Suppen: een gezond avontuur op het water

Heb je ooit gehoord van “suppen“, “stand-up paddleboarding” of “peddelsurfen”? Dit is een watersport die snel aan populariteit wint over de hele wereld. Maar waarom eigenlijk?

Suppen: een gezond avontuur op het water

Wat is Suppen?

Suppen is een activiteit waarbij je op een breed surfboard staat en jezelf voortbeweegt met een lange peddel. Het is een eeuwenoude activiteit die zijn oorsprong vindt bij de oude Polynesische volken, maar in de afgelopen jaren is het echt een trend geworden. Het kan op elk wateroppervlak worden gedaan, van kalme meren en rivieren tot de oceaan. Het is niet alleen een leuke manier om tijd door te brengen, maar ook een geweldige manier om je lichaam te trainen en de natuur te verkennen.

De gezondheidsvoordelen van Suppen

Suppen is niet alleen leuk, maar ook ongelooflijk gezond. Het is een volledige lichaamstraining die kracht, balans, uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbetert. Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen:

Volledige lichaamstraining
Wanneer je suppt, gebruik je bijna elke spier in je lichaam. Je kernspieren blijven voortdurend actief om je balans te behouden, terwijl je armen, rug en schouders werken om de peddel te bewegen. Je benen en voeten werken ook hard om je evenwicht te behouden.

Cardiovasculaire fitness
Suppen is een effectieve cardio-oefening. Het kan je hartslag verhogen en je helpen calorieën te verbranden, vergelijkbaar met hardlopen of fietsen.

Stressvermindering
Het rustgevende geluid van water gecombineerd met de fysieke activiteit kan helpen om stress en angst te verminderen. Bovendien biedt het je de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte en tijd door te brengen in de natuur.

Plezier en avontuur

Gezondheidsvoordelen terzijde, suppen is ook gewoon ontzettend leuk. Het biedt een gevoel van vrijheid en avontuur dat je niet altijd krijgt met andere sporten. Je kunt nieuwe waterwegen verkennen, van dichtbij wilde dieren bekijken en genieten van de rust en stilte op het water. Bovendien is het een geweldige sociale activiteit. Je kunt samen met vrienden suppen, deel uitmaken van een sup-club of zelfs deelnemen aan sup-yogalessen!

Hoe te beginnen met suppen

Ben je enthousiast geworden? Hier zijn een paar tips om te beginnen:

Vind de juiste uitrusting
Begin met een allround paddleboard dat stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren is. Je hebt ook een peddel nodig, een veiligheidslijn en een reddingsvest.

Neem lessen
Overweeg het volgen van lessen bij een lokale supschool. Zij kunnen je de basisprincipes van suppen leren, waaronder hoe je veilig kunt blijven op het water.

Check het weer
Wees altijd bewust van de weersomstandigheden en watercondities voordat je gaat suppen. Wind, golven en stromingen kunnen suppen uitdagender maken, vooral voor beginners.

Veiligheid
Draag altijd een reddingsvest en gebruik een veiligheidslijn. Houd er rekening mee dat suppen vermoeiend kan zijn, dus neem voldoende rust en blijf gehydrateerd.

Is suppen lastig?

Suppen kan in het begin een beetje uitdagend zijn, vooral als je nog nooit eerder een soortgelijke sport hebt beoefend. Het vergt enige balans en coördinatie om op het bord te blijven staan terwijl je peddelt. Echter, met een beetje oefening, verbetert de meeste mensen hun vaardigheden vrij snel. Bovendien zijn er speciale beginner boards beschikbaar die breder en stabieler zijn om het leren gemakkelijker te maken.

Het mooie van suppen is dat je het zo moeilijk of makkelijk kunt maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor rustig peddelen op een kalme rivier of meer uitdaging zoeken door te suppen op golven in de zee. Het is dus een sport die geschikt is voor alle niveaus en die je kunt aanpassen aan je eigen vaardigheidsniveau en comfort.

Waar mag je suppen?

Suppen kan in principe op elke water zoals sloten, grachten, meren, rivieren, kanalen en de zee, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Het is altijd belangrijk om de lokale regels en voorschriften te controleren voordat je gaat suppen. Sommige gebieden kunnen bijvoorbeeld beperkingen hebben op waar je mag suppen om de lokale flora en fauna te beschermen. In sommige stedelijke gebieden kunnen er specifieke gebieden zijn aangewezen voor paddleboarden en andere watersporten.

Als je gaat suppen op zee, is het meestal het beste om te blijven in aangewezen surfzones of gebieden die specifiek zijn gereserveerd voor niet-gemotoriseerde watersporten.

Wat voor kleding doe je aan met suppen?

De kleding die je aantrekt voor suppen hangt af van verschillende factoren zoals het weer, de watertemperatuur, en je eigen comfort.

Bij warm weer
Bij warm weer en warm water kun je simpelweg een zwempak, bikini, of boardshorts dragen. Sommige mensen kiezen voor een rash guard of een lichte top om hun huid te beschermen tegen de zon.

Bij kouder weer
Als het weer of het water koeler is, wil je misschien een wetsuit dragen. Een wetsuit houdt je warm door een dunne laag water tussen het pak en je huid te verwarmen. Er zijn verschillende soorten wetsuits, van dunne ‘spring suits’ tot dikker ‘full suits’, afhankelijk van hoe koud het is.

Voetbescherming
Afhankelijk van waar je gaat suppen, wil je misschien waterschoenen of -sandalen dragen voor voetbescherming. Dit is vooral handig als je in gebieden suppt met rotsen, koraal of andere scherpe objecten.

Ongeacht wat je draagt, is het belangrijk om je comfortabel en veilig te voelen. Vergeet niet om altijd een reddingsvest te dragen voor veiligheid, vooral als je nieuw bent in de sport of als je in dieper water suppt.

Extra info

Wat is BMI en waarom is het belangrijk? Bereken het zelf!
Ontdek Pilates: De ultieme work-out voor lichaam & geest
Yoga, het pad naar een betoverend leven

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *