Kerststress

Kerststress daar hebben we vast allemaal eens last van. Omdat je zelf je gezin/gasten voorziet van een overheerlijk kerstdiner. Of dat je op pad gaat om bij een ander het kerstdiner te verorberen of dat je zelf een gang verzorgd voor het kerstdiner. En dan heb je mensen die het geweldig vinden om een kerstdiner te verzorgen, of dat ze het doen uit een soort van verplichting. Want ja je wilt je kinderen wel iets meegeven. En natuurlijk durven we ook geen nee te zeggen als we worden uitgenodigd. En vergeet vooral de kerstcadeautjes niet. En soms zou je ook wel willen dat je uitgenodigd werd, gewoon puur uit gemak. Wat zou dat schelen in de kerststress.

Kerststress

Drukte voor de kerst

De kerstdagen beginnen voor jou al eerder dan de werkelijke kerstdagen. Want kerstcadeautjes. Je maakt vooraf een lijstje en daarna begint het inkopen. Voor de 1 slaag je in 1 keer, de andere keer is het een grote zoektocht. Ondanks dat je gevraagd hebt om verlanglijstjes. Je gaat van de ene winkel naar de andere winkel. Andere cadeaus sla je online in. En ondertussen bedenkt je partner nog om de schoonfamilie uit te nodigen en omdat zij hun kinderen dan meenemen daarvoor wil je ook wat kopen. En als je eindelijk alles in huis hebt, dan moeten de cadeautjes nog worden voorzien van een leuk kerstpapiertje met een labeltje met een naam erop. Een leuk belletje eraan om het helemaal af te maken. En ik denk dat je ook nog cadeautjes voor jezelf hebt gekocht en deze pak je ook in wetende dat deze voor jouzelf bestemd zijn. Het is dan leuk om iets te kopen wat je heel graag wilt, als een soort van beloning. Dan koop je toch lekker die dure parfum.

Eerste Kerstdag

En of dat nog niet alles is. Jij kookt altijd, dus er wordt eigenlijk ook wel verwacht dat jij nadenkt over het kerstdiner. En je wilt daar ook een leuke kerst touch aan geven. Gelukkig heb je in de loop der jaren wel gemerkt wat je tafelgenoten lekker vinden. Het boodschappenlijstje kent bijna geen grenzen. Met de lijst ben je al dagen bezig. En hoe vaak denk je, oe als ik maar niets vergeet. Je gezin zal er waarschijnlijk niks van merken, want die gaan er vanuit dat jij het allemaal wel weet. Jij hebt het overzicht en weet wat je wilt. En dat is ook een waar woord. Vrouwen zijn daar nu eenmaal goed in.

De peertjes, die horen bij een kerstdiner kun je gelukkig een aantal dagen van te voren maken. Het voorgerecht had je al klaar voor de kerstdagen. En dan denk je dan heb ik rust. Even kerststress. Want alles voor het kerstdiner is geregeld. Ware het niet dat eerste Kerstdag in de ochtend begint. En waar begin je dan mee? Juist ja.

Het ontbijt

Bij de kerstdagen hoort er natuurlijk een kerstontbijt. Die verzorg je ook weer keurig, met warme broodjes, een kerststol, croissantjes, lekkere vleeswaren, een kerstboter in de vorm van een kerstman. En de jus d’orange ben je ook niet vergeten. Zelf krijg je al spontaan last van zuurbranden maar het staat zo mooi op de mooi gedekte kersttafel. Die je ook in de ochtend voorziet van allerlei versiersels. Gewoon omdat je het zelf zo gezellig vind staan. En daarna is het tijd om de cadeautjes uit te pakken. Zie al die blijde gezichten eens. Daar doe je het toch voor. Daarmee verdwijnt toch bijna je kerststress. Je maakt nog een foto voor sociale media en voor het nageslacht.

Tweede Kerstdag

De tweede Kerstdag verloopt in dezelfde sferen als de eerste. Ware het niet dat je je het zelf wat makkelijker hebt gemaakt door de restanten van de Eerste Kerstdag op tafel te zetten, en nog wat extra. Gelukkig heb je wat tijd voor jezelf want de afgelopen dagen, weken waren best druk zo, want tja het werk ging ook gewoon door. Je doet met zijn allen nog een spelletje. En daarbij mag een hapje en drankje niet ontbreken. Je neemt die heerlijke borrel waar je zo aan toe bent. Want uren in de keuken staan is toch echt wel topsport. Hoor ik jou nu zuchten en denken van “ja dat klopt”?

The day after

Je kijkt terug op fijne Kerstdagen met familie en vrienden. Moe maar voldaan. De kerststress is verdwenen, gelukkig. En deze dag, ook wel derde Kerstdag genoemd is voor jou! Gewoon om lekker een dag voor jezelf te hebben. Wat is het dan lekker om lekker uit te slapen. In een boek weg te duiken. Mediteren. Of duik in een lekker warm bad. Gewoon even helemaal niks. Of ga lekker naar de sauna. Netflixen en chillen is ook een heerlijk plan. Zorg dat je een dagje voor jezelf hebt. Het is zo lekker om even te ontstressen, want jij hebt flink je best gedaan de afgelopen tijd. Jij verdient een dagje gewoon helemaal voor jezelf!

Extra info

Goede voornemens
Hoe voorkom je stress?
Eenzaam met de Kerst? Dit zijn de opties!

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *