Nachtelijke ongemakkelijkheden

Snurken. Er wordt zo vaak over geschreven en dan vaak als je last hebt van een snurkende partner…maar hoe voel jij je als je zelf snurkt? Of als je al je zielenroerselen er heerlijk uitflapt terwijl je slaapt? Je zou toch bijna niet meer durven gaan slapen als je weet dat er iemand al je geheimen hoort? Kortom: nachtelijke ongemakkelijkheden; je zal er maar last van hebben!

Nachtelijke ongemakkelijkheden

Snurken is héél vervelend

Snurken. Waar de één het een beetje doet, kan de ander makkelijk tippen aan een complete zaagfabriek. Niet erg als je alleen slaapt…en soms ook helemaal niet als jij zelf degene bent die snurkt en toch glashard durft te beweren dat je NIET snurkt. Blijkbaar heb je er dan zelf geen last van. Misschien word je zelfs wel boos als je partner je wakker port: ‘laat me met rust!’ Maar heb je zelf weleens naast iemand gelegen die zo snurkt? Weet je wel hoe ontzettend vervelend het is? Of neem die snurkers die hard liggen te zagen en dan opeens helemaal niet meer. Ook dát klinkt heel eng! Oplossing: ehm, eindelijk eens stappen ondernemen om toch iets aan dat snurken te gaan doen. Er zou van alles op de markt zijn wat helpt. Of het ook werkelijk helpt, is vers twee. Maar uitproberen kan altijd, toch? Of misschien is het zelfs voor jouw gezondheid wel beter om de medische molen in te gaan! Want het kan wel degelijk serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Eigenwijs en dus geen stappen ondernemen? Tja, dan zou je als partner kunnen overwegen om dan toch maar heel modern apart te gaan slapen…

Praten in je slaap

Praten in je slaap kan heel grappig zijn (voor je partner). Doe je het heel vaak en luid, dan kan het natuurlijk ook best vervelend zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon wel komisch om te horen wat iemand vertelt in zijn slaap. Vaak slaat het echt helemaal nergens op, omdat het toch te maken heeft met de droom. En dromen husselen nu eenmaal allemaal stukjes ‘realiteit’ door elkaar heen, waardoor het een rare toestand wordt. Praten in je slaap en ander ongewoon gedrag tijdens je slaap wordt parasomnia genoemd. Het schijnt zo te zijn dat het erfelijk bepaald kan zijn. Bij kinderen kom je het heel vaak tegen. Ongeveer de helft zal je weleens betrappen op ‘nachtelijke verhalen’. Bij volwassenen wordt het vaak toegeschreven aan stress of het gebruik van verdovende middelen. O ja, en alcohol! Maar bepaalde gezondheidsklachten kunnen eveneens een rol spelen. IJlen als je hoge koorts hebt, bijvoorbeeld. Maar goed, je zal maar een prater zijn in je slaap en je daarvoor toch wel schamen! Hoeft natuurlijk niet, maar toch. Wat kan je dan doen? Naast de erfelijke aanleg (doe je dus niks aan), kan het ook te maken hebben met slaaptekort, alcohol en drugs dus en stress. Die laatste redenen kan je uiteraard wel beïnvloeden door je gedrag aan te passen!

Kwijlen in je slaap

En dan is er bijvoorbeeld nog zoiets als kwijlen in je slaap. Dat kan behoorlijk gênant aanvoelen. Maar kan je er ook iets aan doen? Kwijlen ontstaat meestal door bepaalde lichamelijke klachten. Als je neus verstopt is kan je sneller gaan kwijlen. Maar ook medicijnen kunnen het uitlokken. Dit zijn dan vaak medicijnen die je helpen om in slaap te vallen. Dit heeft dan weer alles te maken met ontspanning. Door de medicijnen zullen spieren ontspannen en daardoor zal het slijm sneller uit je mond lopen… Maar er zijn meer soorten medicijnen die hiervoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Last van slaapapneu? Dan snurk je dus waarschijnlijk niet alleen heel hard, maar je doet dit meestal ook met je mond open! En je slijm heeft dus een uitgang gevonden… Ook problemen die te maken hebben met je maag kunnen voor dit ongemak zorgen. Allemaal leuk en aardig, maar veel van deze oorzaken zijn dus niet echt zomaar op te lossen, zou je denken.

  • Last van slaapapneu? Ga dan naar de huisarts. Niet alleen voor het snurken of het kwijlen, maar vooral voor je eigen gezondheid! Slaapapneu kan ernstige klachten veroorzaken, zoals hartkwalen of diabetes.
  • Overleg met je arts wat er aan je maagklachten gedaan kan worden.
  • Het zou kunnen helpen als je anders in je bed gaat liggen, waardoor je minder last hebt van maagzuur, snurken en/of kwijlen. Leg je hoofd iets hoger!
  • Waarom heb je een verstopte neus? Ben je verkouden of allergisch? Kijk eens of je daar iets tegen kunt doen! Een neusspray helpt misschien wel?

Slaapwandelen

Tja, en dan zijn er ook nog mensen die gewoon hun bed uitwandelen…al slapend. Meestal gaat het dan om kinderen. Er wordt gedacht dat de wisselwerking dan niet goed verloopt tussen slapen en waken. Factoren die mee kunnen spelen zijn stress, koorts, angst en vermoeidheid. Maar ook hier kunnen het weer medicijnen zijn die het uitlokken. Of ja, ook weer drugs en alcohol. Met andere woorden: zorg voor minder stress, een goed slaappatroon, gebruik geen middelen als drugs en alcohol en je hebt al minder risico op meerdere slaap gerelateerde ongemakken! Hopelijk heb je dan geen last meer van de nachtelijke ongemakkelijkheden. En dan nu maar lekker slapen!

Extra info

Slaapproblemen, hoe belangrijk is een goede nachtrust?
Last van een slaapstoornis? Zo val je weer in slaap!
De mysterieuze maan: Hoeveel invloed heeft de maan op ons
Slaapwandelen, hoe ontstaat het en kun je het voorkomen?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *