Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?

De winter was gezellig, vol knusse avonden genesteld op de bank met je favoriete Netflix-series en de onvermijdelijke snack op tafel. Er is geen ontkenning, de gezelligheid had zijn charme, maar ook zijn prijs. Terwijl je jezelf in de spiegel bekijkt, realiseer je dat de winter je iets meer heeft gegeven dan alleen maar goede herinneringen: er zijn wat extra kilo’s bijgekomen. Je buik voelt iets ronder, je broeken zitten iets strakker en de weegschaal verraad je gewicht. Je kijkt nog een keer in de spiegel, legt je hand op je buik en zucht. De weerspiegeling kijkt terug met een uitdagende blik, alsof hij zegt: “En, wat gaan we hieraan doen?”

Het is tijd om actie te ondernemen. Maar hoe? Hoe keer je terug naar je vroegere zelf? Hoe neem je die eerste stap om de extra kilo’s kwijt te raken?

Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?

Wat is het juiste gewicht?

Het “juiste” of “gezonde” gewicht is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt van veel factoren af, waaronder je geslacht, leeftijd, lengte, lichaamssamenstelling, en algemene gezondheid.

BMI

Een veelgebruikte maatstaf om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft, is de Body Mass Index (BMI). De BMI is een verhouding van je gewicht tot je lengte. Hoewel de BMI een nuttig startpunt kan zijn, heeft deze methode ook beperkingen. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met de verhouding van spier- tot vetmassa. Daarom kan iemand met veel spiermassa volgens de BMI “overgewicht” hebben, terwijl deze persoon in feite zeer fit en gezond kan zijn.

Taille

Een andere maatstaf die nuttig kan zijn, is het meten van je tailleomtrek. Een hoge tailleomtrek kan een teken zijn van te veel buikvet, wat een risicofactor kan zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes type 2.

Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?

Ken je calorieën

Calorieën zijn de brandstof die ons lichaam gebruikt om te functioneren. Maar als we er teveel van consumeren, worden ze opgeslagen als vet, wat leidt tot gewichtstoename. Begin daarom met het bijhouden van je calorie-inname. Er zijn talloze apps en websites die je hierbij kunnen helpen. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft, dit kan je berekenen met behulp van een BMR (Basal Metabolic Rate) calculator.

Geschikte apps voor het bijhouden van je calorieën:

MyFitnessPal
Dit is een van de meest bekende apps voor het bijhouden van je voeding en beweging. Je kunt er gemakkelijk je maaltijden en snacks in vastleggen en het heeft een enorme database van voedingsmiddelen.

FatSecret
Deze app heeft een uitgebreide voedseldatabase en maakt het gemakkelijk om je dagelijkse calorie-inname bij te houden. FatSecret biedt ook de mogelijkheid om je voortgang bij te houden en je kunt je gegevens synchroniseren met andere fitnessapps.

YAZIO
Een andere app die je kunt gebruiken om je voeding bij te houden. Het heeft een eenvoudige interface en je kunt er ook je fysieke activiteiten in vastleggen.

Lifesum
Lifesum is ook een populaire voedseltracker. Je kunt er je calorie-inname en je macronutriënten mee bijhouden. Het heeft ook dieetplannen en recepten.

Eetmeter
Deze app is een initiatief van het Voedingscentrum. De Eetmeter heeft een Nederlandse voedseldatabase en houdt niet alleen je calorie-inname bij, maar ook de inname van vitamines en mineralen.

Vergeet niet dat hoewel deze apps gratis te downloaden en te gebruiken zijn, sommige functies of extra’s mogelijk alleen beschikbaar zijn in betaalde premium versies. Het is ook belangrijk om op te merken dat deze apps slechts hulpmiddelen zijn en dat ze een algemene schatting geven van je calorie-inname. Voor persoonlijk advies over voeding en gezondheid is het altijd het beste om een geregistreerde diëtist of een zorgprofessional te raadplegen.

Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is je volgende beste vriend op deze reis. Niet alleen helpt het je calorieën te verbranden, maar het verbetert ook je metabolisme, waardoor je lichaam efficiënter wordt in het verbranden van calorieën, zelfs in rust. Kies voor een vorm van beweging die je leuk vindt. Dit maakt het makkelijker om het vol te houden. Het kan van alles zijn, van hardlopen, fietsen, pilates, zwemmen, suppen, tot dansen, yoga, of gewoon wandelen.

Voedzaam eten

Een ander belangrijk onderdeel van gewichtsverlies is het eten van voedzaam voedsel. Het gaat er niet alleen om minder te eten, maar ook om beter te eten. Voedingsmiddelen rijk aan vezels, eiwitten, en gezonde vetten houden je langer verzadigd en helpen je spiermassa te behouden terwijl je vet verliest. Probeer meer groenten, fruit, volle granen, mager vlees, vis, noten en zaden aan je dieet toe te voegen. Vermijd zo veel mogelijk verwerkt voedsel, fastfood, en suikerrijke dranken.

Drink voldoende water

Het belang van hydratatie kan niet genoeg worden benadrukt. Water speelt een cruciale rol in bijna alle lichaamsfuncties, inclusief de stofwisseling. Het houdt je ook vol, waardoor je minder geneigd bent om teveel te eten. Streef ernaar om minimaal 2 liter water per dag te drinken. En nee, koffie en frisdrank tellen niet mee!

Zorg voor voldoende slaap

Je zou het misschien niet denken, maar slaap speelt een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Slaapgebrek kan je hormonen uit balans brengen, wat leidt tot verhoogde eetlust en vermindert tegelijkertijd je metabolisme. Zorg ervoor dat je elke nacht 7-9 uur kwaliteitsslaap krijgt.

Wees realistisch en geduldig

Tenslotte, het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een reis is, geen sprint. Stel realistische doelen voor jezelf en wees geduldig. Je zult misschien niet meteen resultaten zien, maar als je volhoudt, zul je goede resultaten boeken en je uiteindelijke doel bereiken.

Extra info

Met deze tips kun je een blaasontsteking voorkomen!
Hoe kom je het snelst van je aambeien af?
Ontdek de wereld van Fibromyalgie: een nieuw medicijn in vooruitzicht!

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *