Anna (49) heeft een relatie met Bas (28): “Iedereen vindt wel iets van ons leeftijdsverschil”

Relaties met een groot leeftijdsverschil: iedereen heeft er wel een mening over. Toch lezen we steeds vaker over relaties waarbij de ene partner een flink stuk ouder is dan de andere. In veel heteroseksuele relaties is het de man die ouder is dan de vrouw. Bij Anna en Bas is dat juist andersom: Anna is 21 jaar ouder dan Bas. Dit jaar zijn ze 6 jaar samen. Vrouwenverhalen.nl sprak met Anna over de voor- en nadelen van een relatie met een groot leeftijdsverschil en de vooroordelen waar zij tegenaan loopt.

Anna (49) heeft een relatie met Bas (28): “Iedereen vindt wel iets van ons leeftijdsverschil”

Een gepofte aardappel

“Ik ontmoette Bas in 2017 op een foodfestival. Ik was net een jaar gescheiden van mijn ex-man en stond weer open voor de liefde. Dat had wel even geduurd, want mijn ex was ervandoor gegaan met zijn collega, een stewardess. Heerlijk cliché, vooral omdat mijn ex piloot is. Achteraf bleek dat hij me al anderhalf jaar met haar bedroog. Het leek wel zo’n slecht romannetje.”

“Mijn beste vriendin had me meegesleept naar een foodfestival, waar ik haar nu natuurlijk eeuwig dankbaar voor ben. Met goede muziek op de achtergrond slenterden we van foodtruck naar foodtruck, af en toe een gerechtje proevend.”

“En toen stond ik ineens voor de foodtruck van Bas. Een mooie vent, met halflang blond haar en de liefste lach ooit. Met een fonkeling in zijn ogen vroeg hij of ik een gepofte aardappel wilde. Ik stond daar maar te stamelen, terwijl ik normaal juist heel outgoing ben. Ja, voor mij was het liefde op het eerste gezicht.”

Anders dan andere jongens van zijn leeftijd

“De gepofte aardappel smaakte waanzinnig en was ook nog heel mooi opgemaakt met allerlei toppings en eetbare bloemen. Ook mijn vriendin was onder de indruk. Omdat wij de enigen waren bij de foodtruck van Bas, bleven we nog even staan kletsen. Ik schrok oprecht toen Bas zei dat hij pas 22 was. Hij was zó anders dan anderen jongens van die leeftijd. Hij had al drie jaar zijn eigen foodtruck en werkte al vanaf zijn 16e in verschillende restaurants. Door hard te sparen en ’s avonds bij te beunen in callcenters, had hij zijn foodtruckdroom waargemaakt.”

“Bas verkocht alleen gepofte aardappelen, met allerlei verschillende toppings. Van veganistisch tot bacon, en per seizoen verschillend. Echt een tof concept. Hoe meer Bas over zichzelf vertelde, hoe leuker ik hem vond worden. Toen er meer klanten aan kwamen lopen, gaf Bas me snel een briefje met zijn telefoonnummer erop. Hij zei dat hij het heel leuk zou vinden om me nog eens te zien of spreken. Mijn hart stond echt even stil.”

Het voelde anders

“Het duurde even voordat ik Bas durfde te bellen. Het leeftijdsverschil speelde daar zeker een rol in. Er raasden allerlei gedachten door mijn hoofd. Was hij serieus, of wilde hij gewoon een one night stand met een “milf”? En als het wat zou worden, hoe zou zijn omgeving dan reageren? En de mijne? En wat als hij een kinderwens had? Ik was op dat moment al 43 en had eigenlijk nooit een kinderwens gehad.”

“Uiteindelijk heeft mijn beste vriendin me moed ingepraat en heb ik Bas toch maar gebeld. We hebben direct 2,5 uur aan de telefoon gehangen. En hoewel ik eerder relaties had gehad, was dit de eerste keer dat ik dacht: “Dit is ‘m.” Het voelde gewoon anders. Als je de ware ontmoet, dan weet je het. Daar ben ik van overtuigd.”

Hij vroeg me zijn vrienden te ontmoeten

“Nog diezelfde avond zat ik met Bas in een restaurantje bij mij om de hoek. Bas bleek in dezelfde woonplaats als ik te wonen. Hij schrok wel even toen hij hoorde dat ik 43 was, maar hij begon al heel snel te relativeren dat vrouwen nu eenmaal ouder werden dan mannen en langer fit bleven. Ook vond hij dat leeftijd maar een getal was. Na die avond volgden er nog vele dates.”

“Ik was doodzenuwachtig toen Bas me vroeg om zijn vrienden te ontmoeten. Hij had twee goede vrienden en twee goede vriendinnen, allebei een stelletje. Ik kleedde me zo jong mogelijk aan en probeerde mijn rimpeltjes maar met zoveel mogelijk make-up te verbergen, want ik wilde niet dat ze medelijden kregen met Bas omdat hij het met zo’n oud wijf moest doen, haha. En wat bleek? Zijn vrienden waren allemaal ruim in de 30 en zaten dichterbij mijn leeftijd dan bij die van hem. Had ik me helemaal voor niets zorgen gemaakt.”

Zijn moeder was sceptisch

“De moeder van Bas was sceptischer. Dat hoorde ik natuurlijk later pas, want ze had altijd heel normaal gedaan naar mij. Alsof er niets aan de hand was, zeg maar. Later vertelde Bas wel dat ze het gesprek met hem was aangegaan of hij “dit wel zeker wist”. Gelukkig trok Bas zijn eigen plan. Zijn moeder is inmiddels trouwens helemaal om, hoor. Ze ziet nu wel dat ik goed bij haar zoon pas, ongeacht mijn leeftijd.”

Iedereen vindt iets van onze relatie

“Alle andere mensen hebben wel een mening over onze relatie, moet ik zeggen. Vooral buitenstaanders, maar ook collega’s en buren: iedereen vindt er wel iets van. Vaak gaan mensen ervan uit dat ik heel rijk ben en Bas bij mij is voor het geld. Terwijl ik parttime werk. Ik heb een prima baan hoor, maar ik word er echt niet rijk van. Ook denken mensen weleens dat Bas een soort moedercomplex heeft. Terwijl hij een prima band met zijn moeder heeft, altijd al gehad.”

“Daarnaast zeggen mensen soms écht pijnlijke dingen, vooral tegen Bas. Bijvoorbeeld dat hij over 25 jaar mantelzorger is, terwijl hij zelf dan nog in de bloei van zijn leven zit. Of dat hij toch wel beter kan krijgen dan een “oudje”. Of mannelijke kennissen, die hem plaatjes op Instagram laten zien van jonge modellen, en het dan hebben over dat ze hem ook een “strak jong ding” gunnen. Echt belachelijk, zeker aangezien ik 5 keer per week sport en mijn lichaam er nauwelijks anders uitziet dan 20 jaar geleden.”

“Ook ik krijg het nodige voor mijn kiezen. Toen mijn collega’s hoorden dat mijn vriend veel jonger was, kreeg ik allerlei vragen op me afgevuurd. Sommige collega’s waren oprecht geïnteresseerd, maar in andere vragen klonk een oordeel door. Zo vroeg een vrouwelijke collega of ik het niet sneu voor Bas vond, om hem voor de neus van allerlei jonge meiden weg te kapen en hem in mijn volwassen leven te storten.”

“Dan kan ik uitleggen dat Bas heel volwassen is voor zijn leeftijd, er ouder uitziet en altijd al vrienden had die veel ouder waren dan hij, maar het heeft geen zin bij dat soort mensen. Ze hebben hun oordeel klaar en stappen daar toch niet vanaf, wat ik ook doe of zeg.”

Geen kinderwens

“Zelf zijn Bas en ik heel content met ons leven. Toen we elkaar ontmoetten had Bas geen kinderwens en die heeft hij nog steeds niet. Natuurlijk kan dat altijd veranderen: hij is nog jong. En ja, het kan gebeuren dat hij straks op een jongere vrouw valt, of bij me weggaat omdat het leeftijdsverschil te groot geworden is om welke reden dan ook. Maar dan hebben we wel heel wat gelukkige jaren gehad, die ik nooit had willen missen. Maar volgens mij zijn wij echt zo’n stel dat altijd samen blijft!”

* De namen zijn gefingeerd om de mensen die niet herkend willen worden te beschermen

Extra info

Christine (38): “Ik ben helemaal geobsedeerd door de kinderarts”
Mijn man verliet me voor een meisje van 19
Maartje kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
De man van Maaike (39) overleed tijdens haar zwangerschap
Hoe Sofie haar eigen identiteit weer terugvond

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *