Mieke is racistisch: “Ik zal er nooit, maar dan ook nooit naar handelen”

Mieke (45) is al zolang ze zich kan heugen racistisch. Ze vertelt: “Al vanaf kind zag ik mijn zwarte buurjongetje als minder dan ik. Minder slim, minder ontwikkeld. Ik weet het, het is verschrikkelijk. Ik schaam me er ook oprecht voor. En ik zal nooit, maar dan ook nooit naar mijn racisme handelen.” We spraken Mieke* voor een openhartig interview.

Mieke (45) is racistisch: “Ik zal er nooit, maar dan ook nooit naar handelen”

Een natuurlijk iets

Mieke vertelt: “Het gekke is, dat mijn ouders helemaal niet racistisch waren. Intussen leven ze helaas niet meer, maar ik ben allesbehalve racistisch opgevoed. En dat zou je misschien wel verwachten van iemand die zelf racistisch is: dat het er met de paplepel ingegoten is. Nee, bij mij is het racisme aangeboren. Het komt uit mezelf, daar ben ik van overtuigd. Als meisje van 4 zag ik mijn zwarte buurjongetje al als minder slim, betrouwbaar en leuk als ik.”

“Of ik daarbij nadacht? Op die leeftijd nog niet. Ik vond het een natuurlijk iets. Ik was blij met mijn blonde haren en blauwe ogen. Dat vond (en vind) ik ook het mooist. Het heeft iets engelachtigs, iets bijna magisch moois. Of ik mensen van kleur minder mooi vind? Ja, eigenlijk wel. Maar ik zal ze daar nooit, op geen enkele manier, op afrekenen.”

Ik zou medemensen van kleur nooit pijn of verdriet doen

“Pas toen ik iets ouder was, op school, leerde ik over discriminatie en wat dat betekende. En toen legde ik nog niet eens de link met mezelf, hoor. Toen ik leerde over de Tweede Wereldoorlog ook niet. Ik vond en vind het allemaal heel erg wat daar is gebeurd. Dat je bepaalde mensen als minder ziet dan jezelf, is geen reden om ze uit te sluiten of zelfs te willen vermoorden. Dat vind ik echt bizar. Ik zou medemensen van kleur ook nooit pijn of verdriet willen doen. Maar ik zie ze inderdaad wel als minder dan mijzelf.”

Blanke mensen zijn verfijnder

“Ik ben leidinggevende bij een grote verzekeringsmaatschappij. Daar neem ik gewoon Marokkanen aan en zwarte mensen. Een goede kracht is een goede kracht. Ik benadeel mensen dus niet op grond van hun huidskleur. Maar aan het eind van de dag ben ik blij met mijn eigen uiterlijk en het ras dat daarbij hoort. Ik vind blanke mensen verfijnder, eleganter. Meer ingetogen. Ik zie liever een elegante Française die prachtig kan balletdansen, dan een zwarte vrouw die met een enorme kont vulgair tegen een man staat te twerken.”

Iets van 300 jaar geleden

“Of ik besef dat het echt heel controversieel is, hoe ik denk? Ja hoor. Maar ik denk dat er veel meer mensen zijn dan jij denkt, die denken zoals ik. Je moet er alleen niet naar handelen. Ik vind het overigens grappig dat jij denkt dat mijn racisme is ontstaan door de maatschappij. Dat zei je toch? Dat racistische denkbeelden diepgeworteld zijn in onze maatschappij? Ik zie dat heel anders. Ik zie juist dat je niks negatiefs mag zeggen over zwarte mensen.”

“Om over de slavernij nog maar te zwijgen. Dan moeten er excuses komen van de minister president en zelfs van de koning voor iets van 300 jaar geleden? Ik vind dat bizar, ja. Natuurlijk is de slavernij niet iets om trots op te zijn. Maar die tijd was voor niemand fijn. Ook niet voor arme Nederlanders die stierven aan allerlei ziektes of van de honger. Maar daar hoor je niemand over.”

Lange tijd geschaamd

“Ik ben niet openlijk over mijn racistische denkbeelden. Ook heb ik me er lange tijd voor geschaamd. Dat doe ik nu minder. Ik accepteer dat dit bij mij hoort, hoe fout het ook is. De één heeft een hekel aan dikke mensen of mensen met rood haar, ik heb dit. Het belangrijkste vind ik hoe ik in het dagelijks leven omga met mijn medemensen. Dus ook met de niet-blanke medemens. Ik behandel iedereen met respect en zal nooit laten zien hoe ik me werkelijk voel over bepaalde groepen.”

* De naam Mieke is een gefingeerde naam. Vrouwenverhalen.nl herkent zich op geen enkele wijze in de manier hoe Mieke denkt over mensen van kleur. We nemen afstand van Miekes uitspraken. Voor Vrouwenverhalen.nl zijn alle mensen gelijk.

Extra info

Lola (28) is een tradwife: “Thuis zijn met de kinderen is mij op het lijf geschreven”
Nancy (26) kreeg het aan de stok met Veilig Thuis

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *