Mijn dochter is geobsedeerd door haar uiterlijk … door mij!

Nadia (45) heeft een prachtige dochter van 21: Mira. Al van jongs af aan prijst Nadia Mira met haar uiterlijk. Nadia vertelt aan Vrouwenverhalen.nl: “De nadruk lag altijd vooral op uiterlijk. Op dat van haar, maar ook op dat van mezelf en anderen. Dat heeft mijn dochter gevormd. Ik heb er verschrikkelijk veel spijt van, maar kan het niet terugdraaien en weet niet wat ik nu moet doen. Mira heeft zelfs een OnlyFans waarmee ze goed verdient. En dat terwijl ze eigenlijk superslim is…”

Mijn dochter is geobsedeerd door haar uiterlijk … door mij!

Dat héle mooie, schattige meisje

“Toen ze op mijn buik gelegd werd, viel me al op hoe mooi ze was. Met haar kleine wipneusje en grote ogen die al heel vroeg wijs de wereld in keken. En mooi bleef ze. Haar hele jeugd benadrukte iedereen vooral hoe mooi ze was: lichtblonde pijpenkrullen, grote blauwe kijkers en volle roze wangen. Het ging altijd over Mira, dat héle mooie, schattige meisje. Niet over hoe slim ze was. En dat terwijl ze al op haar 4e kon lezen en schrijven, als enige van de klas.”

“Hierdoor had Mira al snel door dat ze mooi was en daarmee privileges kon krijgen. Andere kinderen bewonderden haar, dus liet ze hen haar spullen dragen en was ze in haar spel altijd enorm bazig. Volwassenen geloofden haar eerder dan minder fortuinlijk ogende kinderen, dus dat buitte ze uit bij een ruzie. Zij kreeg nooit de schuld, ook niet als ze opzettelijk gemeen geweest was.”

Alles draaide om uiterlijk

“En ik heb daar zelf enorm aan bijgedragen. Toen ik Mira kreeg was ik midden 20 en waren looks ontzettend belangrijk. Het was de tijd van de superslanke modellen, de catwalkshows en de covers van magazines. Ik deed zelf heel veel moeite om na de bevalling slank te worden en te blijven. Ik heb aanleg om dik te worden: allebei mijn ouders én mijn zus zijn stevig. Ik heb een traag metabolisme en moet echt op een hongerdieet om op een gezond gewicht te blijven.”

“Dat heeft Mira natuurlijk allemaal meegekregen. En ook dat ik de deur niet uit durfde, of zelfs niet open durfde te doen voor een buurvrouw of postbezorger, zonder make-up op. Ik was elke dag ruim een uur bezig met mijn make-up: nog steeds wel. Mijn haar hield ik krampachtig lang en blondeerde ik om begeerlijker te zijn dan de standaard brunette. Alles draaide om uiterlijk, Mira’s hele jeugd lang.”

Wat een kop heeft die vrouw!

“Ook maakte ik, heel erg, altijd opmerkingen over anderen. Mensen die langskwamen op televisie bekritiseerde ik op hun figuur, kapsel of gezicht. Ook bij familieleden en wildvreemden deed ik dat. Dan zei ik tegen mijn man: “Moet je dat dikke mens zien, hoe komt zij aan een normaal uitziende man?” Of: “Jeetje, wat een kop heeft die vrouw. Het lijkt wel een vent.” Nu doe ik dat niet meer, maar vroeger wel. Intussen heb ik er heel wat jaartjes aan zelfreflectie op zitten en weet ik nu dat mensen meer zijn dan hun uiterlijk.”

Schoolfoto’s

“Mira deed niets aan school, dus ging ze na de basisschool naar de havo. Een mooi niveau hoor, maar een kind dat niets doet, geen huiswerk maakt én nooit voor toetsen leert en dan toch naar de havo mag, is natuurlijk gewoon heel slim. We denken zelfs dat Mira hoogbegaafd is, maar dat dat door haar uiterlijk compleet is ondergesneeuwd. Ze krijgt haar voordeeltjes met haar looks, dus voelt niet de noodzaak iets voor school te doen.”

“Als ik met Mira sprak over haar toekomst, wilde ze fotomodel of actrice worden. Andere ambities had en heeft ze niet, en ik voel me daar verantwoordelijk voor. Ik heb nooit gezegd dat ze slim was, of gestimuleerd om huiswerk te maken of zich te verdiepen in dingen die ze misschien heel interessant gevonden had. Wel was ik voor de schoolfoto’s standaard 2 uur bezig met haar make-up, haar en kleding, zodat ze goed op de foto’s stond.”

“Hierdoor is Mira zelf ook geobsedeerd geraakt met haar figuur, haar haren en haar uiterlijk. Ze gaat elke week naar de kapper, volgt de modetrends op de voet en staat urenlang voor de spiegel elke dag.”

OnlyFans

“Mira heeft de havo met hakken over de sloot gehaald, zonder ooit in één boek gekeken te hebben. Studeren wil ze niet: ze had altijd wel vriendjes die haar bewonderden en alles kochten wat ze graag wilde. Ze had zelfs een tijd een veel oudere vriend, ik geloof dat hij 36 was, die een kamer voor haar huurde. Een andere jongen, die ze niet eens leuk vond, regelde een tweedehands autootje voor haar. Ze heeft nooit geleerd dat ze moet werken voor de dingen die ze graag wil.”

“Intussen is ze 21 en huurt ze een luxe appartement. Ze verdient genoeg, want ze is namelijk een OnlyFans begonnen een jaar terug. Dat is een platform waar je niets verhullende foto’s en video’s van jezelf plaatst. Klanten kunnen zich voor een bepaald bedrag per maand abonneren en contact met je leggen. Voor zover ik weet spreekt ze niet met die mannen af. Of ze ook echt helemaal naakt gaat? Dat weet ik niet. Ik kijk bewust niet op haar pagina.”

Had ik maar…

“Ik voel me enorm schuldig hierover. Ik wilde achteraf dat ik Mira meer had gestimuleerd. Zo had ze als kind al een heel goede, technische blik en was ze heel handig. Een dochter van een vriendin gaat naar de TU Delft. Dat had Mira ook makkelijk gekund. Ze heeft een wiskundeknobbel en een enorm analytisch inzicht. Had ik haar dat maar vaker gezegd. Had ik maar niet de nadruk zo op haar uiterlijk gelegd, want nu is dat alles wat er nog toe doet voor haar.”

Extra info

Lola (28) is een tradwife: “Thuis zijn met de kinderen is mij op het lijf geschreven”
Mijn man draagt graag vrouwenlingerie
Mijn gynaecoloog ging over al mijn grenzen
Mijn man verliet me voor een meisje van 19

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *