Maak een schone start met zelfgemaakte duurzame schoonmaakmiddelen

Ben je die eindeloze zoektocht naar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zat? Of misschien ben je gewoon op zoek naar een budgetvriendelijke en natuurlijke manier om je huis spic en span te maken? Zoek niet verder! Wij hebben een lijst met zelfgemaakte, duurzame schoonmaakmiddelen voor je samengesteld, waarbij je zelfs je innerlijke keukenprins(es) kunt ontketenen. Laten we beginnen!

Maak een schone start met zelfgemaakte duurzame schoonmaakmiddelen

Azijn: het wondermiddel voor elke klus

Je weet wat ze zeggen: azijn is het wondermiddel dat elke klus klaart. Of… zeggen ze dat niet? Nou, ze zouden het moeten zeggen! Witte azijn is een geweldige, natuurlijke allesreiniger en ontvetter. Meng één deel azijn met één deel water en voilà – je hebt een krachtige allesreiniger die bijna overal op werkt (niet op marmer en kalksteen, tenzij je wilt ontdekken wat een chemische reactie is).

Wodka: niet alleen voor je cocktails

Wist je dat wodka een geweldig schoonmaakmiddel is? Nee, we hebben het niet over een excuus om wat te drinken tijdens het schoonmaken. Verdun wodka met water en je hebt een effectieve glasreiniger. Vergeet niet om een scheutje citroensap toe te voegen voor die extra citrusfrisse geur. Proost op een schitterend schone toekomst!

Baking soda: goed voor je cupcakes en je badkamer

Baking soda, of natriumbicarbonaat, is niet alleen een essentieel ingrediënt voor heerlijke cupcakes, maar ook een duurzaam schoonmaakwonder. Meng het met water tot een pasta, breng het aan op het oppervlak en wrijf met een vochtige doek of spons. Zo verwijder je hardnekkige vlekken en aanslag zonder het milieu te belasten.

Citroenen: zuur, maar oh zo fris

Citroensap is geweldig om kalkaanslag en roestvlekken te verwijderen. Snijd een citroen doormidden en wrijf het sap op het getroffen gebied. Laat het even inwerken en spoel het daarna af met water. Je keuken en badkamer zullen zo fris ruiken als een zonnige lentedag.

Olijfolie: je huisdieren zullen ervan smullen (letterlijk)

Olijfolie is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het schoonmaken van je huis. Wrijf een beetje olijfolie op een doek en gebruik het om je houten meubels te laten glanzen. Pas wel op, je huisdieren zullen de geur heerlijk vinden, dus houd ze in de gaten.

Castillezeep: Een zacht en duurzaam schoonmaakmiddel

Castille zeep is een milieuvriendelijk, plantaardig schoonmaakmiddel gemaakt van olijfolie. Het is zacht genoeg voor de gevoelige huid, maar krachtig genoeg om je huis schoon te maken. Maak een allesreiniger door een paar druppels Castille zeep te mengen met water in een spuitfles. Je kunt het gebruiken op de meeste oppervlakken, zoals aanrechten, vloeren en zelfs je handen.

Essentiële oliën: je huis ruikt als een spa

Wil je een extra geur toevoegen aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen? Essentiële oliën zijn je beste vriend. Voeg een paar druppels toe aan je schoonmaakmengsels en geniet van de heerlijke geur terwijl je je huis schoonmaakt. Lavendel, eucalyptus en citroengras zijn populaire keuzes. Zo ruikt je huis als een luxe spa, zonder de torenhoge kosten.

Wasnoten: het geheim van een milieuvriendelijke was

Wist je dat wasnoten al eeuwenlang worden gebruikt om kleding te wassen? Deze natuurlijke noten bevatten saponine, een stof die werkt als een natuurlijke zeep. Doe een handvol wasnoten in een waszakje en gooi het in je wasmachine. Ze zijn herbruikbaar en volledig biologisch afbreekbaar, waardoor je zowel geld als het milieu bespaart.

Koffiedik: je ochtendboost en je gootsteenontstopper

Gooi je koffiedik niet weg! Ze zijn geweldig voor het ontstoppen van je gootsteen en het verwijderen van geurtjes. Strooi het koffiedik in je gootsteen, giet er kokend water overheen en laat het even intrekken voordat je het doorspoelt. Niet alleen krijg je een schone en fris ruikende gootsteen, maar je redt ook nog eens het milieu.

Groen poetsen is eenvoudiger dan je denkt

Het maken van je eigen duurzame schoonmaakmiddelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je hoeft niet langer te zoeken naar dure, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in de winkel. Met een paar alledaagse ingrediënten en een flinke dosis creativiteit, maak je je huis brandschoon én milieuvriendelijk. Dus trek die rubberen handschoenen aan, plunder je keukenkastjes en maak een groene start!

Extra info

Wordt jouw huis ook een Smart home?
Infraroodpanelen in huis: ontdek de voordelen en nadelen
Woontrend: Het gebruik van duurzame materialen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *