Help, mijn partner snurkt als een bootwerker!

De meeste mensen snurken weleens, kan gebeuren. Maar er zijn ook mensen die heel vaak en heel hard snurken. En dat is toch een ander verhaal. Je zal maar een partner hebben waarbij het lijkt alsof er een trein door je slaapkamer dendert. Probeer dan nog maar eens in slaap te komen. Hoe zit dat toch met dat gesnurk? Klopt het dat een mens snurkt om beren weg te jagen?

Helaas, die mythe kan ik alvast gelijk naar het land der fabelen verwijzen. Deze gedachte is waarschijnlijk ontstaan omdat beren gevoelig zijn voor harde geluiden. In werkelijkheid zijn er geen wetenschappelijke bewijzen die deze bewering ondersteunen.

Help, mijn partner snurkt als een bootwerker!

Waarom snurkt iemand dan wel?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verstopte neus, allergieën, overgewicht, alcoholgebruik, roken, of slaapapneu. Slaapapneu is een ernstige aandoening waarbij iemand tijdens het slapen tijdelijk stopt met ademhalen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.

Als je partner af en toe snurkt, is het waarschijnlijk geen reden tot zorg. Maar als het snurken chronisch is en gepaard gaat met andere symptomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid overdag, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Snurken kan behoorlijk irritant zijn

Laten we eerlijk zijn, een partner die snurkt kan behoorlijk irritant zijn. Het kan ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen en dat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag. Maar het goede nieuws is dat er oplossingen zijn.

Als het snurken echter chronisch is en gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Slaapapneu is een ernstige aandoening en kan leiden tot andere gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld. Een arts kan een slaaponderzoek uitvoeren om te bepalen of er sprake is van slaapapneu en zo nodig behandelingen aanbevelen.

Laten we het ook even hebben over de psychologische impact van een snurkende partner. Het kan zijn dat je je gefrustreerd en machteloos voelt, vooral als de tips niet lijken te werken. Het kan je ook het gevoel geven dat je partner niet om je slaapkwaliteit geeft. Het is belangrijk om hierover te communiceren met je partner en samen te werken aan oplossingen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat het stopt?

Als je partner alleen af en toe snurkt, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om het te verminderen. Hieronder vindt u enkele tips:

Verander de slaaphouding

Als je partner op zijn rug slaapt, kan dat snurken veroorzaken. Probeer hem aan te moedigen om op zijn zij te slapen. Dit kan het snurken verminderen.

Verminder alcoholgebruik

Alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat de spieren in de keel ontspannen, wat kan leiden tot snurken. Probeer het alcoholgebruik van je partner te verminderen en kijk of dat helpt.

Gebruik neussprays

Als de neus van je partner verstopt is, kan dat snurken veroorzaken. Er zijn verschillende neussprays verkrijgbaar die de neus openen en het snurken kunnen verminderen.

Gewichtsverlies

Als je partner overgewicht heeft, kan dat het snurken verergeren. Probeer hem te helpen om af te vallen door samen gezonder te eten en meer te bewegen.

Wist je dat…

… mannen vaker snurken dan vrouwen. Ongeveer 40% van de mannen snurkt regelmatig, terwijl dit percentage bij vrouwen rond de 25% ligt.

… snurkers gemiddeld zo’n 80 decibel produceren? Dat is ongeveer even hard als het geluid van een stofzuiger.

… ook dieren kunnen snurken? Kijk maar eens naar honden en katten.

… in sommige culturen het snurken wordt gezien als teken van een goede nachtrust?

… er een kampioenschap snurken bestaat? Het World Snoring Championship wordt elk jaar in het Verenigd Koninkrijk gehouden. De deelnemers proberen de luidste en meest consistente snurkgeluiden te produceren.

Wat is de hardst gemeten snurk?

Er zijn verschillende snurkers die zichzelf in het Guinness Book of World Records hebben weten te krijgen vanwege hun ongelooflijk harde snurkgeluiden. Op dit moment is de hardste gemeten snurk ter wereld van een Britse man genaamd Adam Ladell, die een snurkgeluid produceerde van 111,6 decibel. Ter vergelijking, dit is ongeveer zo luid als een rockconcert of een straaljager die opstijgt! Het record werd gemeten tijdens een slaaponderzoek in een slaapkliniek in het Verenigd Koninkrijk.

Extra info

Welk matras past bij jou? En hoe onderhoud je hem?
De mysterieuze maan: Hoeveel invloed heeft de maan op ons

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *