Nadia is zwanger en rookt 15 sigaretten per dag

Het aantal zwangere vrouwen dat rookt daalt al jaren. En dat is maar goed ook, want roken tijdens de zwangerschap brengt een aantal risico’s voor zowel moeder als baby met zich mee. Denk aan een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en een verminderde longfunctie bij de baby. Op dit moment rookt ongeveer 7% van de vrouwen die zwanger zijn. Nadia (28) is één van die vrouwen. Met de nodige schaamte en volledig anoniem vertelt ze haar verhaal aan Vrouwenverhalen.nl.

Nadia (28) is zwanger en rookt 15 sigaretten per dag: “Ik voel me enorm schuldig…”

Plechtig gooide ik mijn pakje sigaretten in de prullenbak

“Of ik ooit had gedacht dat ik zou roken terwijl ik zwanger ben? Nee. Ik was juist zo’n meisje dat altijd riep dat ik diréct zou stoppen zodra ik zwanger was. Sterker nog, ik zou ruim van tevoren al foliumzuur slikken en stoppen met roken. Mijn vriend is net een jaar gestopt met behulp van het befaamde boek van Alan Carr. Toen ik met de pil stopte, zou ik ook stoppen met roken. Maar ik stelde dat moment steeds uit. En bovendien had ik nog tijd, want hoeveel vrouwen worden er nu écht binnen een paar maanden na het stoppen met de pil al zwanger?”

“Ik was dus een van die vrouwen. Ik was net drie maanden met de pil gestopt toen ik er toch maar een zwangerschapstestje tegenaan gooide. Ik was volledig in paniek, want ik was nog niet gestopt met roken. Maar goed, ik wilde het beste voor mijn kindje dus gooide ik plechtig mijn net gekochte pakje sigaretten in de prullenbak. Voor de zekerheid overgroot ik het met afwasmiddel, dan kon ik het ook niet oproken.”

Mijn ongeboren kindje is aan de kleine kant

“’s Avonds stond ik alweer bij de Appie om een nieuw pakje sigaretten te scoren. Ik hield mezelf voor dat ik écht zou gaan stoppen, en per direct al minder zou roken. Op dat moment rookte ik meer dan een pakje per dag, dat zou ik drastisch verlagen naar 15 sigaretten. Dat lukte. Maar het verdere afbouwen dat ik me had voorgenomen, lukte niet.”

“Mijn vriend vindt het verschrikkelijk als hij me een peuk ziet opsteken. Hij kijkt afkeurend naar me, verzucht dat ik “zijn kind” niet de beste start geef of roept dat ik hulp moet zoeken met het stoppen. Mijn verloskundige is ook niet echt happy met het feit dat ik rook. Ik ben inmiddels 30 weken zwanger en mijn kindje is aan de kleine kant. Ik weet dat dat waarschijnlijk komt doordat ik rook. Elke afspraak wijst ze me op de mogelijkheden om hulp te zoeken bij het stoppen én op de risico’s voor mijn ongeboren kindje.”

Mijn baby heeft nergens om gevraagd

“Zelf wil ik echt niet roken, al klinkt dat natuurlijk tegenstrijdig. Het is een verslaving, ik moet iets in mijn handen hebben, ik geniet van een momentje voor mezelf. Na de seks, na het eten, als ik op de bus wacht. Ik heb het gewoon nodig, hoe verschrikkelijk dat ook klinkt over de rug van mijn kindje. Ik voel me dan ook ontzettend schuldig naar mijn ongeboren dochter. Zij verdient dit niet. Zij heeft nergens om gevraagd.”

“Of ik ooit ga stoppen met roken? Dat weet ik niet. Ik weet dat het erg is. Straks is roken het voorbeeld dat ik doorgeef aan mijn dochter, en dat wil ik écht niet. Ik hoop echt dat ik, net als mijn vriend, ergens onderweg de wilskracht vind om te stoppen met roken. Voor mijn eigen toekomst én die van onze dochter.”

Extra info

Christine (38): “Ik ben helemaal geobsedeerd door de kinderarts”
De man van Maaike (39) overleed tijdens haar zwangerschap
Lies (43) is een loedermoeder: “Ik kies voor mezelf”

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *