Wat is BMI en waarom is het belangrijk? Bereken het zelf!

Heb je je ooit afgevraagd wat die mysterieuze term ‘BMI’ eigenlijk betekent? Je bent zeker niet de enige. In feite is ‘BMI’ een van de meest gezochte termen op het gebied van gezondheid. Blijkbaar ben je niet de enige die er van alles over wil weten. BMI is de veel gebruikte afkorting van Body Mass Index. Dit kleine getal kan veel zeggen over je gezondheid en als je wilt weten hoe dit zit, lees van vooral verder.

Wat is BMI en waarom is het belangrijk? Bereken het zelf!

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een meting die wordt gebruikt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. Het wordt berekend door je gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van je lengte (in meters). Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, we zullen later in dit blog uitleggen hoe je het zelf kunt berekenen.

Waarom is BMI belangrijk?

Nu vraag je je misschien af: “Waarom zou ik me druk maken over dit BMI-ding?” Nou, het is eigenlijk best belangrijk. BMI is een van de tools die artsen gebruiken om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt. Als je BMI te hoog of te laag is, kan dat betekenen dat je een hoger risico loopt op bepaalde gezondheidsproblemen.

Bijvoorbeeld, een te hoge BMI kan wijzen op overgewicht of obesitas, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Aan de andere kant kan een te lage BMI wijzen op ondergewicht, wat kan leiden tot problemen zoals voedingstekorten en osteoporose.

Hoe bereken je je BMI?

Nu we weten wat BMI is en waarom het belangrijk is, laten we eens kijken hoe we het kunnen berekenen. Het is eigenlijk heel eenvoudig. De formule is:

BMI = gewicht (kg) / (lengte (m) ^ 2)

Maar wat betekent dat precies? Laten we dat even opdelen:

  • Gewicht (kg)“: Dit is hoeveel je weegt, gemeten in kilogram. Als je je gewicht in een andere eenheid kent, zoals ponden, moet je dat eerst omzetten naar kilogram. Je kunt dat doen door je gewicht in ponden te vermenigvuldigen met 0,45359237.
  • Lengte (m)“: Dit is hoe lang je bent, gemeten in meters. Als je je lengte in een andere eenheid kent, zoals centimeters of voeten en inches, moet je dat eerst omzetten naar meters. Je kunt dat doen door je lengte in centimeters te delen door 100, of door je lengte in voeten te vermenigvuldigen met 0,3048.
  • ^ 2“: Dit betekent dat je het getal moet kwadrateren, of met zichzelf moet vermenigvuldigen. Dus als je lengte bijvoorbeeld 1,75 meter is, dan is je lengte (in meters) ^ 2 gelijk aan 1,75 * 1,75 = 3,0625.

Voorbeeld 1:
Iemand weegt 70 kilo bij een lengte van 1.75, dan krijg je de volgende uitwerking:
70/(1,75*1,75)=22,86

Voorbeeld 2:
Iemand weegt 120 kilo bij een lengte van 1.85, dan krijg je de volgende uitwerking:
120/(1,85*1,85)=35,06

Wat betekenen die getallen?

Oké, dus je hebt je BMI berekend. Maar wat betekent dat getal eigenlijk? Hier is een snelle gids:

  • Minder dan 18,5: Ondergewicht
  • 18,5 – 24,9: Normaal gewicht
  • 25 – 29,9: Overgewicht
  • 30 en hoger: Obesitas

Dus als we terugkijken naar ons eerdere voorbeeld, zou een BMI van 22,9 vallen in de categorie ‘normaal gewicht’ en bij voorbeeld 2 is er sprake van “obesitas”.

Enkele kanttekeningen bij BMI

Hoewel BMI een handige tool is, is het belangrijk om te onthouden dat het niet perfect is. Het houdt geen rekening met zaken als spiermassa, botdichtheid en de verdeling van vet over het lichaam. Daarom is het altijd een goed idee je arts te raadplegen als je er vragen of twijfels over hebt.

Voorbeeld: Peter en Anita

Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld. We hebben Peter, een fervent bodybuilder, en Anita, een kantoormedewerker die af en toe naar de sportschool gaat. Beiden zijn 1,80 meter lang en wegen 80 kilogram, wat betekent dat ze dezelfde BMI van 24,7 hebben. Dit valt binnen de ‘normale’ range, maar hun lichaamscompositie is waarschijnlijk heel anders. Peter heeft waarschijnlijk een hoger percentage spiermassa, terwijl Anita wellicht een hoger percentage lichaamsvet heeft. Dit toont aan dat, hoewel BMI nuttig is als een algemene richtlijn, het niet het volledige beeld van iemands gezondheid geeft.

Algemeen idee

Het is een handige manier om een algemeen idee te krijgen van of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. Maar onthoud, het is slechts een van vele factoren als het gaat om je algehele gezondheid. Als je je zorgen maakt over je gewicht of als je wilt beginnen met een nieuw dieet of trainingsregime, is het altijd het beste om eerst met een deskundige te overleggen.

En onthoud: het belangrijkste is dat je je gezond en gelukkig voelt in je eigen lichaam. Blijf gezond, blijf gelukkig en blijf bewegen!

Extra info

Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?
Suppen: een gezond avontuur op het water
Ontdek Pilates: De ultieme work-out voor lichaam & geest
Yoga, het pad naar een betoverend leven

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *