Valentijnsdag

14 februari aanstaande is het Valentijnsdag. Velen vinden dit een dag die bolstaat van het commerciële profiteren. Om zoveel mogelijk geld te verdienen door allerlei bedrijven. En dat mag iemand inderdaad vinden. Het is een dag waarop geliefden elkaar cadeautjes kunnen geven, uit eten gaan of anders wat plannen. Allemaal vrije keuze. Niks moet, alles mag. Nu hangen cadeautjes geven of aandacht geven voor mij nooit zo af van de dag, maar ik sta er altijd wel bij stil.

Elk jaar, op Valentijnsdag blijf ik thuis, wacht ik op die grote postzakken, sta ik bij de deur om alle cadeaus aan te nemen. Alle vazen staan paraat om de bloemen in te kunnen schikken. O wacht, ik fantaseer. Het is voor mij wel een moment om toch bij een goede vorm van vriendschappen stil te staan en daar aandacht aan te besteden. Want een relatie hoeft niet te bestaan met iemand waarmee je het bed deelt. De high tea is al gepland met wat extra. Dat ga ik dus niet verklappen want anders is de verrassing eraf. En heet het ook geen verrassing meer.

Valentijnsdag

Waarom heet deze dag, Valentijnsdag?

Eén van de verhalen is dat deze dag is vernoemd naar de heilige Sint-Valentijn, die in de 3e eeuw na Christus leefde. Er zijn verschillende verhalen over deze heilige, maar het meest bekende verhaal is dat hij in het geheim huwelijken voltrok tussen Romeinse soldaten en hun geliefden, ondanks het verbod van keizer Claudius II. Sint-Valentijn werd hiervoor ter dood veroordeeld en op 14 februari geëxecuteerd. Dat klinkt heel heftig, maar het heeft ook wel weer wat om Sint-Valentijn op deze manier te herdenken.

Een ander verhaal is dat Godin Juno op haar feestdag 14 februari, een dag erna jongens en meisjes door middel van een loting samenbracht.

En er was een Franse graaf die vanuit de gevangenis (Tower of Londen) brieven naar zijn geliefde schreef, die hij Valentines noemde. 

Ook zijn er verhalen rondom een vruchtbaarheidsfeest dat op 14 februari werd gehouden in Rome. En dat er paringsdrang zou zijn bij vogels op 14 februari.

Kortom uitleg genoeg, die van de Franse graaf vind ik wel heel romantisch. Dat je Valentines wordt genoemd door je geliefde. Dat klinkt toch heel anders dan moppie.

Geheime liefde

Heb je een geheime liefde, dan kun je die op Valentijnsdag een leuk kaartje of cadeautje sturen. Of gewoon live! Hoe spannend. En natuurlijk hoef je bij Valentijnsdag niet alleen aan geheime liefdes te denken. Je kunt ook vrienden een lieve kaart sturen, lekker met zijn allen uit eten gaan. Je familie laten weten dat je om ze geeft. Valentijnsdag is niet alleen voorbehouden aan geheime liefdes. Iedereen heeft liefde nodig. Deel je knuffels uit. Stuur wat leuke kaartjes rond. Zeg nu zelf als je een kaartje krijgt, dan ben je toch altijd verrast en benieuwd wie jou nu een kaart heeft gestuurd. En als de kaart anoniem is dan kun je heel lang nog nadenken, van wie je die kaart hebt gekregen.

Wat kun je doen met Valentijnsdag?

Ik schreef al dat ik een high tea heb gepland. Maar er zijn zoveel andere dingen die je kunt doen. Activiteiten die geen geld kosten, of wel. Geheel afhankelijk van je budget. En natuurlijk met wie je wat gaat doen op Valentijnsdag. Het is niet slim om naar een pretpark te gaan als de ander daar niet van houdt. Ga lekker samen wandelen, en maak thuis lekker samen een heerlijk diner. Kaarsjes op tafel. Hoe romantisch.

Of ga dieren knuffelen, bijvoorbeeld op een alpaca boerderij, ook erg leuk. Toevallig vandaag nog naar gezocht, maar de afstand weerhoudt mij. Stuur een lekkere reep chocolade naar die ene vriendin die nu last heeft van de winterblues, let dan wel op dat je de juiste smaak stuurt. Ik ben van de melkchocolade. Of stuur bloemen, het is de tulpenperiode. Ik houd enorm van tulpen. Dat zijn er in ieder geval al wat cadeau ideeën (voor mij).

Liefde bestaat niet uit moeten

Denk nu niet dat als je wat lees over Valentijnsdag dat je wat moet. Want je moet helemaal niks. Je moet iets doen vanuit je hart en niet omdat het moet. Bij dingen die je doet uit je hart, die komen ook heel warm over bij de ontvanger. Maak het persoonlijk. Schrijf bijvoorbeeld je kaartje toegespitst op de persoon, met een persoonlijke tekst. En dat mag heus een digitaal kaartje zijn. Niks moet, alles mag. Of je nu wel wat doet of niet op Valentijnsdag, ik wens een ieder alle liefde toe!

Extra info

Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?
Valentijnsdag in andere landen
Liefde na je vijftigste: Hoe vind je die?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *