Maria: “Ik ben onvruchtbaar door chlamydia”

Elk jaar raken duizenden mensen in Nederland besmet met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Van alle soa’s is chlamydia de meest voorkomende. Maria (39) was één van de mensen bij wie chlamydia werd vastgesteld. Tot twee keer toe. Hoewel de kans op ernstige complicaties heel klein is, kreeg Maria toch te maken met een heftige complicatie: ze werd onvruchtbaar door haar chlamydiabesmetting. We spraken Maria telefonisch voor een interview.”

Maria: “Ik ben onvruchtbaar door chlamydia”

Ontmaagd in het steegje

“Ik was 18 jaar en smoorverliefd op Martijn. Hij was 3 jaar ouder en reed al motor. Zijn stoere leren jack, lange donkere haar en mysterieuze oogopslag maakten het allemaal nog spannender dan het al was. Toen ik hem tegenkwam tijdens het uitgaan en hij me na al die maanden zwijmelen ook nog aansprak, was ik helemaal van de wereld. Tel daar wat alcohol bij op en je kunt je bedenken dat het helemaal mis ging. We slopen de discotheek uit en in het steegje naast die tent ontmaagdde hij me.”

“Want ik was dan al 18, maar echt nog groener dan gras. Ik kreeg pas laat vrouwelijke rondingen. Ik menstrueerde niet totdat ik 15 jaar was en ik speelde letterlijk tot die leeftijd met Barbies. Het uitgaan en de jongens ontdekte ik rond mijn 17e verjaardag.”

Soa-test

“En hoewel Martijn me zijn telefoonnummer gegeven had, reageerde hij na die avond nooit meer op mijn oproepen. Hij negeerde me de volgende keer dat we elkaar tegenkwamen ook volledig. Blijkbaar was ik voor hem niet meer dan een dronken vergissing geweest. Toen ik een paar maanden later een brandend gevoel kreeg bij het plassen en hevige pijnen in mijn onderbuik, was ik als de dood dat ik zwanger was. We hadden immers geen condoom gebruikt die avond.”

“Met veel schaamte ging ik naar de huisarts. Daar deed ik een zwangerschapstest, die gelukkig negatief was. De huisarts raadde me ook een soa-test aan. Hij vond het bijzonder onverstandig dat ik seks had gehad zonder condoom. Ik schaamde me echt dood, en durfde dagenlang geen bloed te laten prikken in het ziekenhuis. Het bloedprikformulier dat de huisarts me had gegeven bleef onaangeroerd in mijn handtas zitten.”

“Uiteindelijk raapte ik de moed bij elkaar en liet ik bloedprikken. En ja hoor: ik had een soa. Chlamydia. Ik schaamde me nog dieper. Ik kreeg een antibioticakuur voorgeschreven. Langzaamaan verdwenen de klachten gelukkig.

De medische molen

“Enkele jaren later ontmoette ik Thomas. We hadden samen op de hogeschool gezeten en hadden een goede klik. Al snel besloten we als koppeltje verder te gaan. Nadat we ons eerste huis kochten samen, kwamen kinderen al snel ter sprake. We wilden daarmee allebei niet te lang wachten. Maar toen ik na maanden proberen nog niet zwanger was, begon ik me zorgen te maken.”

“De huisarts (ik had inmiddels een andere) stuurde me doodleuk weg en zei terug te komen als het na een jaar nog niet gelukt was. En je raadt het al: het lukte niet en bleef maar niet lukken. Zelfs na 2 jaar was er nog geen kindje. Toen besloten we de medische molen in te gaan.”

Onvruchtbaar door chlamydia

“Het was een slopende tijd. Onderzoek na onderzoek. Thomas moest sperma opvangen in een potje, tot 3 keer toe. Dat werd steeds onderzocht. Er bleek niets mis te zijn met zijn zaadkwaliteit. Na een paar weken kregen we het slechtste nieuwsgesprek ooit: ik was bijna niet vruchtbaar. Misschien zou het met ivf lukken, maar dat was niet zeker.”

“De gynaecoloog vertelde me dat het heel goed kon dat ik onvruchtbaar was geworden door mijn eerdere besmetting met chlamydia. De kans is kleiner dan 1% zei ze, maar het gebeurde weleens. En verder was er geen reden gevonden bij mij waarom ik minder vruchtbaar was. Ik had geen cystes op mijn eierstokken en ben verder 100% gezond.”

Jaloers

“Hoewel het niet aan te tonen is dat ik onvruchtbaar ben door de chlamydia, is de kans wel erg groot. Ik heb zoveel spijt van die idiote, dronken avond in dat steegje. Je hebt geen idee. Intussen ben ik 39 jaar en talloze ivf-trajecten verder. Uiteindelijk zijn we er maar mee gestopt. Thomas en ik zijn uit elkaar gegroeid door deze stressvolle jaren. Het doet me intens veel pijn dat hij nu gelukkig is met een andere vrouw, en dat zij hem nota bene 2 kinderen heeft kunnen geven rond haar 40e.”

“Daar ben ik heel jaloers op, terwijl ik het hem ook gun. Ik wil met dit verhaal iedereen waarschuwen. Wees alsjeblieft voorzichtig met onveilig vrijen. Want de kans is heel klein dat het misgaat zoals bij mij, maar als het gebeurt, vergeef je het jezelf nooit weer.”

Extra info

Mijn man draagt graag vrouwenlingerie
Hij verliet mij en onze kinderen…voor een man!
Christine (38): “Ik ben helemaal geobsedeerd door de kinderarts”

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *