Wie is de leukste BABS? (en wat kost het)

Je gaat trouwen! Dus moet er veel geregeld worden. Zo zal je voor de gemeente moeten trouwen en uiteraard is het dan pas ook ‘echt’. Dus moet je dat wel even op de juiste datum vast weten te leggen. Een trouwambtenaar is dan ook een persoon waar je niet onderuit kan op je trouwdag. Wie is de leukste BABS en wat kost zo’n persoon?

Wie is de leukste BABS? (en wat kost het)

Wat doet de trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar zal jullie in de echt verbinden. Deze persoon huur je in. Dit kan bij de gemeente zelf zijn. Maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar een trouwambtenaar, want die zijn er ook als zelfstandigen. En dan is er nog de mogelijkheid om een bekende jullie in het echt te laten verbinden! En ja, dan weten we eigenlijk ook al meteen het antwoord op die prangende vraag: ‘wie is de leukste BABS?’ Inderdaad, je lieve hartsvriendin, favoriete oom of misschien wel je eigen vader of moeder.

Wat is een BABS voor 1 dag?

Nu hebben we het ook over een BABS, maar wat houdt dat dan in? BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Gewoon een trouwambtenaar dus! Iedere Nederlander kan BABS worden voor 1 dag, als je maar wel 18 jaar of ouder bent. En je mag niet onder curatele staan.

Waarom kiezen voor een BABS voor 1 dag

Het zal duidelijk zijn dat een bekende BABS ontzettend leuk is. Het praatje wordt immers veel persoonlijker als het iemand is die dicht bij je staat. De ceremonie wordt er zeker nog intiemer door. Of jouw gemeente een BABS voor 1 dag toestaat moet je even nakijken. Dit kan je meestal op de website van de gemeente vinden.

Hoe word je BABS voor 1 dag?

Ook dat kan verschillen per gemeente en deze gegevens vind je ook op de website. Hoewel de officiële papieren waarschijnlijk overal wel hetzelfde zullen zijn. Als voorbeeld heb ik de gemeente Nieuwkoop genomen. Zij staan toe dat je BABS voor 1 dag wordt. Is deze persoon nog geen trouwambtenaar bij een andere gemeente, dan zal hij wel eerst beëdigd moeten worden bij de rechtbank in Den Haag. Je moet je aanvraag uiterlijk vier maanden van tevoren indienen. Hiervoor is er een aanvraagformulier aanwezig.

De zogenaamde gastbabs moet een verklaring omtrent gedrag aanvragen bij de woongemeente. Woont hij of zij niet in de gemeente Nieuwkoop, dan moet hij ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen van zijn eigen gemeente hebben. Is de gastbabs trouwambtenaar in een andere gemeente, dan zal hij dit moeten kunnen bewijzen met een verklaring van die gemeente waarin staat dat hij huwelijken voltrekt en een kopie van zijn benoemingsbesluit moet meegestuurd worden.

Nemen we Alphen aan den Rijn als voorbeeld dan komt het ongeveer op hetzelfde neer, maar zij stellen ook dat de gastbabs bekend moet zijn met spreken in het openbaar.

Uiteraard zal je ook jezelf moeten kunnen legitimeren.

Bij beide gemeenten staat het keurig duidelijk aangegeven. Check dus vooral de site van de gemeente waar je gaat trouwen.

Kosten BABS

De kosten van een BABS zijn verschillend per gemeente. En het scheelt uiteraard ook wie je het huwelijk laat voltrekken. Een BABS van de gemeente zelf is vaak minder duur dan een BABS die zelfstandig werkt, maar laatstgenoemde zal het allemaal waarschijnlijk net persoonlijker maken (hoewel mijn ervaring met gemeentelijke ambtenaren hier heel goed is). Wil je goedkoop trouwen, dan is het vaak handig om dat op een maandag te doen, want bij veel gemeenten is het dan goedkoper en soms zelfs gratis! Een grote gemeente in de Randstad zal een stuk duurder zijn dan een landelijke gemeente in Groningen, om maar een voorbeeld te geven.

Een zelfstandige BABS zorgt voor een mooie, persoonlijke ceremonie en zal ook echt de tijd nemen voor het geheel. Omdat de gemeente deze zelfstandige BABS zal moeten beëdigen voor 1 dag, zal je die kosten extra moeten betalen bovenop het loon voor de BABS zelf. Dat ook deze zelfstandigen hun eigen tarieven hebben, mag duidelijk zijn.

De kosten voor een bekende BABS liggen anders. Je zult hem of haar zelf niet hoeven betalen (maar vaak geef je toch een geschenk als bedankje). Maar je hebt wel de kosten voor zijn benoeming voor 1 dag. En je hebt natuurlijk de kosten voor alle papieren die aangevraagd moeten worden. En wil je het goed doen? Dan zijn er cursussen die de BABS leuk voorbereiden. Meer kosten, maar het maakt het allemaal wel heel erg leuk!

Extra info

Welke sterrenbeelden passen het beste bij elkaar in de liefde?
Wat kun je verwachten van een weddingplanner?
“Iedereen vindt wel iets van ons leeftijdsverschil”

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *