Dresscode ontcijferd: Wat trek je aan?

Stel je voor, je leegt je brievenbus en vindt een prachtig versierde envelop. Met een gevoel van nieuwsgierigheid en opwinding open je het om een uitnodiging te vinden voor een party dat je absoluut niet wilt missen. Het is van die goede vriend die altijd de meest geweldige feestjes geeft. Je ogen glinsteren al bij het vooruitzicht van de plezierige avond die je te wachten staat. Maar dan, terwijl je de details van de uitnodiging scant, bevriest je glimlach. Er, onderaan, in elegante letters staat “Dresscode: Beach Chic”.

Dresscode ontcijferd: Wat trek je aan?

Plotseling voelt dat feestje niet meer zo opwindend. Wat betekent “Beach Chic” eigenlijk? Moet je een zwempak dragen, of een pareo? Of betekent het dat je moet opduiken in een Hawaiiaans shirt met een cocktail in je hand? Je hebt geen idee, en de angst om de verkeerde outfitkeuze te maken, maakt dat je overweegt om het helemaal af te blazen.

Maar wees gerust! In deze blog gaan we precies uitleggen wat al die verwarrende dresscodes betekenen, zodat je vol vertrouwen naar elk evenement kunt gaan. Laten we beginnen!

Casual

We beginnen met de meest relaxte dresscode: casual. Dit is de dresscode die je waarschijnlijk het vaakst tegenkomt. Casual betekent in feite “draag wat je wilt”. Maar onthoud, je gaat niet naar een pyjamafeestje. Dus ja, comfort is koning, maar zorg ervoor dat je er nog steeds presentabel uitziet. Denk aan een leuk t-shirt, jeans en sneakers. Dames, een simpel jurkje met platte schoenen kan ook prima.

Business casual

Ja, je hebt het goed gelezen. Business casual is hom noch kuit, je weet nooit echt wat je ermee aan moet. Het is een mix tussen professioneel en ontspannen. Denk aan een nette broek met een coltrui, of een kokerrok met een eenvoudig blouse. En nee, sneakers zijn hier niet echt aan te raden. Tenzij je werkt bij een super hip tech bedrijf, dan mag het misschien.

Cocktail

Cocktail klinkt als een feestje, toch? Deze dresscode is inderdaad bedoeld voor feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften of bedrijfsfeesten. Heren, dit is het moment om die blazer uit de kast te halen. Dames, een korter jurkje met hakken is perfect. En natuurlijk, vergeet niet om die outfit af te maken met een mooie cocktail in je hand!

Black Tie

Black Tie is de James Bond onder de dresscodes: strak in pak en altijd klaar voor actie. Voor heren betekent dit een smoking, compleet met vlinderdas en lakschoenen. Dames, trek die lange avondjurk aan en voel je als een ster op de rode loper. Black Tie evenementen zijn vrij zeldzaam, dus als je er een krijgt, maak er dan het beste van!

White Tie

White Tie is de meest formele dresscode die er bestaat. Het is het Walhalla van de dresscodes. Heren, denk aan een rokkostuum met wit vest en witte vlinderdas. Dames, dit is het moment om je meest glamoureuze baljurk tevoorschijn te halen. Voel je je al als een personage uit Downton Abbey?

Fancy

“Fancy” in de dresscode-context kan een beetje verwarrend zijn. Het kan verschillende dingen betekenen afhankelijk van de situatie en locatie. In sommige contexten kan “fancy” verwijzen naar kleding die geschikt is voor zeer formele gelegenheden. Het kan betekenen dat mannen worden verwacht een smoking te dragen, terwijl vrouwen worden aangemoedigd om een avondjurk te dragen. Doorgaans zal hiermee worden bedoeld dat je netjes gekleed gaat, maar wel met een feestelijk tintje.

Beach chic

“Beach chic” is een vrij unieke dresscode die je waarschijnlijk alleen tegenkomt voor strandbruiloften of andere chique, maar toch relaxte, kustgelegenheden. Het is een prachtige combinatie van eilandglamour en een casual strandvibe. Het idee is om een look te creëren die zowel stijlvol als comfortabel is, perfect aangepast aan een prachtige natuurlijke achtergrond. Haal bij deze dresscode de pastelkleuren maar voor de dag.

Vrouwen kunnen voor een beach chic evenement kiezen voor een eenvoudige zomerjurk, een luchtige maxi-jurk of een hoogwaardige romper. En hoewel elegante sandalen acceptabel zijn, moeten standaard beachwear flip-flops worden vermeden. Er zijn immers grenzen.

Mannen kunnen een mooi, kort mouw shirt dragen, zoals polo’s, en ook nette shorts (denk aan Chinos) met een riem. Over het algemeen moeten ze bij lichtere kleuren en/of vetgedrukte prints blijven, en absoluut denim, cargo, zwemshorts en katoenen T-shirts vermijden. Dit is ook de enige instantie waarin sandalen acceptabel kunnen zijn, maar zorg ervoor dat je voeten goed verzorgd zijn voordat je een open-toe look overweegt. Zo niet, draag dan een deck shoe of loafer, nooit sneakers​.

Waarom een dresscode?

Dresscodes worden om verschillende redenen gebruikt. Hier zijn een paar van de meest voorkomende:

Professionaliteit
In een zakelijke omgeving kunnen dresscodes helpen om een professionele uitstraling te behouden. Ze kunnen ook helpen om een bepaald bedrijfsimago te handhaven.

Formaliteit
Dresscodes kunnen de toon zetten voor hoe formeel of informeel een evenement is. Bijvoorbeeld, een ‘black tie’ dresscode geeft aan dat een evenement zeer formeel is, terwijl een ‘casual’ dresscode aangeeft dat het evenement informeel is.

Respect
Het volgen van de dresscode toont respect voor de gastheer en de gelegenheid. Dit is vooral belangrijk bij evenementen zoals bruiloften of begrafenissen.

Uniformiteit
In sommige situaties, zoals op scholen of in bepaalde beroepen, kan een dresscode zorgen voor een gevoel van eenheid of gelijkheid.

Veiligheid
In bepaalde werkomgevingen kan de juiste kleding bijdragen aan de veiligheid. Bijvoorbeeld, in een laboratorium of een bouwplaats, kan specifieke kleding helpen om werknemers te beschermen.

Is een dresscode verplicht?

Een dresscode is niet wettelijk verplicht, maar het is wel een vorm van etiquette en respect om de voorgeschreven dresscode van een evenement te volgen. Als er bijvoorbeeld op een uitnodiging voor een bruiloft staat dat de dresscode “black tie” is, dan wordt van de gasten verwacht dat ze in avondkleding komen.

Het niet volgen van de dresscode kan als onbeleefd worden gezien en kan ertoe leiden dat je uit de toon valt op het evenement. In sommige gevallen kan het zelfs betekenen dat je de toegang tot het evenement wordt geweigerd, vooral als het gaat om zeer formele gelegenheden of evenementen met een strikte dresscode, zoals sommige clubs of gala’s.

Echter, als de dresscode niet duidelijk is aangegeven, of als je niet zeker weet wat gepast is, is het altijd een goed idee om de gastheer of organisator te vragen wat zij aanbevelen. Het belangrijkste is om respect te tonen voor de gelegenheid en de andere gasten, en om kleding te kiezen waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt.

Extra info

Ontdek de kinky wereld van latex kleding

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *