Boekenweek

Het is weer boekenweek! Van 16 t/m 24 maart 2024, in Nederland en België. Een elk jaar terugkerend fenomeen. Al sinds 1932, is de boekenweek een tiendaagse happening. Als kind las ik al heel veel boeken. Op de middelbare school hadden we natuurlijk de boekenlijsten waar we ons doorheen moesten wurmen. Nederlandse boeken geen enkel probleem. Boeken in vreemde talen vond ik helemaal niks. Ik had vroeger, o jee dat klinkt oud, altijd een abonnement op de bibliotheek. En ging ik minimaal 1x per week naar de bibliotheek op mijn fiets. En ik haalde dan niet 1 boek, niet 2, maar veel meer. Zoveel als mocht. Ik weet niet meer het aantal boeken, maar in ieder geval ik moest dat altijd heel voorzichtig onder mijn snelbinders, en/of aan het stuur vervoeren. Want ik wou natuurlijk de boeken niet beschadigen.

Boekenweek

Digitale tijdperk

Naarmate ik ouder werd, kocht ik minder boeken, en kocht vaak een cd en vermaakte mij op het internet. Want heel internet staat vol met informatie. En ik, mijn brein wou alles weten, hoe zit dit, hoe zat dat. Soms zoveel informatie dat ik het niet eens kon verwerken. En moesten er natuurlijk centen verdienen worden. Dus werken. En zodra ik een relatie had, werd het lezen ook minder. Hooguit eens op het strand, maar dan las ik een boek maar half uit en vergat het daarna weer. Dit waren over het algemeen de makkelijk leesbare boeken zoals de chicklits. Daarin kun je je als vrouw over het algemeen wel verplaatsen en wegdromen.

De laatste jaren

De laatste jaren, dat klinkt als ik in mijn laatste jaren zit. Maar nee, ik bedoel de afgelopen laatste jaren koop ik weer veel vaker een boek. Gewoon om lekker van alle prikkels verlost te zijn. Voor zover dat lukt hoor, want het gebeurt me regelmatig dat ik toch weer afgeleid ben, van het boek dat ik aan het lezen ben. En ben ik voor mijn gevoel druk met andere dingen. En eigenlijk is dat onzin want we roepen allemaal heel vaak, druk druk druk. Maar het heeft vaak met prioriteiten te maken. Is het nodig om televisie te kijken? Is dat verplicht? Of om dat ene spelletje te doen? Ik ben sinds de corona periode Pokemon Go fan, en dan niet zo zeer om alles te vangen, maar de shiny’s zijn leuk. Dus ik ben meer een hitter zoals ze dat zo mooi noemen, niet dat ik er wat aan heb want het staat gewoon in een app. De tijd die ik daaraan besteed zou ik ook kunnen besteden aan een goed boek. Of tiktok ook zo’n verslavende app. Maar goed ik vind het wel leuk, maar probeer het met mate te doen. Want een half uur is zo om.

Boeken

Boeken blijven mij altijd intrigeren, ik koop zoals gezegd nog steeds boeken maar dan meer wat met een levenswijze zoals het boeddhisme heeft te maken. En boeken waarmee je meer in het hier en nu leeft, zonder alle ballast van het verleden of de toekomst.  Soms help ik mee om boeken te redigeren. Ook erg leuk. In aanvang let ik dan alleen op dingen die gecorrigeerd moeten worden. En bij de final check aan mijn zijde lees ik het boek pas echt. En dan kom je verrassende dingen tegen, dingen die ik nog niet wist of die mij intrigeren. Nu hou ik sowieso van woorden, hoe mooi ze kunnen overkomen. Hoe woorden je kunnen triggeren, op zowel een positieve manier als iets minder positief. Heel vaak afhankelijk van hoe je je zelf voelt. De mooiste woorden zijn de woorden waar ik door word geraakt, een kippenvel reactie, een brok in de keel reactie of een verlegen voelende reactie.

Genres

Er zijn zoveel genres boeken te koop, en niet alleen tijdens de boekenweek. Te kust en te keur. En afhankelijk van je smaak, de generatie waar je van bent. Wat je leuk vindt. Echt er zijn megaveel boeken te koop. En dat maakt boeken zo mooi, er is altijd voor elk wat wils. Vorige week kreeg ik een boek om te reviewen. Ik ben nog niet uitgelezen, die review volgt lager. En ja bij dat boek heb ik wel beeld. Zonder direct daar een oordeel over te hebben. Als je je mind opent voor heel veel zaken, dan kan er een wereld voor je opengaan, waarvan je zelf nog niet had beseft dat je best van deze wereld wilt proeven. Of misschien proefde je er al van, maar had je het nog geen label gegeven. En dat hoeft uiteraard ook niet. De wereld bestaat al te veel uit labels. Gewoon lekker jezelf zelf. In ieder geval, niet alleen in deze boekenweek wens ik je veel leesplezier. Maar altijd. Veel leesplezier!

Extra info

Prikkels
Jay
Lifestyle

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *