Met deze tips kun je een blaasontsteking voorkomen!

In het leven zijn er veel dingen die we liever willen voorkomen dan genezen. Een daarvan is ongetwijfeld een vervelende blaasontsteking. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om dit nare ongemak te voorkomen.

Met deze tips kun je een blaasontsteking voorkomen!

Wat is een blaasontsteking?

In medische termen wordt een blaasontsteking ook wel een urineweginfectie (UWI) genoemd. Het ontstaat wanneer bacteriën de urinewegen binnendringen en zich gaan vermenigvuldigen, wat leidt tot ontstekingen en ongemak.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Blaasontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken. Deze omvatten:

Frequent urineren
Een van de meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking is de noodzaak om vaker te urineren dan normaal.

Pijn of een branderig gevoel tijdens het urineren
Dit is een ander veelvoorkomend symptoom. De pijn kan mild of ernstig zijn en wordt vaak erger tegen het einde van het urineren.

Troebel of sterk ruikende urine
De urine kan troebel worden of een ongewone, sterke geur hebben.

Bloed in de urine
In sommige gevallen kan er bloed in de urine zichtbaar zijn, wat de urine een roze of rode kleur kan geven.

Pijn in de onderbuik of rug
Mensen met een blaasontsteking kunnen pijn of een zwaar gevoel in de onderbuik of rug ervaren.

Algemene ziektesymptomen
Sommige mensen kunnen zich ook ziek voelen, met symptomen zoals vermoeidheid, rillingen, koorts of misselijkheid.

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?

Water, water en nog eens water

Het nummer één advies dat je waarschijnlijk van artsen krijgt, is om genoeg water te drinken. En nee, dit is geen mythe! Hydratatie speelt een essentiële rol bij het voorkomen van blaasontstekingen. Door voldoende water te drinken, spoel je regelmatig je urinewegen door en help je het lichaam bacteriën uit te spoelen voordat ze een probleem kunnen veroorzaken. Probeer ten minste 8 glazen water per dag te drinken en je blaas zal je dankbaar zijn.

Toiletgewoonten

Je toiletgewoonten kunnen een grote rol spelen bij het voorkomen van blaasontstekingen. Het is belangrijk om te plassen zodra je de aandrang voelt. Het ophouden van urine kan de groei van bacteriën bevorderen. Ook is het belangrijk om van voor naar achter te vegen om te voorkomen dat bacteriën van de anus naar de urethra worden gebracht. Deze eenvoudige gewoonten kunnen een wereld van verschil maken!

Kleding en hygiëne

Het dragen van ademende onderkleding, zoals katoen, kan helpen om het gebied rond je urinewegen droog te houden, wat de groei van bacteriën kan beperken. Evenzo kan het nemen van een dagelijkse douche in plaats van een bad helpen om bacteriën weg te spoelen.

Voeding en supplementen

Cranberrysap wordt vaak geassocieerd met het voorkomen van blaasontstekingen, en er is enig bewijs dat het kan helpen. Het bevat een stof die voorkomt dat E. coli-bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten. Probeer een glas puur, ongezoet cranberrysap per dag te drinken.

Dieet en blaasontstekingen

Hoewel er enige discussie is over de vraag of dieet een onafhankelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van blaasontstekingen, zijn er enkele aanwijzingen dat bepaalde voedingspatronen kunnen bijdragen aan het beschermen tegen blaasontstekingen. Een plantaardig dieet is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Dit komt omdat bepaalde voedingsmiddelen, zoals varkensvlees en gevogelte, “opslagplaats” kunnen zijn voor bepaalde stammen van E. coli, die verantwoordelijk zijn voor de meerderheid van alle blaasontstekingen.

Dranken en blaasontstekingen

Er is ook enig bewijs dat bepaalde dranken de kans op een blaasontsteking kunnen beïnvloeden. Oudere onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de inname van frisdrank in verband kan worden gebracht met terugkerende blaasontstekingen. Bovendien kan het verminderen van potentieel irriterende voedingsmiddelen en dranken, waaronder koffie, thee, alcohol, koolzuurhoudende en kunstmatig gezoete dranken, de symptomen van de lagere urinewegen, waaronder hoe dringend en hoe vaak men moet plassen, verminderen​.

Hoe kom je het snelst van blaasontsteking af?

Als je een blaasontsteking hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je herstel te versnellen en je symptomen te verlichten:

Zoek medische hulp
Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan als je denkt dat je een blaasontsteking hebt. De arts zal waarschijnlijk een urinetest doen om de infectie te bevestigen en kan antibiotica voorschrijven om de bacteriën die de infectie veroorzaken te doden.

Drink veel water
Veel water drinken kan helpen om de bacteriën uit je urinewegen te spoelen en kan ook je symptomen verlichten.

Vermijd irriterende stoffen
Het vermijden van producten die je blaas kunnen irriteren, zoals cafeïne, alcohol en gekruid voedsel, kan ook helpen om je symptomen te verlichten.

Gebruik een warmtepad
Een warmtepad op je onderbuik plaatsen kan helpen om de pijn te verlichten.

Rust uit
Voldoende rust krijgen kan je lichaam helpen om te herstellen.

Hoewel deze stappen kunnen helpen om je symptomen te verlichten en je herstel te versnellen, is het belangrijk om te onthouden dat ze de onderliggende infectie niet zullen behandelen. Daarom is het belangrijk om medische hulp te zoeken als je denkt dat je een blaasontsteking hebt. Het niet behandelen van een blaasontsteking kan leiden tot ernstigere problemen, zoals een nierinfectie.

Extra info

Hoe kom je het snelst van je aambeien af?
Ontdek de wereld van Fibromyalgie: een nieuw medicijn in vooruitzicht!
Het leven met smetvrees, hoe kom je er vanaf?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *