Zo houd je de winterkou zoveel mogelijk buiten

Het lijkt misschien gek om nu, in de zomer, na te denken over de winter. De zon schijnt, je zit met een verfrissend drankje in de tuin en de herfst en winter lijken een eeuwigheid ver weg. Maar juist deze zomerse periode is het perfecte moment om stappen te zetten tegen de winterkou van straks.

Zo houd de winterkou zoveel mogelijk buiten

De zomer is juist een prima tijd om je voor bereiden

Waarom? Simpel. Veel van de maatregelen die je kunt nemen om je huis beter te isoleren en tochtvrij te maken, zijn klussen die je prima kunt uitvoeren als het buiten lekker weer is. Daarnaast heb je nu nog alle tijd om je hierop voor te bereiden en hoef je niet te haasten als de eerste koude dagen zich aandienen.

Vorig jaar hadden we een relatief warme winter, maar wie weet wat ons dit jaar te wachten staat? De weersverwachtingen zijn nog onbekend en zoals het gezegde luidt: “voorbereiding is het halve werk”. Daarom is het zaak om nu al in actie te komen en je huis winterklaar te maken. Dus laten we duiken in de wereld van isolatie en tochtwering.

Tocht: de koude boosdoener

Eerst even iets over tocht. Tocht is niets anders dan luchtverplaatsing. Als er ergens in huis een kier of spleet is waardoor koude lucht van buiten naar binnen kan stromen, dan heb je te maken met tocht. Tocht kan op allerlei plekken in huis voorkomen, zoals bij deuren, ramen, maar ook via de brievenbus of zelfs via de vloer.

Tips tegen tocht

De eerste stap om je huis lekker warm te houden, is door de tocht te bestrijden. En weet je wat het beste nieuws is? Je kunt het zelf doen, en vaak voor een habbekrats. Hier zijn een paar tochtbestrijdingsmaatregelen die je direct kunt toepassen:

Tochtstrips
Het gebruiken van tochtstrips van marketonweb.nl is een goedkope en effectieve manier om tocht te verminderen. Plaats ze aan de randen van deuren en ramen. Ze zijn eenvoudig te installeren en verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Brievenbusborstel
Hiermee voorkom je dat koude lucht via de brievenbus je huis binnenstroomt. Ook deze is eenvoudig te installeren.

Maak gebruik van tochtrollen
Deze handige accessoires passen perfect onder deuren en zijn bovendien een leuke toevoeging aan je interieur.

Isolatie: de binnenhuis warmtebeschermer

Nu we de tocht onder controle hebben, gaan we het hebben over een andere koudebestrijder: isolatie. Dit is de beste manier om de warmte in je huis vast te houden en de kou buiten te laten.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt overwegen:

Spouwmuurisolatie
Dit type isolatie is bedoeld voor huizen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd. De ruimte tussen de buiten- en binnenmuur (de spouw) wordt gevuld met isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen.

Vloerisolatie
Vloerisolatie voorkomt dat koude lucht vanuit de kruipruimte je huis binnendringt. Dit kan zowel bij de begane grond als bij de verdiepingen worden toegepast.

Dakisolatie
Warme lucht stijgt op, dus zonder goede dakisolatie verlies je veel warmte. Dakisolatie kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant worden geplaatst.

Hoe kies je de juiste isolatie?

Elk huis is anders en heeft dus een andere benadering nodig. Om de juiste keuze te maken, kun je het beste een energieadviseur inschakelen. Zij kunnen je adviseren over de meest efficiënte isolatiemethode voor jouw specifieke situatie.

Isolatie is meer dan alleen warmtebehoud

Isoleren betekent niet alleen dat je huis warmer blijft, het heeft ook andere voordelen. Zo kan het je helpen om energie te besparen (en dus ook je energierekening te verlagen) en draagt het bij aan een duurzamere wereld door je CO2-uitstoot te verminderen.

Warmte en comfort, daar gaan we voor. Maak van jouw huis een thuis waar de winterkou buiten blijft. Veel succes!

Extra info

Maak een schone start met zelfgemaakte duurzame schoonmaakmiddelen
Infraroodpanelen in huis: ontdek de voordelen en nadelen
Wordt jouw huis ook een Smart home?
Woontrend: Het gebruik van duurzame materialen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *