Goede voornemens

Herkenbaar?

Goede voornemens, heb jij ze? Ik wel. Elk jaar denk ik, Susan je moet afvallen, meer sporten, meer bewegen, gezonder eten. Eigenlijk begint dit ook al voordat de zomervakantie bijna in aantocht is. Want in de zomer wil ik toch graag in dat leuke zomerjurkje passen zonder dat ik er corrigerend ondergoed onder aan moet om mijn buikje te verhullen. Maar je raadt het al….de kilo’s vliegen er niet af. Want lekker terrasje pakken met een portie bitterballen is ook erg gezellig. Of nadat je bij de nagelstudio bent geweest nog even langs een drive in om een milkshake te halen, o en doe ook maar een hamburgertje. En op die warme zomeravond is een mojito toch wel erg lekker. Zucht. Ik verlang alweer naar de zomer.

Goede voornemens

Top 10 goede voornemens

Er zijn natuurlijk heel wat goede voornemens die je kunt hebben. Ik heb even rondgekeken en ben tot deze top 10 gekomen.

 1. Stoppen met roken
 2. Meer bewegen en sporten
 3. Afvallen en gewicht verliezen
 4. Gezonder eten en minder snoepen
 5. Beter en langer slapen
 6. Minder alcohol drinken
 7. Financieel gezond worden
 8. Duurzamer leven
 9. Jezelf ontwikkelen
 10. Socialer zijn

En ja herkenbaar, er zijn in dit rijtje wel een aantal tops die op mij van toepassing zijn. Of waar wel verbetering op nodig is.

Waarom?

Waarom hebben we goede voornemens aan het einde van het jaar. Waarom doen we ons dat zelf aan? Goede voornemens zijn een manier om persoonlijke veranderingen aan te brengen. Het is een manier om jezelf te verbeteren en te groeien. Onderzoek toont aan dat persoonlijke verandering voor 80 % mislukt. Maar als je écht wilt…… dan lukt het. En het is al zo ingebakken in onze mind dat we aan elkaar vragen “en wat voor goede voornemens heb jij voor het nieuwe jaar.

Tips

Hoe hou je je goede voornemens vol?

 1. Werk je voornemen zo concreet mogelijk uit. Wellicht een open deur maar onderzoek laat zien dat je de kans op het volhouden van je goede voornemens met 10 keer kunt vergroten door deze zo concreet mogelijk te formuleren. Ik schrijf alvast op “Susan, er moet 5 kilo af”.
 2. Maak je voornemen meetbaar. Door je voornemen meetbaar te maken, kun je jezelf motiveren om door te gaan. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, stel dan een doel om 5 kilo af te vallen in 3 maanden. En als je dat doet met bijvoorbeeld even geen tussendoortjes en een aantal keren per week een wandeling, dan scheelt het vast iets in de calorieën.
 3. Maak een plan. Als je een plan maakt, kun je jezelf motiveren om door te gaan. Maak een plan om je voornemen te bereiken en houd je eraan.
 4. Zoek steun. Zoek steun bij vrienden of familie. Zij kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven. En wellicht kun je samen met een vriendin gaan starten met allebei hetzelfde voornemen.
 5. Beloon jezelf. Beloon jezelf als je je voornemen hebt volgehouden. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Nu zat ik zelf al te denken aan een lekkere doos bonbons, maar een dagje sauna is verstandiger.

Gewoon niet

Mocht je geen goede voornemens hebben, ook prima. Het is geen verplichting. We hebben al genoeg verplichtingen in het leven. Want wie bepaalt dat we goede voornemens moeten hebben? Niemand, alleen jij. Jij bepaalt zelf of je af wilt vallen, gezonder moet gaan eten. En dat abonnement op de sportschool ruil ik graag om voor een dagje sauna. Want de cijfers tonen aan dat er in het begin van het jaar vele abonnementen niet worden gebruikt om te gaan sporten. Dan kun je beter lief zijn voor jezelf en heerlijk gaan chillen. Of je koopt die dure parfum voor jezelf, want ja je bespaart nu toch het abonnement op de sportschool.

En weet je, we weten toch met zijn allen dat dus 80% van de goede voornemens mislukken. Ik weet dat ook en toch, toch probeer ik volgend jaar weer om minimaal 5 kg af te vallen. Rest mij nog de vraag: Heb jij goede voornemens voor 2024?

Extra info

Stoppen met roken, maar hoe dan?
De zoete waarheid over suiker
Water drinken, waarom is het zo belangrijk

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *