Gezond eten met een beperkt budget: ludieke tips

Als ouder van een gezin, wil je natuurlijk graag gezond eten, maar soms kan dat best lastig zijn als je een beperkt budget hebt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch gezond te eten, zonder dat je hier heel veel geld aan kwijt bent. In dit artikel geef ik je graag een aantal tips om gezond te eten met een beperkt budget.

Gezond eten met een beperkt budget: ludieke tips

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je boodschappen gaat doen, is het verstandig om eerst een boodschappenlijstje te maken. Door van tevoren een lijstje te maken, voorkom je dat je te veel producten in je winkelmandje gooit die je eigenlijk niet nodig hebt. Bovendien zorgt een boodschappenlijstje ervoor dat je gerichter kunt winkelen en dat je minder snel verleid wordt door aanbiedingen of impulsieve aankopen.

Tip 2: Koop seizoensproducten

Seizoensproducten zijn vaak goedkoper dan producten die buiten het seizoen verkrijgbaar zijn. Dit komt omdat ze op dat moment in overvloed aanwezig zijn en niet van ver hoeven te worden ingevlogen. Bovendien zijn seizoensproducten vaak verser en smaakvoller dan producten die van ver moeten komen. Kies daarom voor groenten en fruit die op dat moment in het seizoen zijn.

Tip 3: Kies voor goedkopere eiwitbronnen

Eiwitten zijn belangrijk voor een gezond dieet, maar eiwitrijke producten zoals vlees en vis kunnen behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg goedkopere eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu en eieren. Deze producten zijn vaak net zo voedzaam als vlees en vis en bovendien ook nog eens heel veelzijdig in gebruik.

Tip 4: Maak gebruik van aanbiedingen

Supermarkten hebben regelmatig aanbiedingen op gezonde producten zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Maak hier gebruik van door deze producten in te slaan als ze in de aanbieding zijn. Ook kun je overwegen om producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten te kopen. Deze producten zijn vaak flink afgeprijsd en nog prima te gebruiken als je ze snel opeet.

Tip 5: Kook zelf

Kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden zijn vaak duur en bevatten vaak veel ongezonde ingrediënten zoals zout en suiker. Door zelf te koken, kun je flink besparen op je voedingsbudget en bovendien weet je precies wat er in je maaltijd zit. Maak grote porties en vries deze in zodat je altijd een gezonde maaltijd bij de hand hebt als je weinig tijd hebt om te koken. Ook snacks kun je prima zelf maken. Bijvoorbeeld deze Havermout-bananenkoekjes.

Havermout-bananenkoekjes

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 100 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • Optioneel: rozijnen, noten en/of chocolade

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Prak de bananen fijn en voeg de havermout, kaneel en vanille-extract toe.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Voeg eventueel nog rozijnen, noten en/of chocolade toe.
  5. Maak kleine hoopjes van het beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten in de oven, totdat ze goudbruin zijn.
  7. Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel.

Tip 6: Ga voor lokale producten

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper dan producten die van ver moeten komen. Dit komt omdat er geen transportkosten en tussenschakels aan te pas komen. Bovendien zijn lokale producten vaak verser en smaakvoller omdat ze sneller van de boerderij op je bord terechtkomen. Kijk daarom eens bij een boerenmarkt bij jou in de buurt of zoek naar een lokale boerderijwinkel.

Tip 7: Maak gebruik van restjes

Restjes weggooien is zonde en bovendien niet goed voor je portemonnee. Maak daarom gebruik van restjes door ze te verwerken in een nieuwe maaltijd. Maak bijvoorbeeld een lekkere omelet met restjes groenten of maak een salade met overgebleven rijst of pasta. Zo bespaar je geld en verminder je voedselverspilling.
Deze wortel-gembersoep is een goed voorbeeld van koken met restjes! De werkelijke ingrediënten kunnen natuurlijk afwijken van hetgeen jij in de koelkast hebt liggen, maar het recept is eenvoudig aan te passen aan jouw restjes.

Wortel-gembersoep

Ingrediënten

  • 500 gram wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember (ongeveer 2 cm)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 tl kurkuma
  • Optioneel: kokosmelk en/of koriander

Bereidingswijze

  1. Snijd de wortels, ui, knoflook en gember in stukjes.
  2. Verhit een beetje olie in een grote pan en bak de ui, knoflook en gember een paar minuten.
  3. Voeg de wortels, groentebouillon en kurkuma toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Laat de soep ongeveer 20-25 minuten koken, totdat de wortels zacht zijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
  6. Serveer de soep met kokosmelk en/of koriander.

Tip 8: Maak zelf je snacks of kruidenmix

Snacks zoals koekjes, chips en repen zijn vaak duur en bevatten veel suiker en zout. Maak daarom zelf je snacks, zoals bijvoorbeeld een bakje met zelfgemaakte hummus en rauwkost, een handje noten of een smoothie van fruit en yoghurt. Dit geldt ook voor kruidenmix, ook die kun je het beste gewoon zelf maken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar eet je ook nog eens gezonder.

Zelfgemaakte taco-kruidenmix

Ingrediënten

  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl cayennepeper

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  2. Bewaar de kruidenmix in een afgesloten potje.

Tip 9: Plan je maaltijden vooruit

Door je maaltijden vooruit te plannen, voorkom je dat je last-minute nog boodschappen moet doen en impulsieve aankopen doet. Plan daarom je maaltijden voor de hele week vooruit en maak een boodschappenlijstje op basis van deze planning. Zo voorkom je dat je te veel producten koopt en kun je gerichter winkelen.

Tip 10: Houd het simpel

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn en hoeft ook niet veel geld te kosten. Houd het simpel door te kiezen voor onbewerkte en simpele ingrediënten. Denk aan groenten, fruit, volkorenproducten, bonen, linzen en eieren. Deze ingrediënten zijn gezond, veelzijdig en vaak ook nog eens goedkoop.

Tip 11: Maak gebruik van diepvriesproduct

Diepvriesproducten zijn vaak goedkoper dan verse producten, maar dat betekent niet dat ze minder gezond zijn. Integendeel, diepvriesgroenten en -fruit zijn vaak net zo gezond als verse producten, omdat ze direct na het oogsten worden ingevroren en hierdoor veel voedingsstoffen behouden. Bovendien zijn diepvriesproducten vaak langer houdbaar dan verse producten, waardoor je minder snel voedselverspilling hebt. Soep is bijzonder goed in te vriezen en ook nog steeds lekker na het ontdooien. Bijvoorbeeld deze Broccoli-aardappelsoep met doperwten. Prima maaltijdsoep!

Broccoli-aardappelsoep met doperwten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram broccoli (diepvries)
  • 500 gram aardappels
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • Optioneel: crème fraîche en/of geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en knoflook fijn.
  2. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
  3. Verhit een beetje olie in een grote pan en bak de ui en knoflook een paar minuten.
  4. Voeg de aardappels, broccoli, groentebouillon, tijm en oregano toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de soep ongeveer 20-25 minuten koken, totdat de groenten zacht zijn.
  6. Voeg de doperwten toe en laat deze nog 5 minuten meekoken.
  7. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
  8. Serveer de soep met een lepel crème fraîche en/of geroosterde pijnboompitten.

Wees creatief!

Gezond eten met een beperkt budget hoeft niet saai of moeilijk te zijn. Met deze tips en recepten kun je op een ludieke manier gezond eten zonder dat je hier veel geld aan kwijt bent. Maak gebruik van een slowcooker, creatief met goedkope ingrediënten, gebruik diepvriesproducten, maak je eigen kruidenmixen en maak gebruik van goedkope superfoods zoals havermout. Op deze manier kun je genieten van lekkere en gezonde maaltijden zonder dat je daarvoor diep in de buidel hoeft te tasten.

Extra info

Hoe ziet een gezond ontbijt eruit?
Waarom is “Wat eten we vandaag?” zo’n lastige vraag?
Wat is BMI en waarom is het belangrijk? Bereken het zelf!
3 heerlijke en gemakkelijke Risotto recepten om zelf te maken
Vier onweerstaanbare Lentetoetjes met recepten

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *