Hoe kom je het snelst van je aambeien af?

Niemand wil de dag doorbrengen met de constante jeuk en het oncomfortabele gevoel veroorzaakt door aambeien. De zittende maatschappij waarin we leven heeft dit ongemak alleen maar erger gemaakt, maar vandaag zal ik je de meest effectieve manieren laten zien om zo snel mogelijk van je aambeien af te komen.

Hoe kom je het snelst van je aambeien af?

Wat zijn aambeien eigenlijk?

Aambeien, ook bekend als hemorroïden, kunnen worden beschouwd als de vloek van onze moderne, zittende levensstijl. Ze ontstaan wanneer de bloedvaten rond de anus of in het rectum opzwellen en uitzetten, een beetje zoals spataderen die je misschien op je benen hebt gezien. Ze kunnen intern (binnen in het rectum) of extern (onder de huid rond de anus) zijn, en beide types kunnen uiterst ongemakkelijk zijn.

Waarom jeuken ze?

Maar waarom jeuken ze zo erg? Goede vraag! De jeuk wordt veroorzaakt door twee factoren: irritatie en ontsteking. Aambeien ontstaan door toegenomen druk in het rectum, wat kan leiden tot zwelling en ontsteking van de bloedvaten. Deze ontsteking kan de gevoelige huid rond de anus irriteren, wat leidt tot een intens jeukend gevoel.

Daarnaast kunnen externe aambeien, vooral als ze bloeden, ervoor zorgen dat er vochtigheid rond de anale regio blijft hangen. Dit creëert een ideale omgeving voor bacteriën en kan verdere irritatie en jeuk veroorzaken. Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen (zoals koffie, alcohol, en gekruid voedsel) de aambeien verder irriteren en de jeuk verergeren.

Hoe kun je ze voorkomen?

Verander je voeding

Je voeding kan een grote rol spelen bij het verergeren van je aambeien. Voedsel dat arm is aan vezels kan leiden tot constipatie, wat op zijn beurt de druk op de bloedvaten in je rectum verhoogt. Begin dus met het toevoegen van meer vezelrijk voedsel aan je dieet, zoals groenten, fruit en volkoren granen. Ook het drinken van voldoende water kan helpen om je stoelgang zachter te maken en de druk te verminderen.

Vermijd lang zitten

Zitten legt druk op de bloedvaten in en rond je anus, wat kan bijdragen aan het ontstaan en de groei van aambeien. Probeer dus zo vaak mogelijk op te staan, te lopen en je lichaam te bewegen, zelfs als je een kantoorbaan hebt.

Oefeningen en houding

Er zijn bepaalde oefeningen, die de spieren in je bekkenbodem kunnen versterken en zo de kans op aambeien kunnen verminderen. Daarnaast kan het verbeteren van je houding, vooral bij het toiletbezoek, helpen om de druk op je rectum te verminderen.

Wat moet je doen als je aambeien hebt?

Pas je voeding aan

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar ook als je ze al hebt, is het belangrijk je voeding aan te passen. Begin dus met het toevoegen van meer vezelrijk voedsel aan je dieet, zoals groenten, fruit en volkoren granen. Het drinken van voldoende water kan ook helpen om de stoelgang zachter te maken, wat de druk op de aambeien kan verminderen.

Kies voor een natuurlijke behandeling

Er zijn tal van producten beschikbaar die beweren aambeien te behandelen. Hoewel sommige mensen ze nuttig vinden, kunnen ze ook irritatie veroorzaken en op de lange termijn misschien niet zo effectief zijn. Probeer in plaats daarvan natuurlijke remedies zoals toverhazelaar, aloë vera, of zitbaden met warm water. Deze kunnen helpen om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten zonder bijwerkingen.

Medische hulp

Er zijn verschillende behandelingen die een arts kan voorschrijven, variërend van medicatie tot chirurgie, afhankelijk van hoe ernstig je aambeien zijn. Vergeet niet dat het een zeer gewone aandoening is en dat artsen elke dag dit soort dingen behandelen, dus zet vooral je schroom opzij.

Enkele veelvoorkomende misvattingen over aambeien

Nu we weten hoe we aambeien kunnen behandelen, is het ook belangrijk om enkele veelvoorkomende mythes over aambeien uit de wereld te helpen. Ten eerste zijn aambeien geen teken van een ernstige ziekte, ze zijn slechts een ongemak. Ten tweede betekent bloeden niet noodzakelijk dat je aambeien hebt; het kan een teken zijn van iets ernstigers, dus raadpleeg een arts als je dit symptoom ervaart.

Extra info

Met deze tips kun je een blaasontsteking voorkomen!
Ontdek de wereld van Fibromyalgie: een nieuw medicijn in vooruitzicht!
Het leven met smetvrees, hoe kom je er vanaf?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *