slimme sloten

Met slimme sloten kun je je deur op afstand vergrendelen en ontgrendelen. Zo kun je bijvoorbeeld de schoonmaker binnenlaten als je zelf niet thuis bent.

Slimme beveiligingscamera’s

Met slimme beveiligingscamera’s kun je je huis in de gaten houden als je er niet bent. Je kunt de camera’s bedienen via een app op je smartphone of tablet en je krijgt een melding als er iets verdachts aan de hand is.

Slimme stekkers

Hiermee kun je elk apparaat op afstand in- of uitschakelen.

Slimme speakers

Hiermee kun je via spraakassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant muziek afspelen, vragen stellen en andere slimme apparaten in je huis bedienen.

Slimme koelkasten

Hiermee kun je op afstand de inhoud van je koelkast bekijken en bijhouden welke producten je nodig hebt.

Slimme wasmachines en drogers

Hiermee kun je de status van je wasmachine en droger op afstand bekijken, zodat je weet wanneer je was klaar is.

Slimme rolgordijnen

Hiermee kun je de rolgordijnen in je huis bedienen via een app op je smartphone of tablet.

Slimme irrigatiesystemen

Hiermee kun je de watertoevoer naar je tuin automatisch regelen, afhankelijk van het weer en de vochtigheid.

De mogelijkheden zijn grenseloos

Er zijn nog veel meer slimme apparaten beschikbaar voor een smart home. Het leuke van een smart home is dat je deze apparaten kunt integreren en met elkaar kunt laten communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting automatisch uitschakelen als je de deur uitgaat, of de temperatuur verlagen als er niemand thuis is.

Maar waarom zou je eigenlijk een smart home willen?

Er zijn verschillende redenen waarom een smart home voordelig kan zijn. Hier zijn er een paar:

Comfort en gemak

Een smart home kan het leven een stuk gemakkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de bank de verlichting aan- of uitzetten of de temperatuur in je huis aanpassen.

Veiligheid

Slimme beveiligingssystemen kunnen ervoor zorgen dat je je veiliger voelt in je eigen huis. Je kunt bijvoorbeeld meldingen krijgen als er iets verdachts gebeurt en je kunt altijd even kijken via de camera’s.

Kostenbesparing

Slimme apparaten kunnen ervoor zorgen dat je energierekening lager wordt. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting en verwarming automatisch uitschakelen als je niet thuis bent.

En gaat dit veel kosten?

Dat hangt af van welke apparaten je kiest en hoe uitgebreid je je smart home wilt maken. Sommige slimme apparaten zijn redelijk betaalbaar, terwijl andere wat duurder zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een smart home in sommige gevallen op de lange termijn geld kan besparen, bijvoorbeeld door een lagere energierekening.

Of je nu een complete smart home wilt bouwen of gewoon een paar slimme apparaten wilt uitproberen, er zijn talloze opties beschikbaar. Dus waar wacht je nog op? Ga op ontdekking wat bij jou past!

Extra info

De verschillende soorten AI die ons dagelijks leven vergemakkelijken
Infraroodpanelen in huis: ontdek de voordelen en nadelen
Woontrend: Het gebruik van duurzame materialen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *