Huisdieren

Er zijn heel veel gezinnen waar een huisdier of meerdere huisdieren rond huppelen. En dan heb ik het vooral over de katten en honden. Want die komen toch het meeste voor. Er zijn 2,9 miljoen katten, verspreid over 23,4 % van alle huishoudens. Qua honden zijn er 1,7 miljoen honden, dat is 17,8 % van alle huishoudens. In Nederland wel te verstaan. En dan vraag je je af, welk huisdier staat er nog meer in de top 3? Dat zijn de aquarium vissen, 7,2 % van alle huishoudens heeft vissen. Vind ik trouwens zelf wel heel rustgevend naar de vissen kijken in een aquarium. Niet dat ik er eentje heb. Moet er niet aan denken, wat een werk om alles schoon te houden.

Huisdieren

Waarom hebben mensen een huisdier

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een huisdier hebben, of meerdere. Het is heel persoonlijk. Afhankelijk van de situatie. Dit zijn een aantal redenen:

  • Huisdieren bieden gezelschap en verminderen eenzaamheid. Met een kat of een hond kun je altijd spelen, knuffelen en je kunt er tegen praten.
  • Het aaien van een kat of het wandelen met een hond kan stress verminderen.
  • Het verzorgen van een huisdier vereist toewijding en routine. Dit kan mensen helpen structuur in hun leven te brengen en verantwoordelijkheid te nemen. Want de kat moet toch eten, en je wilt ook niet dat je huis, 1 grote kattenbak wordt. En je hond moet toch een aantal keren per dag naar buiten en ook de hond moet eten.
  • Huisdieren geven onvoorwaardelijke liefde en genegenheid. Ze zijn loyaal en tonen hun genegenheid op verschillende manieren. Mijn kat plakt aan mijn voeten als ik in de vroege ochtend beneden kom. Ook tijdens het eten koken heeft hij daar een handje van.
  • Honden moeten worden uitgelaten, en katten kunnen actief zijn tijdens het spelen. Dit moedigt mensen aan om meer te bewegen. En dat klopt, toen ik nog een hondje had moest ik toch een aantal keren per dag naar buiten. Nu ben ik niet meer zo actief. En dat merkt de weegschaal ook.
  • Sommige mensen hebben een hond als waakhond om hun huis te beschermen. Huisdieren kunnen een gevoel van veiligheid geven.
  • In sommige culturen zijn huisdieren een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Ze worden beschouwd als familieleden.
  • Het opgroeien met huisdieren kan kinderen leren over verantwoordelijkheid, empathie en zorgzaamheid. Mits de ouders er ook goed opletten. Ik heb wel eens een klein meisje zien lopen met een klein hondje en die slingerde steeds met dat hondje. Ik word er nog boos om. Haar ouders vonden het klaarblijkelijk geen punt. Deze mensen verdienen geen huisdier.

Opvoeden huisdier

Er is een wezenlijk verschil in het hebben van een kat of een hond

Honden worden geboren in roedels, waarin elk lid samenwerkt om voedsel te vinden en bescherming te bieden. Er is altijd een duidelijke leider, het dominante alfamannetje. Pups hebben een sterk roedelinstinct en zijn sociaal ingesteld. Ze willen graag deel uitmaken van een gezin of een enkel persoon, zolang ze maar gevoerd worden en een sterke leider hebben.

Honden verlangen naar verbondenheid en aandacht. Ze zijn vergelijkbaar met kinderen in hun behoeften en gedrag. Ze volgen instinctief hun roedel, dus als hun baasje besluit om op reis te gaan of te verhuizen, volgen ze vaak graag mee. Dit maakt het moeilijk voor honden om langere tijd alleen te zijn.

Honden zijn over het algemeen sociaal en vriendelijk. Ze gedijen goed in gezelschap en hebben menselijke interactie nodig.

Katten

In tegenstelling tot honden zijn katten solitaire nachtelijke jagers. Ze zijn goed in springen, klimmen en vluchten. Hun vlijmscherpe klauwen helpen hen bij de jacht en verdediging tegen roofdieren. Katten zijn niet afhankelijk van groepsverband om te voorzien in hun basisbehoeften.

Huiskatten zijn zeer onafhankelijk. Ze slapen overdag en zwerven ’s nachts graag rond. Ze houden van hun eigen plekje en kunnen territoriaal zijn. Mijn kat heeft om de zoveel tijd een andere favoriete plek. Geen kattenmandjes, hoeveel ik er ook gekocht heb, hij kiest altijd zijn eigen plek. Eigenwijs.

Katten hebben minder behoefte aan constante aandacht en kunnen zichzelf goed vermaken. Ze zijn minder afhankelijk van menselijke interactie dan honden. Alhoewel dat ook wel per huisdier verschilt.

Kosten van een huisdier

Zolang je huisdier gezond is, dan zul je natuurlijk eten moeten kopen. Deze bedragen variëren afhankelijk van het merk. Dan alles erom heen, kattengrit, halsbandjes, vlooienkuurtje, ontwormingskuur. En vergeet ook de dierenartskosten niet, kosten vaccinaties. Als je huisdier ziek wordt of gewond is, dan kun je enorm schrikken, van de bedragen die je af moet rekenen bij de dierenarts.

Natuurlijk heb je dat over voor je trouwe vriend, maar je moet het geld wel hebben. En vooral als je meerdere huisdieren hebt kan dat nog wel eens de nodige kopzorgen geven. Het is slim om bijvoorbeeld maandelijks wat geld weg te leggen voor onvoorziene kosten van je huisdier.

Hilarisch

Ik ben zelf opgegroeid met huisdieren, zowel katten, honden, als vissen. En heb ik zelf toen ik het ouderlijk huis uitging, ook honden gehad, katten. En op dit moment heb ik een kater. Waarbij ik eerst dacht dat het een meisje was. Totdat ik haar wegbracht voor een sterilisatie. Na het bezoek aan de dierenarts, om haar weer op te halen bleek dat het meisje een kater was, wel een gecastreerde kater.

Dat gaf nogal wat verwarring vooral bij mijzelf, want het prinsesje, meisje wat ik vaak zei, werd ineens prins, kerel, jochie etc. De wederzijdse liefde bleef uiteraard. Maar was een hilarisch stukje zo bij de dierenarts. Mijn kat is eigenlijk net een hond. Zodra ik mijn auto parkeer komt hij hard aanrennen vanuit het veld, waar hij aan het struinen was. En o ja ik praat ook tegen mijn kat, als ik wegga zeg ik tot later en als ik terugkom begroet ik hem. Of het hem wat kan schelen, geen idee. Zijn etensbakje is altijd gevuld, dus hij vindt het prima. Ik ben blij met mijn ondeugende kater.

Extra info

Voorbereiding huisdieren gezinsuitbreiding
Denk om je bloeddruk
Kinderen en huisdieren

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *