Lies (43) is een loedermoeder: “Ik kies voor mezelf”

Tegenwoordig heeft iedereen de term loedermoeder wel eens voorbij zien komen. Een loedermoeder is een allesbehalve perfecte moeder: haar kinderen lopen er niet altijd keurig gewassen en gestreken bij, zo nu en dan vergeet ze de gymspullen van haar spruit mee te geven naar school en van schermtijd heeft ze nog nooit gehoord. Lies (43) is zo’n loedermoeder, al noemt ze haar opvoedstijl zelf liever “relaxt ouderschap”. Ze heeft twee kinderen: Boaz (8) en Daan (5). Lies vertelt haar verhaal exclusief aan Vrouwenverhalen.nl.

Lies (43) is een loedermoeder: “Ik kies voor mezelf, mijn kinderen komen op de tweede plek”

Niet naar een pufclubje

“Al tijdens mijn eerste zwangerschap merkte ik dat ik anders was dan de moeders in mijn omgeving. Waar mijn zwangere vriendinnen urenlang konden zingen en praten tegen hun zwangere buik, vond ik dat allemaal nogal onzin. Ook ging ik niet naar zwangerschapsyoga of een pufclubje. Ja, er groeide een minimensje in me, maar ik voelde me nog precies dezelfde Lies. Ik heb ook doorgewerkt tot ik 36 weken zwanger was. Wat dat betreft heb ik beide zwangerschappen geluk gehad, zo zonder kwaaltjes of complicaties.”

Borstvoeding vond ik te veel gedoe

“Ook na de geboorte van Boaz merkte ik dat ik de kraamtijd heel anders beleefde dan veel andere mama’s. Al vanaf dag één lag ik niet in bed, maar kookte ik gewoon zelf weer, ging ik naar de kapper en naar de schoonheidsspecialiste. Borstvoeding geven vond ik te veel gedoe, dus kocht ik lekker makkelijk een bus poedermelk. Dat bevat ook alle goede stoffen die je kindje nodig heeft. Zolang je kind maar voldoende voeding binnenkrijgt is het om het even of het nu borst- of kunstvoeding is. Daar geloof ik heilig in. En als ik zie wat een drama’s vriendinnen van mij hebben met kolven, borstontstekingen en kloven, ben ik blij dat ik gewoon voor mezelf kies.”

Meer dan alleen maar moeder

“Toen Boaz 2 was, raakte ik zwanger van zijn broertje Daan. Deze zwangerschap verliep niet heel anders dan de vorige. Hetzelfde geldt voor de kraamtijd. Sommige mensen vonden mij een stoere moeder, anderen vonden me vooral lui of zelfs egoïstisch. Toen Daan net een halfjaar was, ging ik lekker in mijn eentje op skivakantie. Mijn man nam vrij om bij de jongens te zijn. Goed geregeld, toch?”

“Ik heb die tijd voor mezelf gewoon nodig. Ik ben toch meer dan alleen maar moeder? Nog steeds ga ik regelmatig alleen of met vriendinnen op vakantie of citytrip. Of ik breng de kinderen lekker een dagje naar opa en oma om een lange strandwandeling te gaan maken. Wat dat betreft kies ik echt voor mezelf. Mijn kinderen komen op de tweede plek. Als ik lekker in mijn vel zit, ben ik ook vriendelijker voor mijn kinderen.”

Twee verschillende sokken en ongepoetste tanden

“Nu de kinderen allebei naar school gaan, merk ik heel goed dat ik anders ben dan andere moeders. Mijn kinderen kunnen zomaar naar school gaan met twee verschillende sokken aan, ongepoetste tandjes of slaaphaar dat alle kanten op zit. Ook vergeet ik de gymspullen nog wel eens mee te geven. De ouderbijdrage betaal ik pas na 3 herinneringen, simpelweg omdat ik het vergeet. Hetzelfde geldt voor het schoolreisjesgeld. Nee, ik zit zeker niet krap bij kas, het zit gewoon niet in mijn systeem.”

Niet op 3 verschillende clubjes

“Ik merk op het schoolplein ook wel dat ik buiten de boot val. Ik ben geen luizenmoeder of voorleesmoeder, help niet bij de overblijf en stuur mijn man meestal naar de tienminutengesprekjes. De jongens gaan ook niet naar 3 verschillende clubjes. Vooralsnog vindt de oudste niks leuk genoeg, dus waarom moet hij gedwongen op pianoles of voetbal? Al dat geforceerde gedoe, ik heb er gewoon niks mee. Ze zijn perfect gelukkig. Als ze ooit aangeven dat ze een sport willen beoefenen of een instrument willen bespelen, ben ik de eerste die ze inschrijft op een clubje. En dan maar hopen dat ik de discipline heb om ze er elke week naartoe te brengen, haha.”

Volkorenbrood komt er hier niet in

“Voor de kinderen is het volgens mij heel leuk om een loedermoeder te hebben. Bij ons thuis geldt geen schermtijd. Eten ze hun groenten niet op? Prima, dan eten ze het niet. Van aardappeltjes, rijst of vlees worden ze ook groot. Volkorenbrood komt er hier niet in. Ik eet zelf witbrood, waarom moet ik mijn kinderen forceren iets te eten dat ik zelf niet eens lust? Hoe relaxter je omgaat met eten, hoe meer ze uiteindelijk vanzelf wel gaan proberen. Als ik ze nu ga dwingen hun groenten op te eten, krijgen ze er later juist een aversie tegen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.”

Mijn kinderen zouden geen andere moeder willen

“Of andere moeders een mening over mij hebben? Zeker weten. Vooral op school merk ik dat: ik word gemeden door andere moeders en sta nooit bij een groepje. Voor mij is dat trouwens geen enkel probleem. Ik heb zelf vriendinnen en mijn kinderen lijden er niet onder: ze hebben regelmatig speelafspraakjes of kinderfeestjes. Door een loedermoeder te zijn sta ik heel relaxt in het leven. En dat merken mijn kinderen ook. Zij zouden geen andere moeder willen!”

* De namen zijn gefingeerd om de mensen die niet herkend willen worden te beschermen

Extra info

Nadia is zwanger en rookt 15 sigaretten per dag
De man van Maaike (39) overleed tijdens haar zwangerschap

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *