Maartje kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

In Nederland krijgt ruim de helft van de jonge vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld een ongevraagde dickpic in je mailbox, een plotselinge hand op je billen, seksueel getinte opmerkingen of zelfs aanranding of verkrachting. Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, bijvoorbeeld op straat of bij iemand thuis. Maar ook op de werkvloer komt seksuele intimidatie voor. Maartje (42) kreeg hiermee te maken. Momenteel zit ze ziek thuis door het wangedrag van haar baas Jan*. Aan Vrouwenverhalen.nl vertelt Maartje haar schokkende verhaal.

Maartje (42) kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Scheiding

“Vorig jaar was niet echt mijn geluksjaar, om het zacht uit te drukken. Na 20 jaar zette ik een punt achter het huwelijk met mijn man, de vader van onze 3 kinderen. Niets bijzonders hoor, maar we hadden veel ruzie, geen intimiteit meer en leefden volstrekt langs elkaar heen. We hadden de 5 jaar daarvoor al vaker over scheiden gesproken, maar nu was het echt zo ver.”

“Na de scheiding vond ik snel een sociale huurwoning. Mijn geluk was dat ik me, nadat mijn ex en ik samen gingen wonen, ook weer gelijk had ingeschreven als woningzoekende bij de gemeente. Voor het geval ik het ooit nodig had. En ja hoor…maar goed, na die inschrijving kon ik wel direct een leuke eengezinswoning krijgen. Met drie slaapkamers én een grote zolder voor mijn oudste dochter van 17.”

Een informele werksfeer

“Nu het inkomen van mijn ex was weggevallen, moest ik wel meer uren gaan werken om alles financieel op de rit te krijgen. Ik werkte al jaren 16 uur per week. Binnen het bedrijf waar ik werkte was geen ruimte voor meer uren, dus ging ik op zoek naar iets anders. Via LinkedIn kwam ik de vacature voor hypotheekadviseur bij een financieel adviesbureau tegen. Ik solliciteerde en werd vrij snel aangenomen. Ik was dolblij: binnen dit bedrijf kon ik 32 uur per week aan de slag.”

“Het is een klein bedrijf met 14 medewerkers. Binnen het bedrijf heerst een hele informele sfeer. De hypotheekadviseurs zitten in dezelfde ruimte als de telefonistes, de administratief medewerkers en de “grote baas”, Jan. Jan is een man van 62 die nogal spontaan is. Althans, zo omschrijft hij het zelf. Hij is naar eigen zeggen altijd 18 gebleven en gedraagt zich ook zo. Een hand op je schouder, een opmerking over een leuk bloesje: zo is Jan nu eenmaal, iedereen op de werkvloer is eraan gewend en niemand ziet het als grensoverschrijdend.”

Aantrekkelijke vrouwen

“Ik had daar meer moeite mee, in het begin al. Elke dag loopt Jan een keer of twee, drie een ronde. Bij de vrouwen die hij aantrekkelijk vindt, of eigenlijk bij de vrouwen in het algemeen, blijft hij altijd nét even langer rondhangen en “meekijken” dan bij de mannen. Eigenlijk kijkt hij bij de mannen helemaal niet mee. En zij krijgen ook geen hand op hun schouder.”

“Als nieuweling wilde ik daar ook niets van zeggen. Ik praatte het voor mezelf goed: hoe erg is zo’n hand op je schouder nu echt? En Jan was ook van een hele andere generatie, toen waren ze ook meer zo. Ik deed van alles om het te bagatelliseren en de nare nasmaak die ik eraan overhield, weg te redeneren.”

“Hallo, mooie dame”

“Eens per maand gaan we met het hele bedrijf uiteten. Het begon allemaal na zo’n etentje. De opkomst was deze maand mager: er waren slechts 5 van de 14 medewerkers meegegaan. Toen ik naar het toilet liep, merkte ik dat Jan me volgde. Ik dacht er eerst niets van: hij moest vast ook gewoon even plassen. Tot ik klaar was met plassen, de deur opende en daar Jan in de toiletruimte van de dames zag staan. “Hallo, mooie dame,” zei hij met een grijns. Hij had duidelijk te veel gedronken.”

“Er volgden een aantal ranzige opmerkingen over mijn strakke rok, mijn hoge hakken en mijn lange blonde haar. Toen Jan ook begon over mijn “pijpmondje”, heb ik hem een halt toegeroepen. Ik zei op boze toon dat ik zijn gedrag helemaal zat was, dat hij normaal moest doen en dat ik de arbeidsinspectie zou inschakelen als hij doorging. Hij grijnsde alleen maar en mompelde dat de vrouwtjes van tegenwoordig ook niet meer tegen een grapje konden.”

Dickpic

“De weken daarop was het even rustig, maar na enkele weken begon het gedrag van Jan opnieuw grensoverschrijdend te worden. Opmerkingen, een hand op mijn schouder die langzaam afgleed naar mijn rug. Op een dag escaleerde het verschrikkelijk. Ik moest hem een rapportage mailen, en kreeg prompt een dickpic terug van hem. Of het zijn eigen penis was of niet weet ik niet, maar het feit blijft dat ik ineens geconfronteerd werd met een enorm geslachtsdeel op mijn scherm. Het ergste was nog dat mijn collega’s het doorhadden en het hilárisch vonden. Ik trilde echt van woede en ben in huilen uitgebarsten.”

“De dag erop heb ik me ziekgemeld. Ik heb het gedrag van Jan aangekaart bij de bedrijfsarts en heb intussen de vakbond ingeschakeld. Op hun advies heb ik een melding bij de arbeidsinspectie gemaakt. Momenteel zit ik ziek thuis, in afwachting op verdere stappen. Ik ben gewoon overspannen geraakt door het grensoverschrijdende gedrag van mijn baas.”

In opstand komen

“Wat ik vrouwen in dezelfde situatie wil meegeven? Als je je ergens niet bij op je gemak voelt, zeg het dan. Maak melding bij een vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of desnoods de vakbond. Ook als het “maar” gaat om een hand op je schouder. Als het voor jou niet oké voelt, ís het niet oké en moet er iets gebeuren. Alleen door tegen dit soort gedrag in opstand te komen, kunnen we het uiteindelijk helemaal uitbannen en geven we de mannen mee dat dit soort gedrag écht niet door de beugel kan.”

* De namen zijn gefingeerd om de mensen die niet herkend willen worden te beschermen

Extra info

Christine (38): “Ik ben helemaal geobsedeerd door de kinderarts”
Irene (38): “Mijn gynaecoloog ging over al mijn grenzen”
De man van Maaike (39) overleed tijdens haar zwangerschap
Anna (49) heeft een relatie met Bas (28): “Iedereen vindt wel iets van ons leeftijdsverschil”
Lies (43) is een loedermoeder: “Ik kies voor mezelf”

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *