Wat te doen na een aanrijding of autopech in het buitenland

Het was een warme zomeravond in Toscane. Marieke reed ontspannen in haar auto over de kronkelende wegen tussen de olijfbomen door. Ze genoot van het uitzicht, de vrolijke muziek op de radio en de rustige omgeving. Plotseling hoorde ze een harde klap en voelde ze de auto schokken. Verward keek ze om zich heen, tot ze de schade aan haar auto opmerkte. Autopech! Blijkbaar was ze over een grote tak heen gereden. Precies hier in “the middle of nowhere”. In paniek realiseerde ze zich dat ze geen idee had wat ze moest doen in zo’n situatie.

Wat te doen na een aanrijding of autopech in het buitenland

Aanrijding in het buitenland

Een aanrijding in het buitenland kan een stressvolle en verwarrende ervaring zijn, vooral als je gewond bent geraakt. Het is daarom van groot belang dat je weet wat je moet doen in een dergelijke situatie. In dit artikel zullen we uitleggen wat je moet doen als je in het buitenland schade rijdt, wat je moet regelen voordat je vertrekt en wat je ter plekke moet regelen.

Regel vooraf een goede autoverzekering

Voordat je op reis gaat is het van belang om een goede autoverzekering af te sluiten. Dit kan voorkomen dat je onnodige kosten moet maken wanneer je betrokken raakt bij een ongeval. Zorg ervoor dat je autoverzekering ook dekking biedt in het buitenland en dat je de benodigde papieren bij je hebt. Dit kan bijvoorbeeld een groene kaart zijn, die aangeeft dat je verzekerd bent in het buitenland.

Wat moet je doen als je in het buitenland schade rijdt?

Als je betrokken raakt bij een aanrijding in het buitenland, is het belangrijk om rustig te blijven en de situatie te evalueren. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:

Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen

Als je gewond bent geraakt, is het van groot belang om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Bel het alarmnummer van het land waar je je bevindt en vraag om hulp. Zorg er daarnaast voor dat je de auto op een veilige plaats parkeert, om verdere ongelukken te voorkomen.

Maak foto’s van de schade

Het is belangrijk om foto’s te maken van de schade aan de auto’s en eventuele andere zaken die van belang kunnen zijn. Dit kan later van pas komen bij het claimen van de schade bij de verzekering.

Vul een schadeformulier in

Een schadeformulier is een document dat de betrokken partijen samen invullen om de schadeafhandeling te regelen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en vergeet niet om alle gegevens van de tegenpartij te noteren. Als de andere partij geen schadeformulier wil invullen, kun je de politie inschakelen om te helpen.

Informeer je verzekeraar

Zodra je terug bent van je vakantie, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeraar om de schade te melden. Je verzekeraar kan je adviseren over de verdere afhandeling van de schade

Wat als je ook zelf gewond bent geraakt?

Als je ook zelf gewond bent geraakt bij het ongeval, is het belangrijk om de juiste medische hulp te zoeken. Bel direct het alarmnummer van het land waar je je bevindt en vraag om medische assistentie. Het kan ook verstandig zijn om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in het land waar je bent. Zij kunnen je adviseren over medische hulp en eventuele verdere stappen die je moet ondernemen.

Als je een reisverzekering hebt afgesloten, is het verstandig om ook hier contact mee op te nemen. Sommige reisverzekeringen bieden dekking voor medische kosten in het buitenland. Zij kunnen je helpen om de juiste medische zorg te krijgen en eventuele kosten te vergoeden.

Moet je vooraf iets regelen?

Er zijn een aantal zaken die je vooraf kunt regelen om de afhandeling van de schade na een aanrijding in het buitenland makkelijker te maken. Zoals eerder genoemd is het afsluiten van een goede autoverzekering van groot belang. Zorg er daarnaast voor dat je de benodigde papieren bij je hebt, zoals de groene kaart en het Europees schadeformulier.

Het kan ook verstandig zijn om vooraf te informeren bij je verzekeraar of je reisverzekering wellicht dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan.

Wat regel je ter plekke?

Als je betrokken raakt bij een aanrijding in het buitenland, is het belangrijk om ter plekke de juiste stappen te nemen. Zoals eerder genoemd is het van belang om voor je eigen veiligheid en die van anderen te zorgen, foto’s te maken van de schade, een schadeformulier in te vullen en contact op te nemen met je verzekeraar. Hieronder nog een aantal tips:

  • Noteer de naam, adres en telefoonnummer van getuigen en eventuele andere betrokkenen.
  • Probeer rustig te blijven en blijf vriendelijk naar de andere partij.
  • Verlaat de plek van het ongeval niet voordat je alle benodigde informatie hebt genoteerd en het schadeformulier hebt ingevuld.
  • Als je de taal van het land niet spreekt, kun je een tolk inschakelen. In sommige landen bieden verzekeraars hier een service voor.
  • Neem contact op met de Nederlandse ambassade in het land waar je bent voor advies en ondersteuning.

Extra info

Een elektrische auto: de voor- en nadelen
E-bike vs scooter: zo maak je de juiste keuze

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *