Denk om je bloeddruk

De kreet “denk om je bloeddruk” zal je vast wel eens gehoord hebben als je je ergens druk of boos over maakte. Echt zo’n irritante opmerking. Een dooddoener. Eigenlijk word ik zelf van zo’n opmerking altijd pislink. En toch kan er een kern van waarheid in deze kreet zitten. Want als je bloeddruk stijgt dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Ik voelde mij jaren geleden gejaagd en niet fijn. Ik was voor iets anders bij de huisarts, en die deed ook even een bloeddrukmeting.

Bleek dat mijn bloeddruk te hoog was. Daarna is het nog een aantal keren gemeten, en ik zou toen al aan de medicijnen moeten. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van medicijnen dus ik ben eerst op andere manieren aan de slag gegaan, om nog minder zout te gaan gebruiken, afvallen, gedroogde abrikozen eten. Maar helaas het bleef te hoog en daar baalde ik stevig van. En was er ook verdrietig van. En ik startte met een tabletje een jaar of 7? geleden. Ik weet het niet meer precies.

Denk om je bloeddruk

Oorzaken stijging bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een aandoening waarbij de druk in de slagaders (bloedvaten die bloed van het hart naar de rest van het lichaam transporteren) te hoog is. Het is moeilijk na te gaan waardoor je bloeddruk stijgt. En dat maakt het best lastig om van je hoge bloeddruk af te komen of te reguleren. Ik ga om de drie maanden ongeveer naar een praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk. Daar wordt er een drietal metingen gedaan, en dan kan het toch zo ineens zijn dat mijn bloeddruk ten opzicht van de vorige keer is gestegen. Maar wat het exact zou kunnen zijn, wat mijn bloeddruk doet stijgen is niet bekend.

Factoren verhoogd risico

Factoren die het risico op hoge bloeddruk verhogen, kunnen zijn: hoge zoutinname, zoutgevoeligheid, roken, overgewicht, gebrek aan fysieke activiteiten, overmatig alcoholgebruik, stress, roken, ouder dan 40 jaar en genetische aanleg. Kortom er is geen directe oorzaak aan te wijzen als je een hoge bloeddruk hebt. Het is overigens geen ziekte, maar de gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen groot zijn.

Gevolgen hoge bloeddruk

Als gevolg van een langdurig hoge bloeddruk, kunnen er afwijkingen aan grote en kleine bloedvaten ontstaan. Dit is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, vooral een beroerte (CVA) en een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk te laten controleren. En de meting een paar keer te laten doen. Want op het moment dat je bij de huisarts zit, kun je wellicht wat spanning hebben waardoor je bloeddruk kan stijgen. Als er veel schommelingen zijn of de huisarts krijgt geen goed beeld, dan kan er een 24-uurs bloeddrukmeting gedaan worden.

Een 24-uurs bloeddrukmeting is een onderzoek waarbij je bloeddruk gedurende de dag en nacht wordt gemeten. Je krijgt een bloeddrukband om je arm die elke 15 tot 30 minuten automatisch opblaast om je bloeddruk te meten. Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Cardiologie en je moet thuis meten. Het doel van een 24-uurs bloeddrukmeting is om een beter beeld te krijgen van je bloeddruk gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, krijgt je arts een goed beeld van het verloop van je bloeddruk.

Risico hoge bloeddruk beperken

Zoals ik eerder al aangaf, ik startte na meerdere dingen te hebben geprobeerd met 1 tabletje voorgeschreven door de huisarts via de praktijkondersteuner. Nu na zoveel jaren, bleek dat mijn bloeddruk toch weer in de gevarenzone zat. En ik kreeg er nog een tabletje van hetzelfde middel bij. Hier kreeg ik last van, krampen, niet fijn voelen. Dus daar ben ik mee gestopt. Vervolgens kreeg ik er een ander tabletje bij, maar ook dit tabletje viel niet goed. Ik voelde me depressief, naar, alsof ik ineens een hele andere Susan werd.

Nu ben ik heel gevoelig voor medicijnen dus dat is niet voor iedereen gelijk. Met dat tabletje ben ik na een aantal weken gestopt. Inmiddels heb ik toch het tabletje van hetzelfde middel erbij dat ik al had. Nu neem ik in de ochtend er 1 en in de avond neem ik er 1. Dit is nog heel pril, dus ik hoop bij de volgende meting in maart dat ik er dan beter voorsta. En ja ondertussen was ik vergeleken met vorig jaar 4 kg gegroeid dus daar moet ik ook weer mee aan de slag. Alcohol drink ik niet, ik rook niet, en mijn zoutinname is heel beperkt. Maar ja ik ben best wel lui. Dus daar kan ik ook nog weer wat mee doen. Ik heb van die perioden, dat wandel ik ineens een paar keer per week, een dik uur. En dan is het ineens weer klaar.

Veel voorkomende symptomen

Het wil niet zeggen dat als je last hebt van onderstaande symptomen dat je dan een hoge bloeddruk hebt maar het zijn wel veel voorkomende symptomen bij een hoge bloeddruk

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Hartkloppingen
  • Oorsuizen
  • Wazig zien
  • Misselijkheid of braken
  • Bloed in de urine
  • Je gejaagd voelen

Meten is weten

Mocht je vermoeden dat je een hoge bloeddruk hebt, maak dan gewoon een afspraak met je (huis)arts. Dan kan er een diagnose worden gesteld en kan er eventueel een behandeling worden gestart.

Mocht je geen symptomen hebben, dan is het sowieso eens verstandig om als je dan toch bij de huisarts bent, om je bloeddruk eens te laten meten of schaf zelf een bloeddrukmeter aan. Ik heb zelf geen bloeddrukmeter, gewoon omdat ik het niet nodig vind. Ook om er geen obsessie van te maken. Mijn welzijn wordt wel goed in de gaten gehouden. Laat jij je gezondheid ook goed in de gaten houden?

Extra info

Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?
De signalen van een hartinfarct, neem ze serieus!
Zwangerschapshypertensie-verhoogde bloeddruk

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *