Infraroodpanelen in huis: ontdek de voordelen en nadelen

Infraroodpanelen worden steeds populairder als verwarmingsmethode in huis. Deze panelen geven stralingswarmte af die vergelijkbaar is met de warmte van de zon. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van infraroodpanelen? Waarom zou je hiervoor kiezen en welke keuzes zijn er? En niet onbelangrijk, wat is de gemiddelde prijs van een infraroodpaneel? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over infraroodpanelen in huis.

Infraroodpanelen in huis: ontdek de voordelen en nadelen

Wat zijn infraroodpanelen?

Voordat we ingaan op de voordelen en nadelen van infraroodpanelen, is het handig om te weten wat infraroodstraling precies is. Infraroodstraling is elektromagnetische straling die door het menselijk oog niet gezien kan worden, maar wel warmte afgeeft. Dit is vergelijkbaar met de warmte die we voelen als we in de zon zitten. Ze maken gebruik van deze straling om warmte af te geven.

Waarom zou je ervoor willen kiezen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor infraroodpanelen als verwarmingssysteem in huis. Zo zijn ze zeer efficiënt, comfortabel en kunnen ze zelfs een positief effect hebben op de gezondheid. Daarnaast zijn infraroodpanelen ook zeer esthetisch vormgegeven, waardoor ze een mooie toevoeging kunnen zijn aan het interieur van de woning.

Voordelen van infraroodpanelen

Efficiëntie

Een van de voordelen van infraroodpanelen is dat ze zeer efficiënt zijn. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, verwarmen ze niet de lucht in de ruimte, maar direct de objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor gaat er veel minder warmte verloren en wordt er minder energie verbruikt. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de energierekening.

Comfort

Een ander voordeel van infraroodpanelen is dat ze een zeer comfortabele warmte afgeven. De stralingswarmte wordt direct opgenomen door de huid en voelt daardoor erg prettig aan. Bovendien zorgt de warmte voor een gelijkmatige temperatuur in de ruimte, zonder dat er koude plekken ontstaan.

Gezondheid

Infraroodstraling wordt ook wel eens gebruikt voor therapeutische doeleinden, omdat het een positief effect kan hebben op de gezondheid. Zo kan infraroodstraling helpen bij spier- en gewrichtspijn, maar ook bij huidaandoeningen en bloedsomloopproblemen. Hoewel infraroodpanelen niet specifiek ontworpen zijn voor deze toepassingen, kan de stralingswarmte wel een positief effect hebben op de gezondheid van de bewoners.

Esthetisch

Infraroodpanelen zijn vaak zeer esthetisch vormgegeven en kunnen zelfs dienen als kunstobject in de ruimte. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs, waardoor er altijd wel een infraroodpaneel te vinden is dat past bij het interieur van de woning.

Nadelen van infraroodpanelen

Aanschafprijs

Een van de nadelen van infraroodpanelen is dat ze over het algemeen duurder zijn in de aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen.

Verwarming van de gehele ruimte

Een ander nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor het verwarmen van grote ruimtes. Infraroodpanelen werken namelijk het beste op korte afstand, waardoor ze minder geschikt zijn voor het verwarmen van grote, open ruimtes. In dat geval kan het nodig zijn om meerdere panelen te plaatsen, wat de kosten uiteraard verhoogt.

Traagheid

Infraroodpanelen hebben meer tijd nodig om op te warmen dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat ze de warmte pas afgeven als ze op temperatuur zijn gekomen. Dit kan als nadeel worden gezien wanneer er snel warmte nodig is in een ruimte.

Welke keuzes zijn er?

Als je overweegt om infraroodpanelen aan te schaffen, zijn er verschillende keuzes die je kunt maken. Zo zijn de panelen verkrijgbaar in verschillende maten en designs. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten infraroodpanelen, zoals:

  • Carbonpanelen: deze panelen geven een constante warmte af en zijn zeer geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes.
  • Keramische panelen: deze panelen geven een zeer intense warmte af en zijn daarom zeer geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.
  • Glaspanelen: deze panelen zijn zeer esthetisch vormgegeven en passen daardoor goed bij een modern interieur.

Daarnaast kun je ook kiezen voor verschillende bedieningsmogelijkheden, zoals een thermostaat of een app op je smartphone.

Wat is de gemiddelde prijs van een infraroodpaneel?

De prijs van infraroodpanelen kan sterk variëren, afhankelijk van het type paneel, de grootte en het merk. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs van ongeveer 100 euro tot 500 euro per paneel. Het is belangrijk om te beseffen dat infraroodpanelen duurder zijn in de aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen, maar dat ze op de lange termijn wel een besparing kunnen opleveren op de energierekening.

Extra info

Wordt jouw huis ook een Smart home?
Woontrend: Het gebruik van duurzame materialen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *