Steeds meer jonge mensen krijgen artrose: Wat is er aan de hand?

Steeds meer jonge mensen krijgen te maken met artrose. In deze blog duiken we in de redenen achter deze verontrustende trend. Maar eerst, laten we even kort kijken naar wat artrose eigenlijk is.

Steeds meer jonge mensen krijgen artrose: Wat is er aan de hand?

Wat is artrose?

Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis. Het wordt gekenmerkt door het afbreken van het kraakbeen dat de uiteinden van je botten beschermt. Dit leidt tot pijn, stijfheid, en uiteindelijk verlies van bewegingsvrijheid in de gewrichten. Vroeger werd gedacht dat het alleen een deel was van het natuurlijke verouderingsproces, maar dat is niet het hele verhaal.

Wat zijn de symptomen?

Artrose kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van welk gewricht of welke gewrichten zijn aangetast. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

Pijn
Dit is meestal het eerste symptoom van artrose. De pijn kan mild zijn en geleidelijk erger worden, of het kan plotseling opkomen. Het wordt vaak erger bij beweging van het aangetaste gewricht en verlicht bij rust.

Stijfheid
Mensen met artrose kunnen stijfheid ervaren in het aangetaste gewricht, vooral bij het wakker worden in de ochtend of na een periode van inactiviteit.

Verlies van bewegingsvrijheid
Naarmate artrose vordert, kan het zijn dat je merkt dat je niet meer zo flexibel bent als vroeger, en dat het moeilijker is om bepaalde bewegingen te maken.

Zwelling
De ontsteking veroorzaakt door artrose kan zwelling in en rond de gewrichten veroorzaken.

Krakend geluid of gevoel
Sommige mensen met artrose ervaren een krakend of knarsend gevoel in het aangetaste gewricht, vooral bij beweging.

Veranderingen in het uiterlijk van het gewricht
In de latere stadia kunnen de gewrichten van vorm veranderen of misvormd lijken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ernst van de symptomen kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen met artrose ervaren slechts milde symptomen, terwijl anderen ernstige pijn en functieverlies kunnen hebben. Als je symptomen van artrose ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om de progressie van de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Jonge mensen en artrose: De feiten

Het is waar dat artrose vaker voorkomt naarmate we ouder worden. Maar recent onderzoek heeft een zorgwekkende stijging laten zien bij jonge mensen. In feite zijn er in de afgelopen decennia meer gevallen van artrose bij mensen onder de 40 dan ooit tevoren. Maar hoe komt dat?

Oorzaken van artrose bij jonge mensen

Er zijn een aantal redenen waarom jonge mensen nu meer dan ooit tevoren met artrose te maken krijgen.

Overgewicht en obesitas

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van artrose, ongeacht je leeftijd. Overgewicht legt extra druk op je gewrichten, vooral op je knieën en heupen, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage van het kraakbeen.

Blessures en overbelasting

Sportblessures, vooral die welke de gewrichten aantasten, kunnen het risico op het ontwikkelen van artrose op latere leeftijd aanzienlijk verhogen. Overbelasting door intensieve training of zware fysieke arbeid kan ook bijdragen aan vroegtijdige slijtage van de gewrichten.

Genetica

Er is ook bewijs dat artrose kan worden beïnvloed door genetica. Als je een familiegeschiedenis van artrose hebt, loop je mogelijk een hoger risico om de aandoening zelf te ontwikkelen.

Hoe kunnen we het tij keren?

Hoewel we onze genen niet kunnen veranderen, zijn er een aantal manieren waarop we de andere risicofactoren kunnen aanpakken.

Gezonde levensstijl

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om overgewicht en obesitas te voorkomen. Niet alleen vermindert dit de druk op je gewrichten, maar het helpt ook om ze sterk en flexibel te houden.

Letten op blessures

Wees voorzichtig met sporten en zware fysieke activiteiten. Let op de juiste techniek en zorg ervoor voldoende rust tussen trainingssessies. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional.

Medische hulp zoeken

Als je pijn of stijfheid in je gewrichten ervaart, negeer deze symptomen dan niet. Het vroegtijdig zoeken van medische hulp kan helpen om de progressie van artrose te vertragen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Is het goed te behandelen?

Artrose is een progressieve aandoening, wat betekent dat het meestal erger wordt na verloop van tijd. Hoewel er momenteel geen genezing is, zijn er vele behandelingsopties beschikbaar die symptomen kunnen verlichten en de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelmethoden:

Pijnstillers
Pijnstillers zoals paracetamol en NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoals ibuprofen, kunnen helpen om de pijn en ontsteking veroorzaakt door artrose te verlichten.

Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan een reeks oefeningen voorstellen om de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken, wat kan helpen om de belasting op die gewrichten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Gewichtsverlies
Als je overgewicht hebt, kan afvallen de druk op je gewrichten verminderen en de symptomen van artrose verlichten.

Orthopedische hulpmiddelen
Dingen zoals wandelstokken, schoeninlegzolen, en knie- of handbraces kunnen helpen om de belasting op aangetaste gewrichten te verminderen en comfort te verbeteren.

Chirurgie
In ernstige gevallen, wanneer andere behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie overwogen worden. Dit kan variëren van arthroscopische chirurgie om beschadigd kraakbeen te verwijderen of te repareren, tot gewrichtsvervanging (zoals een totale knie- of heupprothese) voor ernstige gevallen van artrose.

Complementaire en alternatieve therapieën
Sommige mensen vinden verlichting door behandelingen zoals acupunctuur, massage, en warme of koude kompressen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is, en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het essentieel om samen met je arts een individueel behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en levensstijl.

Extra info

Hoe kom je weer snel terug op het juiste gewicht?
Ontdek de wereld van Fibromyalgie: een nieuw medicijn in vooruitzicht!

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *