Hoe overleef je een relatie met een narcistische partner?

Narcissus zit niet alleen in de spiegel
Ah, de liefde! We dromen allemaal van die perfecte partner die ons begrijpt, steunt en liefheeft. Maar wat als je partner zich meer interesseert voor zijn of haar eigen spiegelbeeld dan voor jou? Welkom bij een relatie met een narcistische partner! Dit overlevingshandboek zit bomvol tips, inzichten om jou te helpen met deze uitdagende situatie.

Hoe overleef je een relatie met een narcistische partner: een survivalgids

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wat is narcisme?

Eerst even een lesje mythologie. Narcissus was een beeldschone jongeman in de Griekse mythologie die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Tegenwoordig staat narcisme voor een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand zichzelf enorm belangrijk vindt en hunkert naar bewondering en aandacht.

De narcist ontmaskerd: hoe herken je het?

Vrees niet, hier zijn enkele signalen om een narcist te herkennen:

 • Overdreven zelfliefde:
  Narcisten praten graag en veel over zichzelf, hun prestaties en hoe geweldig ze zijn.
 • Gebrek aan empathie:
  Ze tonen zelden begrip of medeleven voor anderen.
 • Jaloersheid en manipulatie:
  Ze proberen de touwtjes in handen te houden en kunnen jaloers of controlerend zijn.
 • Een onverzadigbare honger naar aandacht:
  Narcisten willen altijd in de schijnwerpers staan.

Herken je dit bij je partner? Lees dan vooral verder!

De stappen naar verlichting: hoe ga je om met een narcistische partner?

Om een relatie met een narcistische partner te overleven, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen. Hier zijn onze top tips:

Bouw je eigen fort van zelfvertrouwen

Om te voorkomen dat je wordt meegesleurd in de narcistische draaikolk van je partner, is het belangrijk om aan je eigen zelfvertrouwen te werken. Dit kan door jezelf te omringen met positieve vrienden, hobby’s te vinden waar je voldoening uit haalt en je eigen successen te vieren.

Bescherm je grenzen als een schildknaap

Narcisten zullen proberen om jouw grenzen te overschrijden en te manipuleren. Het is essentieel om je eigen grenzen te kennen en deze duidelijk te communiceren. Laat je partner weten wat je wel en niet accepteert.

Ontmasker de manipulatie met humor

Narcisten zijn experts in manipulatie. Als je merkt dat je partner manipulatief gedrag vertoont, probeer er dan luchtig mee om te gaan. Gebruik humor om aan te geven dat je doorhebt wat er gebeurt. Dit kan de situatie verlichten en de narcist ontwapenen.

Zoek professionele hulp als een ridder op het witte paard

Soms heb je wat extra hulp nodig om met een narcistische partner om te gaan. Overweeg om een therapeut of relatiecoach in te schakelen om je te begeleiden. Professionele hulp kan je voorzien van de juiste tools en strategieën om met de situatie om te gaan.

Neem afstand en bewaar je energie

Het kan soms noodzakelijk zijn om wat afstand te nemen van je narcistische partner. Dit betekent niet dat je de relatie direct moet verbreken, maar zorg ervoor dat je tijd voor jezelf hebt. Het is belangrijk om je eigen energie te bewaren en jezelf niet uit te putten.

Blijf communiceren en wees assertief

Een open en eerlijke communicatie is cruciaal in elke relatie, maar vooral met een narcistische partner. Wees duidelijk en assertief in je communicatie. Laat je niet ontmoedigen als je partner niet meteen verandert; verandering kost tijd en geduld.

Beslis of het de moeite waard is

Uiteindelijk moet je zelf beslissen of je relatie met een narcistische partner de moeite waard is. Weeg de voor- en nadelen af en bepaal of je gelukkig bent in deze situatie. Als je merkt dat je eigen welzijn in gevaar komt, is het misschien tijd om de relatie te heroverwegen.

Een dosis humor en zelfzorg doet wonderen

Een relatie met een narcistische partner kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën, humor en zelfzorg is het mogelijk om ermee om te gaan. Vergeet niet om je eigen grenzen te bewaken, steun te zoeken bij vrienden of professionals en je eigen welzijn als topprioriteit te houden. Zo kun je de spiegels van Narcissus doorkruisen en misschien zelfs een beetje lachen onderweg.

Extra info

Hoe voorkom je dat mensen over je heen lopen?
Hier zijn de 5 meest begeerlijke mannelijke vrijgezellen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *