Sushi!

De hele week spookte het al door mijn hoofd, ik had wel eens weer zin in sushi. Nu gebeurt dat vaker bij mij, en dan ineens is het zover. Maar dat weet ik eigenlijk nooit van te voren. Eindelijk was het dan lekker weekend! Zin aan, en zin in. De vrijdag begon met eerst met werken en daarna moest ik op familie bezoek en een vriendin die bij mij op bezoek was die ging mee. We gingen even langs een boer, om lekkere verse groenten te halen. Enkele dagen voor het weekend, was een vriend van zijn fiets gevallen met de nodige verwondingen, zijn vriendin bracht mij daarvan op de hoogte. Heftig hoor. Het was de bedoeling dat ik zaterdag naar hen toe zou gaan, dat ging onverhoopt dus niet door. Nadat we van het familie bezoek terug kwamen, ging de vriendin direct door naar huis, waar haar honden op haar wachten, haar man was inmiddels ook op de terugreis van zijn werk naar huis.

Sushi

Markt

Nadat ik de groenten naar binnen had gebracht, stapte ik mijn auto ook weer in, naar de markt. Daar was ik al best een poosje niet geweest. En het was natuurlijk super lekker weer. Op de markt kocht ik wat noten, kaas en lekkere vleeswaren. Ik moet altijd oppassen dat ik niet helemaal losga op de markt. Want er zijn zoveel lekkere dingen te koop. Dan heb ik straks een overvloed aan lekkere dingen, die ik dan ga vergeten en dan kan ik ze weggooien.

Dus ik probeer me altijd in te houden. Nadat ik alle aankopen had gedaan liep ik terug naar mijn auto en dacht na over wat ik zou gaan eten vanavond. Zal ik braaf gaan koken, of haal ik patat. Dat laatste vinden mijn darmen nooit zo fijn. Dus terwijl ik de parkeerplaats afreed, dacht ik, weet je wat. Ik neem lekker sushi! Als start van het weekend.

Sushi bestellen

Ik reed de straat uit en sloeg de weg in, waar de sushi tent was. Nu ben ik iemand van de voorbereiding. Dus ik keek in de auto al op de menukaart. Wou een keer wat anders dan het bakje met de maki mix. Het werd de sushi for one, met een mooie verscheidenheid aan verschillende soorten sushi. In een keurig papieren tasje kreeg ik de sushi aangereikt. Ik heb voldoende aan alleen de sojasaus, de rest hoef ik niet. Neem ik ook niet mee, want anders belandt het in de vuilnisbak, en dat is zonde. De lekkerste sushi vind ik trouwens de dragon roll. Niet iedere sushi tent of restaurant verkoopt de dragon roll. Maar goed er is nog veel meer te kust en te keur. En ik hou ervan!

Hoe is sushi ontstaan

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst. Dit was aan het begin van onze jaartelling een gebruikelijke praktijk in Zuidoost-Azië. De vis werd in de gekookte rijst gelegd, fermenteerde en was zo tot wel een jaar lang houdbaar.  Dat klinkt best wel apart vind ik, en in die tijd werd alleen de vis gegeten, en de rijst werd weggegooid. Deze conserveringsmethode verspreidde zich over Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan. In Japan begon men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee te eten, zelfs wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven, voegden ze rijstazijn toe om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen. Zo ontstond sushi.

Streetfood

Oorspronkelijk was sushi streetfood, maar werd uiteindelijk een delicatesse. Aan het begin van de negentiende eeuw in Tokio kreeg sushi zijn huidige vorm: verschillende soorten vis, zeevruchten, groenten en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. In de twintigste eeuw verspreidde deze heerlijke lekkernij zich over de rest van Japan en uiteindelijk over de hele wereld. Ik ben groot fan zoals gezegd. Elk etentje zou ik het liefst in een sushi restaurant hebben.

Wat maakt sushi zo populair

Sushi is de afgelopen jaren enorm populair geworden, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Sushi biedt een breed scala aan smaken en texturen. Van de klassieke maki-rolletjes (rijst omwikkeld met zeewier) tot nigiri (rijst met een stukje rauwe vis erop), er is voor elk wat wils. Bovendien is het delen van verschillende sushi-gerechtjes met vrienden en familie een sociale en plezierige ervaring.

Sushi wordt vaak geassocieerd met gezond eten. Het bestaat meestal uit verse ingrediënten zoals vis, groenten, zeewier en rijst. Deze ingrediënten zijn laag in vet en rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Een bezoek aan een sushirestaurant brengt je in een speciale Japanse ambiance. De rustige inrichting, de traditionele muziek en de zorgvuldig bereide gerechten dragen bij aan de algehele ervaring.

Sushi begon ooit als een exclusieve delicatesse, maar is nu voor een veel breder publiek toegankelijk. Het all-you-can-eat concept heeft de drempel verlaagd. Mensen kunnen nu verschillende soorten sushi uitproberen zonder zich zorgen te maken over de prijs, en dat vind ik een groot voordeel zeker als je anderen op een etentje trakteert. Vaak kun je ook onbeperkt de drankjes voor een vaste prijs erbij krijgen. En dat maakt sushi dat eerst een dure delicatesse was, een betaalbaar product. En dat maakte dat ik gewoon op de vrijdag na het winkelen spontaan sushi haalde, en daar heerlijk van genoten heb, als start van het weekend!

Extra info

Mocktails: De lekkerste alcoholvrije cocktails
Logisch biologisch: kweek je eigen groenten
Het is bijna weer tijd voor Asperges: Een ode aan het witte goud

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *