EK2024

Heb jij ook zo genoten van het EK2024. Ik weet dat het nog niet is afgelopen maar nu Nederland eruit ligt. Maar dan kijk ik toch anders. Of niet, dat kan ook. Ik ben niet een voetballiefhebber in de zin van dat ik een favoriete club heb, of veel voetbal kijk. Maar als Nederland speelt in het EK of WK dan kijk ik zeer zeker. Gisterenavond zat ik op het puntje van mijn stoel (lees: bank) en dat waren 8 miljoen Nederlanders met mij hoorde ik net op de radio. Wow, dat had ik niet verwacht.

EK2024

Waarom kijken er zoveel mensen naar het EK?

Het Europees kampioenschap voetbal (EK) trekt altijd veel aandacht van voetbalfans, vooral wanneer Nederland speelt. Maar waarom eigenlijk?

Voetbal verenigt mensen en creëert een gevoel van nationale trots. Als Nederland speelt, willen veel mensen Nederland aanmoedigen en de nationale kleuren dragen. Ook ik droeg gisteren en al de andere wedstrijden mijn oranje pak, die overigens al tien jaar oud is. Zat best een beetje krap maar ach. Het gaat om het idee toch.

Voetbalwedstrijden zijn vaak spannend en vol emotie. Fans genieten van de adrenaline, de onvoorspelbaarheid en de mogelijkheid om samen met anderen te juichen of te balen. Een vriendin van mij die maakt het niks uit welke clubs er spelen als zij in een stadion zit. De sfeer en alles erom heen maken haar helemaal blij.

Voetbalwedstrijden zijn sociale evenementen. Mensen komen samen om te kijken, te juichen en te discussiëren. Het is een gelegenheid om tijd door te brengen met vrienden en familie. En vooral als er dan grote schermen zijn. Tijdens 1 van de wedstrijden, terwijl Nederland speelde was ik op een verjaardagsfeestje in een horeca gelegenheid. Ik had een scherm verwacht met voetbal erop. Ik was lichtelijk teleurgesteld dat er wel een scherm hing maar dat er muziekclips werden afgespeeld.

Rijke voetbalgeschiedenis

Nederland heeft een rijke voetbalgeschiedenis. Denk aan legendarische spelers zoals Johan Cruijff, Marco van Basten en Ruud Gullit. En natuurlijk hopen we met zijn allen altijd kampioen te worden. Ik spaarde vroeger buttons van bekende spelers, volgens mij zaten die buttons bij ijsjes? Ik weet het niet meer precies. Dat is al erg lang geleden.

De media besteden veel aandacht aan grote sportevenementen zoals het EK. Dit vergroot de interesse en het bewustzijn bij het grote publiek. Nu las ik op sociale media, van ja we zijn in 2017 ook kampioen geworden. En hier ging het om het dameselftal, en ja daar wordt vanuit de media minder aandacht aan besteed.

Kortom, het EK is meer dan alleen een sportevenement; het is een cultureel fenomeen dat mensen samenbrengt en emoties oproept. Want ik heb toch geschreeuwd en gevloekt. Daarom kijk ik ook het liefst alleen, want er komen toch dingen uit mijn mond die ik normaliter niet zeg.

Wanneer was Nederland kampioen bij de EK?

Nederland werd voor het laatst Europees kampioen voetbal in 1988. Het Nederlands elftal, onder leiding van bondscoach Rinus Michels, behaalde die historische overwinning op het EK van 1988 in Duitsland. Dit blijft tot op heden het grootste gloriemoment uit de vaderlandse sportgeschiedenis. Duitsland en Spanje zijn tot nu toe het meest succesvol geweest in het toernooi, elk met drie titels, terwijl Nederland één keer de beker heeft gewonnen in dat prestigieuze evenement.

Voetballen

Voetballen blijft een enorme leuke sport/bezigheid. Vroeger heel veel aan straatvoetbal gedaan, of op het grote grasveld in de buurt. En hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen als ze klein zijn op voetbal gaan. Erg leuk! Soms wat minder voor de ouders, want dan is het vroeg opstaan. Het aantal leden bij de KNVB ligt op ruim 1,2 miljoen. Dat is enorm veel.  Het is niet de meest beoefende sport maar kent wel een lange geschiedenis. In 1863 is het voetballen ontstaan in Engeland. Wel op een andere manier dan nu. Het waren oorspronkelijk gewelddadige wedstrijden tussen dorpen en steden. Er waren weinig regels. De bal was een opgeblazen varkensblaas. Tegenwoordig is dit gelukkig anders. En kunnen we genieten van een mooi potje voetbal. Hopelijk hebben jullie ook genoten van het EK2024.

Voetbal de mooiste sport die er is
Last van de midlifecrisis? Zoek een nieuwe uitdaging!
Goede voornemens

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *