Het nieuwe jaar, voornemens

Allereerst wil ik jullie een heel gezond, liefdevol en gelukkig 2024 wensen. Hoe is jullie nieuwe jaar begonnen? De mijne begon lekker rustig, wel met een hoop vuurwerk, door anderen aangestoken. Lekker uitslapen, en direct de dag goed beginnen met een schaaltje yoghurt. Want tja ik had goede voornemens voor het nieuwe jaar zoals ik in het artikel van 18 december al schreef. Want ik ben vorig jaar best gegroeid, in kilo’s. Nu heb ik niks tegen kilo’s maar ze zitten me in de weg. Ik heb er last van. En ik was best geschrokken van het feit dat ik meer gegroeid was dan andere jaren. Dus de hoogste tijd om daar wat aan te gaan doen dit jaar. Althans dat is de planning.

het nieuwe jaar, voornemens

Planning

Ik schreef eerder over wat je kunt doen om een plan te laten slagen. Dat het dan slim is om een plan uit te werken, deze zoveel mogelijk meetbaar te maken. Dat laatste is niet zo moeilijk, er moet in ieder geval 5 kg af. Liefst meer, maar ik leg de lat liever niet te hoog. Maar een plan uitwerken? Hoe dan? Ik weet heus wel waarom en waardoor ik gegroeid ben. Lekkere chocolade, koekjes, de grote gele M bezoeken, chippies, o wacht lekkere toffees. Dus dat plan uitwerken daar ben ik heel snel klaar mee. Eigenlijk is het heel simpel.

Steun

Zoek steun bij iemand die het liefst hetzelfde plan heeft. Dan kun je elkaar steunen, met bijvoorbeeld verantwoorde, lekkere recepten. Ik kan best snel overstag gaan voor wat lekkers, wat dat betreft kan ik dan heel gauw mijn goede voornemen vergeten. Of denken och ik begin morgen wel. Of overmorgen. En als ik dan drie dagen verder ben dan ben ik mijn goede voornemen weer kwijt. En als ik dan iets uit de kast trek wat niet meer past dan denk ik. Het wordt de hoogste tijd Susan, toon karakter. Val die paar kilo’s nou af. Dus zoek iemand die er ook voor wil gaan. Want hoe makkelijk is het om tegen elkaar te zeggen “heb zin in iets lekkers” en de ander zegt “ja ik ook”. Zeker weten dat je dan samen iets lekkers gaat eten.

Hoe begon mijn goede voornemen

Eigenlijk wou ik al eerder starten maar met de feestdagen heb je natuurlijk het e.e.a. in huis wat dan eerst op moet anders is het zonde. Ik heb nog een bakje chocolaatjes staan, waarvan ik dacht die gooi ik weg. Maar stel dat ik chocolade nood krijg dan moet ik gewoon een chocolaatje. Ben ik hier uniek in of komt dat jullie ook bekend voor? Ik heb de chocolaatjes vandaag nog niet aangeraakt. In plaats van voor de TV gaan zitten deed ik wat huishoudelijke zaken. Hoort er ook bij en zorgt voor een goede afleiding. En ik had nog een aantal teksten van een vriendin die ik ging screenen op taalfouten, grammaticale fouten etc. Dus ik moet gewoon wat bezig blijven. En dan ben je zo weer een aantal uren verder. Niet dat ik zo snel door de dag heen wil, integendeel. Maar als ik bezig ben, dan denk ik niet aan allerlei lekker eten.

Snacken

En vandaag Nieuwjaarsdag had ik enorm veel zin in snacken aan het eind van de middag toen het bijna etenstijd was, patat vloog in mijn hoofd voorbij. En wat al niet meer. Maar gelukkig won mijn verstand het van mijn mond. En maakte ik een bloemkoolschotel. Gewoon uit mijn mouw geschud, bloemkool, eieren erdoor, kruiden o.a. peper en wat kaas. Deze schotel een poos in de oven gaar laten worden. En ik heb er van genoten. Het restant kan in de koelkast en deze kan ik dan morgen weer opwarmen. Dus morgen lekker niet koken. En mijn voorkeur gaat altijd uit naar verse groenten van de boer, dus dat betekent vaak dat je veel snijwerk hebt in plaats van een kant en klaar gesneden zakje groenten van de supermarkt.

Welk dieet?

Of ik een dieet volg? Nee niet. Maar de tussendoortjes, moet ik gewoon skippen. En gezond eten. Dat wil zeggen geen grote gele M, geen snoeperij, chippies etc. En ik let dan wel iets op de koolhydraten. Dus ik ben wat bewuster met eten bezig, en uiteraard mijn gezondheid. En ik poog wat meer te bewegen in dit nieuwe jaar. Ik heb een zittend beroep, het is koud buiten, het regent dus ik stap niet zo gauw op de fiets. Want er is altijd wel een excuus. Maar de bedoeling is om een aantal keren een wandeling te maken door het dorp waar ik woon. Minimaal 2x, ook daarmee leg ik de lat niet zo hoog. En het regent niet de hele dag door.

In de fout

Ga je toch eens in de fout, dan mag je balen. Maar probeer je goede voornemen dit je hebt voor dit nieuwe jaar weer op te pakken. Het zal mij ook best gebeuren. Ik schreef in mijn blog over goede voornemens ook om je zelf te belonen. Dat belonen zou ik dan niet doen in de vorm van een zak snoep maar verwen jezelf met bijvoorbeeld een heerlijke doucheschuim, die je normaliter niet koopt. Dus na iedere kilo die er af is jezelf een cadeautje geven is best een goed idee. Ook daarvoor mag je best een lijstje maken. En mocht je samen met iemand de strijd aangaan dan kun je er ook voor kiezen om voor elkaar wat te kopen. Spreek dan wel een bedrag af, want anders moet je daar nog weer over nadenken. En je wilt elkaar toch niet te kort doen.

Tips

Natuurlijk zijn we allemaal op zoek naar tips om de goede voornemens te ondersteunen. In ieder geval om een verzadigd gevoel te hebben. zodat we niet gaan snaaien.

  1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkorenbrood, groenten, fruit, noten en zaden. Vezels zorgen ervoor dat je langer vol blijft en minder snel honger hebt.
  2. Drink voldoende water. Soms kan dorst worden verward met honger. Door voldoende water te drinken, kun je voorkomen dat je te veel eet. Dat gaat in de zomer makkelijker dan in de winter.
  3. Eet langzaam en kauw goed. Door langzaam te eten, geef je je lichaam de tijd om te registreren dat je vol zit. Bovendien helpt goed kauwen bij de spijsvertering.
  4. Eet eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, vis, kip, bonen en linzen. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol blijft en minder snel honger hebt.
  5. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado’s, noten, zaden en olijfolie. Gezonde vetten helpen je om je langer vol te voelen.
  6. Eet bewust. Dus eet niet staand bij het aanrecht of snel door de bedrijven door. Ik merk aan mezelf dat als ik dat doe dat ik niet het gevoel heb gegeten te hebben. Even de rust nemen om te eten is voor jezelf ook prettig. Ik wist het eerst niet totdat een vriendin mij erop wees.

Kleine stapjes

Mijn goede voornemen gaat in kleine stapjes. Want ik kan mezelf gaan uithongeren en dan ben ik zo een paar kilo kwijt. Maar ik wil de kilo’s die eraf gaan, er wel af houden. Dan is het beter om het uit te smeren over een aantal maanden. Mijn doel is 1 mei van dit nieuwe jaar. Dan moet die vijf kilo eraf zijn. Dan moet toch lukken? Ik wens iedereen met goede voornemens heel veel succes. En blijf positief. Het gaat je lukken!!!

Extra info

Goede voornemens
Het belang van voldoende water drinken op een dag
Gezonde tussendoortjes, wat kun je nemen?
Een verzadigde maaltijd, hoe ziet die eruit?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *